Teknologiatrendit 2021 – osuivatko ennustukset oikeaan?

Kun DNA pohti ennustettaan vuoden 2021 teknologiatrendeiksi, elettiin keskellä poikkeustilaa. Koronalla oli paljon ikäviä vaikutuksia, mutta digitalisaatiota se kiistatta vauhditti.

Koulut, toimistot ja viimeisetkin pikkufirmat saivat otettua käyttöön pilvityökaluja. Kotoilumoodissa verkkoyhteydet ja -kaupat nousivat arvoon arvaamattomaan.

Isommassa kuvassa monet trendit ovat vahvistuneet vuoden aikana. Tässä muutamia merkkejä siitä.

Suomi akkuteknologian maailman kärkeä

Uutistoimisto Bloombergin tutkimusosasto listasi tänä syksynä maat, joissa akkutekniikkaan on panostettu eniten. Suomi nostettiin listalla jopa seitsemänneksi. Suomen puolesta puhuvat niin raaka-ainevarannot, tuotanto kuin regulointi.

Akkuteknologian vauhdikas kehitys on tuonut Suomeen useita akkutehdashankkeita. Etenkin länsirannikolle on syntynyt yksi akkuteollisuuden iso keskittymä. Esimerkiksi Valmet Automotiven akkutehtaan tilauskanta kasvoi. Investointeja ovat lisäksi tehneet mm. Umicore sekä BASF, ja Kokemäelle suunnitellaan parhaillaan Æsir Technologiesin nikkelihydroksilaitosta.

Kiinteä 5G yleistymässä osaksi arkea

Nopeiden yhteyksien merkitys on tullut ilmeiseksi viimeistään etätöiden ja -opetuksen lisääntymisen myötä. Samalla myös esimerkiksi älytelevisiot ja uudet suoratoistopalvelut ovat nostaneet verkkokapasiteetin tarvetta.

5G:n piirissä asuvien määrä jatkaa kasvuaan. DNA:n 5G-verkko kattaa jo puolet suomalaisista, eli lähes 2,8 miljoonaa ihmistä, yhteensä 114 eri paikkakunnalla.

5G mahdollistaa muun muassa lisätyn todellisuuden hyödyntämisen. Esimerkiksi Oulun Hiukkavaaran koululla kiinteä 5G tuo paljon uutta opetukseen.

5G-asennus on asiakkaan näkökulmasta vaivaton prosessi, joka toteutetaan avaimet käteen -periaatteella. Alueilla, joilla kuituverkon hinta nousee kalliiksi, se on yhä järkevä ratkaisu kuluja seuraavalle.

Hybridityöstä tuli uusi normaali

Valtakunnallinen etätyösuositus päättyi lokakuussa, jolloin monessa työpaikassa siirryttiin hybridityöhön. Mm. Ylen mukaan uusi normaali yrityksissä vaikuttaa olevan lähi- ja etätyön yhdistelmä. Virtuaalikokoukset ovat vakiinnuttaneet asemansa tietotyöläisten arjessa.

Hybridityön ehdottomana vahvuutena on sen tarjoama joustavuus – työntekijöitä voidaan nyt rekrytoida myös kauempaa, eikä aikaa kulu enää turhiin siirtymiin. Samalla tuuletetaan vanhoja käytäntöjä ja kokeillaan uutta.

Haasteena on, miten tarjota erilaisia ratkaisuja jokaiselle, mutta varmistaa samalla yhteisöllisyys. On tärkeää, että kaikki työntekijät tulevat kuulluiksi, eikä kukaan kuormitu liikaa.

Taskukoulutukset tulivat jäädäkseen

Pandemia toi mukanaan digiloikan myös koulutuksiin ja seminaareihin. Virtuaaliopetuksesta on nyt saatu hyvät opit, jotka ovat jääneet monilla pysyvään käyttöön. Esimerkiksi Turussa täydennyskoulutus siirtyi verkkoon, ja Sambiassa japanilaiset asiantuntijat kouluttavat nyt maanviljelijöitä etänä oululaisen Augmentan teknologialla.

Etäkoulutusten hyvät puolet ovat pitkälti samat kuin hybridityössä: ne mahdollistavat joustavan osallistumisen entistä laajemmalle joukolle. Saataville on myös tullut entistä enemmän laadukkaita seminaaritallenteita, joita voi seurata edullisempaan hintaan ja oman aikataulun mukaan.

 

Lue mitä kaikkea muuta ennustimme vuoden alussa ja millaisella mielellä kolme asiantuntijaa teknologian trendejä makustelivat! Lataa maksuton Teknologiatrendit 2021 -opas.

Avainsanat:

Digitalisaatio Muuttuva työ Teknologia Etätyö Teknologiatrendit

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.