Teknologiatrendit 2021 – osuivatko ennustukset oikeaan?

Kun DNA pohti ennustettaan vuoden 2021 teknologiatrendeiksi, elettiin keskellä poikkeustilaa. Koronalla oli paljon ikäviä vaikutuksia, mutta digitalisaatiota se kiistatta vauhditti.

Koulut, toimistot ja viimeisetkin pikkufirmat saivat otettua käyttöön pilvityökaluja. Kotoilumoodissa verkkoyhteydet ja -kaupat nousivat arvoon arvaamattomaan.

Isommassa kuvassa monet trendit ovat vahvistuneet vuoden aikana. Tässä muutamia merkkejä siitä.

Suomi akkuteknologian maailman kärkeä

Uutistoimisto Bloombergin tutkimusosasto listasi tänä syksynä maat, joissa akkutekniikkaan on panostettu eniten. Suomi nostettiin listalla jopa seitsemänneksi. Suomen puolesta puhuvat niin raaka-ainevarannot, tuotanto kuin regulointi.

Akkuteknologian vauhdikas kehitys on tuonut Suomeen useita akkutehdashankkeita. Etenkin länsirannikolle on syntynyt yksi akkuteollisuuden iso keskittymä. Esimerkiksi Valmet Automotiven akkutehtaan tilauskanta kasvoi. Investointeja ovat lisäksi tehneet mm. Umicore sekä BASF, ja Kokemäelle suunnitellaan parhaillaan Æsir Technologiesin nikkelihydroksilaitosta.

Kiinteä 5G yleistymässä osaksi arkea

Nopeiden yhteyksien merkitys on tullut ilmeiseksi viimeistään etätöiden ja -opetuksen lisääntymisen myötä. Samalla myös esimerkiksi älytelevisiot ja uudet suoratoistopalvelut ovat nostaneet verkkokapasiteetin tarvetta.

5G:n piirissä asuvien määrä jatkaa kasvuaan. DNA:n 5G-verkko kattaa jo puolet suomalaisista, eli lähes 2,8 miljoonaa ihmistä, yhteensä 114 eri paikkakunnalla.

5G mahdollistaa muun muassa lisätyn todellisuuden hyödyntämisen. Esimerkiksi Oulun Hiukkavaaran koululla kiinteä 5G tuo paljon uutta opetukseen.

5G-asennus on asiakkaan näkökulmasta vaivaton prosessi, joka toteutetaan avaimet käteen -periaatteella. Alueilla, joilla kuituverkon hinta nousee kalliiksi, se on yhä järkevä ratkaisu kuluja seuraavalle.

Hybridityöstä tuli uusi normaali

Valtakunnallinen etätyösuositus päättyi lokakuussa, jolloin monessa työpaikassa siirryttiin hybridityöhön. Mm. Ylen mukaan uusi normaali yrityksissä vaikuttaa olevan lähi- ja etätyön yhdistelmä. Virtuaalikokoukset ovat vakiinnuttaneet asemansa tietotyöläisten arjessa.

Hybridityön ehdottomana vahvuutena on sen tarjoama joustavuus – työntekijöitä voidaan nyt rekrytoida myös kauempaa, eikä aikaa kulu enää turhiin siirtymiin. Samalla tuuletetaan vanhoja käytäntöjä ja kokeillaan uutta.

Haasteena on, miten tarjota erilaisia ratkaisuja jokaiselle, mutta varmistaa samalla yhteisöllisyys. On tärkeää, että kaikki työntekijät tulevat kuulluiksi, eikä kukaan kuormitu liikaa.

Taskukoulutukset tulivat jäädäkseen

Pandemia toi mukanaan digiloikan myös koulutuksiin ja seminaareihin. Virtuaaliopetuksesta on nyt saatu hyvät opit, jotka ovat jääneet monilla pysyvään käyttöön. Esimerkiksi Turussa täydennyskoulutus siirtyi verkkoon, ja Sambiassa japanilaiset asiantuntijat kouluttavat nyt maanviljelijöitä etänä oululaisen Augmentan teknologialla.

Etäkoulutusten hyvät puolet ovat pitkälti samat kuin hybridityössä: ne mahdollistavat joustavan osallistumisen entistä laajemmalle joukolle. Saataville on myös tullut entistä enemmän laadukkaita seminaaritallenteita, joita voi seurata edullisempaan hintaan ja oman aikataulun mukaan.

 

Lue mitä kaikkea muuta ennustimme vuoden alussa ja millaisella mielellä kolme asiantuntijaa teknologian trendejä makustelivat! Lataa maksuton Teknologiatrendit 2021 -opas.

Avainsanat:

Digitalisaatio Muuttuva työ Teknologia Etätyö Teknologiatrendit

Lue lisää uudesta työstä

11/2022 DNA Business

Miten metaversumiin pääsee, Marja Konttinen?

Metaversumiin pääsee helposti: siihen tarvitsee vain nettiyhteyden ja hyvän tietokoneen.
11/2022 DNA Business

Itse ja automaatiolla – yritykset haluavat vapautta valita miten ja milloin asiansa hoitavat

Yritysratkaisuilta odotetaan yhä enemmän yhtä sujuvaa käyttöä kuin kuluttajien verkkopalveluilta.
11/2022 DNA Business

ZTNA: Turvaa, tukea ja varmuutta – missä ja milloin vain

Työnantajan tavoitteena on tarjota toimivat digitaaliset työvälineet, mutta myös suojella yrityksen dataa.
11/2022 DNA Business

Vain paranoidit pärjäävät? Hybridityö vaatii tujumpaa tietoturvaa

Etätyöskentely on yleistynyt, mutta toimistollakin täytyy käydä.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.