Blogit

Tehdas päästi koodarit konehuoneeseen

Teollinen internet voi varmistaa sekä toiminnan jatkuvuuden että työturvallisuuden, havaittiin Finnsementin tehtaalla Paraisilla. IoT on kilpailuetu, joka voi tuoda uusia oivalluksia mille tahansa toimialalle.

Finnsementti on tuottanut sementtiä jo yli sadan vuoden ajan. Sen Paraisilla toimivan tehtaan päämääränä on jatkuva tuotanto: vuosittaista huoltoseisokkia lukuun ottamatta sementtiä on tarkoitus valmistaa ympäri vuorokauden ja vuoden. Jatkuvan käytön haasteena on toimintavarmuus, sillä odottamattomat laiterikot voivat keskeyttää tuotannon ja aiheuttaa yllättäviä kustannuksia.

Laiterikkoja ennakoimassa tehtaalla on jo pitkään toiminut tuhansia antureita, jotka mittaavat laitteiden toimintaa, kuten liikettä, tärinää tai lämpötiloja. Antureiden keräämän datan avulla on pyritty havaitsemaan ongelmat ennakkoon. Osa mittaamisesta on tehty manuaalisesti, mikä vie aikaa ja lisää entisestään datan määrää. Tähän prosessiin Finnsementti hakee nyt tehostusta teollisen internetin ratkaisuista.


Ennakoiva koneoppiminen ennustamaan ongelmia

”Haasteenamme on datan analysointiin vaaditun ajan löytäminen. Datan hyödyntäminen on työlästä, sillä meillä ei ole automaattista järjestelmää, joka pystyisi koneoppimisen kautta ennustamaan ongelmia”, Finnsementin tehdaspäällikkö Tommy Ranta kertoo.

DNA:n mahdollistaman #iotnextlevel-kilpailun kautta Finnsementti valitsi IoT-kumppanikseen sähköisen kulunvalvonnan ja seurannan järjestelmiin erikoistuneen Fideran, jonka langattomia sensoreita yrityksessä nyt kokeillaan. Sensorit lähettävät pilveen dataa tehdaslaitteiden toiminnasta tehostaen samalla kulunvalvontaa, työtehtävien suunnittelua ja työturvallisuutta.

”Sensoreiden lisäksi Fidera rakentaa tietopankkia, johon laitteidemme keräämä data kootaan. Tavoitteemme on koota kaikki data yhteen paikkaan ja saada järjestelmä hälyttämään insinööreille ongelmasta”, Ranta lisää.


Ratkaisut syntyvät kumppaniverkoston avulla

Esineiden internet, IoT, ei vielä kuulu monenkaan suomalaisyrityksen ydinosaamiseen. DNA:n tukku- ja operaattorimyynnin osastopäällikkö Assi Oikari korostaa, että aihepiirin syvin ymmärrys löytyy perinteisten toimialojen ulkopuolella toimivilta asiantuntijakumppaneilta.

Yrityksen kannattaa keskittyä omaan ydintoimintaansa, ja suunnata resurssinsa lisäarvon tuottamiseen asiakkaille. Samaan aikaan on hyvä olla avoin ja aktiivinen IoT:n tarjoamien mahdollisuuksien suhteen. Oikarin mukaan mikään toimiala ei ole muutokselta suojassa.

”Esineiden internet on samanlainen murros kuin internetin ja mobiilin tulo aikanaan. Kilpailuedun nappaavat tulevaisuudessa ne yritykset, jotka ovat nyt liikkeellä. Optimiin ei päästä heti, vaan oppiminen tapahtuu kokeilujen kautta. Oli oma toimiala mikä vain, kannattaa lähteä liikkeelle”, Oikari rohkaisee.

Oikari muistuttaa myös, että #iotnextlevel-tyylisen hankkeen onnistumisessa olennaista on yrityksen aito halu avata omaa toimintaansa ja siihen liittyviä prosesseja.

”Finnsementin ja Fideran yhteistyön lopputulemana on odotettavissa konkreettisia liiketoimintahyötyjä. Tämän on mahdollistanut se, että jokaisella toimijalla on selkeä rooli. Finnsementin asiantuntijat pystyivät hyvin tuomaan tehtaan haasteet sellaiseen rajapintaan, jossa Fidera saattoi ottaa niistä kopin.”


Talon sisällä ajattelu pysyy usein samoissa kuvioissa

Myös Finnsementin Rannan mielestä avoin yhteistyö ulkopuolisen asiantuntijan kanssa on toimiva ratkaisu.

”Aiemmin ICT-projekteissa olemme tienneet, mitä haluamme ja pyytäneet ulkopuolisen rakentamaan sen. Meille oli uusi asetelma ottaa kumppani rakentamaan kanssamme jotain täysin uutta. Tulemme varmasti kokeilemaan samanlaista toimintamallia uudestaan. Talon sisällä ajattelumme pysyy usein samoissa kuvioissa, ja ulkopuolinen tuo haasteiden ratkaisuun uutta näkökulmaa.”

#iotnextlevel on DNA:n mahdollistama innovaatiokilpailu, jonka voittajaratkaisuja pilotoidaan mukana olevien pk-yritysten liiketoimintaympäristössä. Tutustu Finnsementin lisäksi myös Martelan ja Snellman Pron #iotnextlevel -hankkeisiin, ja seuraa kilpailun etenemistä osoitteessa dna.fi/iotnextlevel sekä somekanavissa aihetunnisteella #iotnextlevel.

Avainsanat:

IoT

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Vain oppiva organisaatio voi selvitä tekoälyn aikakaudesta voittajana

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

”Maalaisjärki on iso osa tietoturvaa” – kyberturvallisuuden lehtori Pia Satopää tietää, missä voisimme kehittyä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Kokeilemalla kohti tekoälyvallankumousta – nyt on yritysjohdon aika toimia

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly innostaa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäjiä: ”Jos tätä ei Suomessa saada tehtyä, niin missä sitten?”

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.