Riittävä tietoturva ei edellytä erikoisosaamista

Turvallinen työympäristö tukee työtehoa ja suojaa arjen sujuvuutta. Tänä päivänä tietoturvaa haastaa esimerkiksi lisääntynyt etätyö, jonka ansiosta laitteita käytetään huolettomasti kotiverkoissa, kahviloissa ja erilaisissa coworking-työtiloissa.

Hyvästä tietoturvasta huolehtiminen ei edellytä, että yritykseen on hankittava erikoisosaamista sitä varten. Se edellyttää kuitenkin sen, että tietoturva on rakennettu osaksi kaikkea yrityksen liiketoimintaa.

Tarkoituksenmukaiset ja huolella valitut tietoturvaratkaisut pitävät tiedostot ja datan turvassa, ja säännöllisten koulutusten tarjoaminen työntekijöille varmistaa, etteivät sähköpostin kautta leviävät huijaukset pääse maaliin.

Varaudu yleisimpiin uhkiin

Kun toimitusjohtaja pyytää tilisiirtoa tai lahjakortteja sähköpostitse, on kyseessä varma huijaus. Jopa 97 % yrityksiin kohdistuvista uhkista kulkee sähköpostin kautta. Niissä saatetaan kalastella työntekijöiden henkilökohtaisia tietoja, joita voidaan yrittää hyödyntää esimerkiksi erilaisiin verkkopalveluihin murtautumiseen tai identiteettivarkauksiin.

Verkkorikolliset yrittävät ahkerasti päästä käsiksi myös yrityksen liikesalaisuuksiin ja tilitietoihin, mutta mukana saattaa kulkea myös linkkejä, joiden takaa löytyy pahimmillaan runsasta tuhoa tekevä virus. Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa tunnetuista uhkista ja huijauksista, mutta jokaisen työntekijän on hyvä pitää silmät auki liitteitä ja linkkejä käsitellessään.

Nykyaikainen palomuuri suodattaa myös verkosta tulevat uhat ja pitää huolen, että yrityksen jokainen internet-, pilvi-, ja yritysverkkoyhteys pysyy turvassa. Palomuuri on hyvä pitää ajan tasalla, sillä verkkorikolliset keksivät uusia riesoja päivittäin.

Tietomurroista aiheutuneet vahingot voivat olla massiivisia, jos asiakkaat eivät pääse yrityksesi tuotteiden tai palveluiden pariin.

Ja jos liiketoimintaan kuuluu verkkopalveluita tai vaikkapa verkkokauppa, on hyvä muistaa suojata myös se osa-alue palvelunestohyökkäyksien (Denial of Service, DoS) varalta. DoS-hyökkäyksiä tapahtuu Suomessa vuosittain kymmeniä tuhansia, ja niiden tavoitteena on yksinkertaisesti lamauttaa jonkin verkkopalvelun tai -sivuston toiminta täysin.

DNA:n tietoturvapalveluilla suojaat verkot ja saat kaikkien yrityksesi työntekijöiden käyttöön huipputurvalliset ja helposti käyttöönotettavat etäyhteydet, jotka parantavat myös etätyön tietoturvaa ja luotettavuutta. Kun yrityksesi ja sen tarpeet kasvavat, pilvipohjaiset tietoturvapalvelut skaalautuvat täysin joustavasti kasvusi mukana.

Älä unohda laitteita

Verkon lisäksi myös puhelimet ja tietokoneet kannattaa suojata, ja se onkin keskeinen osa monikerroksista tietoturvaa. Laitteista on hyvä löytyä esimerkiksi virustorjunta siltä varalta, että sitä huijaussähköpostia tai huijausviestiä tulikin klikattua. Samalla virustorjunta estää tartunnat saastuneilta verkkosivuilta myös mobiililaitteissa.

Puhelimiin ja tietokoneisiin voi hankkia lisäksi erillisen VPN-sovelluksen (virtual private network), jonka avulla voidaan muodostaa salattu yhteys WLAN-verkkojen tai mobiiliverkon yli. Etenkin liikkuvassa työssä VPN tuo turvaa, mutta se on paikallaan myös jokapäiväisessä tekemisessä.

Moni unohtaa helposti puhelimen suojauksen, vaikka se olisi ensiarvoisen tärkeää – käytämmehän puhelimia esimerkiksi pankkiasiointiin ja arkaluonteisiin työsähköposteihin.

Päivittämättömät laitteet ovat myös yksi suurimpia tietoturvauhkia. Kun käyttöjärjestelmiä kehitetään, paikataan samalla tiedossa olevat tietoturva-aukot. DNA:n tietoturvapalveluiden avulla saat kaikki päätelaitteet tarvittaessa keskitettyyn hallintaan, jolloin ajantasaiset päivitykset ja sovellukset on helppo ajaa jokaiselle. Tällöin saadaan myös parempi näkyvyys koko organisaation tietoturvatilanteeseen.

Tärkeintä on, että laitteet tai verkko eivät jää suojaamatta. DNA:n palvelut on suunniteltu siten, ettet tarvitse omaa tietoturva-asiantuntijaa yritykseesi, vaan saat tarvittavat, sopivat ja oikein määritetyt ratkaisut vaivatta käyttöösi.

 

Tutustu tarkemmin yrityksen tietoturvapalveluihin!

Avainsanat:

Tietoturva Kyberturvallisuus
 

Lue lisää uudesta työstä

11/2021 Jaana-Liisa Malin

Fiksumpi tapa tehdä työtä ei synny itsestään 

Pitkät työpäivät monta rautaa tulessa eivät ole pelkästään vuoden lopulle ominaista aikaa, vaan monesti jatkuva olotila vuoden ympäri.
DNA:lla Jussi Tolvasta on ihastuttanut yrittäjämäinen ote, joka läpäisee koko organisaation.
11/2021 DNA Business

DNA:n tuore toimitusjohtaja Jussi Tolvanen: "Operaattoriala on teknologian muutosten ytimessä" 

Uudessa organisaatiossa Tolvasta on ihastuttanut yrittäjämäinen ote, joka läpäisee koko organisaation.
11/2021 DNA Business

Askarruttaako IoT? DNA on yhdistänyt voimansa Telenorin kanssa ja nyt osaamista riittää 

DNA on vastikään yhdistänyt voimansa kansainvälisen Telenorin kanssa.
11/2021 DNA Business

2G, 3G, 4G, 5G – mitä väliä IoT:ssa?

Monen sorttisten IoT-laitteiden anturidata on jo kauan siirtynyt 2G-verkoissa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.