Blogit

Pohjois- ja Itä-Suomi maailman kärkeen mobiilipalveluissa

Suomen Yhteisverkon valmistuminen monikymmenkertaistaa syrjäseutujen mobiiliyhteyksien nopeudet. Verkko kattaa myös merkittävimmät hiihtokeskukset.

Pohjois- ja Itä-Suomi saivat mobiiliyhteydet, joiden nopeus on huippuluokkaa koko maailmassa. Niistä hyötyvät myös Lapin hiihtokeskuksissa lomailevat DNA:n asiakkaat.

DNA:n ja Soneran omistama Suomen Yhteisverkko Oy sai syksyllä päätökseen mittavan urakan, jossa rakennettiin entistä kattavammat ja nopeammat tietoliikenneyhteydet Pohjois- ja Itä-Suomeen. Hankkeen ansiosta erityisesti syrjäseutujen mobiiliyhteydet nopeutuivat monikymmenkertaisiksi.

Maailmanluokan 4G-palvelut ovat nyt saatavilla myös maaseudulla”, DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari tiivistää.

1700 uutta tukiasemaa

Yhteisverkko rakensi puolentoista vuoden aikana noin 1700 tukiasemaa, joiden kuuluvuusalueella asuu yli 760 000 ihmistä Pohjois- ja Itä-Suomessa. Kuuluvuusalueella sijaitsevat myös Suomen merkittävimmät hiihtokeskukset. Verkossa käytetään uusinta seuraavan sukupolven LTE Advanced 4.5G -radioverkkotekniikkaa. Samalla päivitettiin myös alueen GSM- ja 3G-verkot.

”DNA ja Sonera hyödyntävät yhteisverkon matkaviestinradioverkkoa, kun ne tarjoavat omia palvelujaan asiakkailleen. Operaattoreiden yhteistyön ansiosta uusi matkaviestinverkko pystyttiin rakentamaan nopeasti ja kustannustehokkaasti. Se parantaa kykyämme kehittää alueen palveluita myös jatkossa”, Laari sanoo.

Hiihtolomalaisetkin hyötyvät

Yhteisverkko parantaa sekä puhe- että mobiililaajakaistapalvelujen kuuluvuusaluetta Pohjois- ja Itä-Suomessa. Parantunut verkon kuuluvuus ja siirtokapasiteetti tarkoittaa entistä häiriöttömämpää toimintaa erilaisille matkaviestinsovelluksille.

Myös Yhteisverkon alueella liikkuvat matkailijat pääsevät hyötymään entistä paremmista tietoliikenneyhteyksistä. Erityistä huomiota on kiinnitetty paikkoihin, joissa lomasesonkeina kokoontuu paljon ihmisiä.

”Olemme rakentaneet esimerkiksi Lapin hiihtokeskuksiin lisäkapasiteettia, joka takaa hyvät ja laadukkaat palvelut myös vilkkaimmalla hiihtolomakaudella”, Jarkko Laari sanoo.

Porokello varoittaa autoilijoita

DNA:n entistä kattavammat tietoliikenneyhteydet mahdollistavat uudenlaisten mobiilisovellusten hyödyntämisen myös harvaan asutuilla alueilla. Yksi tällainen on Lapin ELY-keskuksen Porokello-hanke, jossa tuhat ammattiautoilijaa tuottaa reaaliaikaista tietoa tiellä tai sen läheisyydessä havaituista poroista.

Porokellon reaaliaikaiset porovaroitukset ovat saatavissa lähes kaikkien autojen navigaattoreihin V-Trafficin palvelun kautta. Liikennetiedot tavoittavat noin puoli miljoonaa suomalaista. Hankkeen edetessä varoituksia voi seurata ilmaisen sovelluksen avulla myös matkapuhelimista.

Porokello-ohjelmistossa on lisäksi laajennus, jonka avulla DNA saa verkon kuuluvuudesta mittaustietoa ohjelmaan osallistuvien ammatti-autoilijoiden Porokello-päätelaitteista. Tieto täydentää DNA:n oman kenttämittaustiimin keräämää dataa.

”Kuuluvuustiedon ansiosta voimme kehittää palvelujamme entistä paremmiksi”, Jarkko Laari toteaa.

Avainsanat:

Verkko 4G Yhteydet

Lue lisää uudesta työstä

3/2024 DNA Yrityksille

DNA:n vahvat pohjoismaiset hartiat takaavat sujuvat digipalvelut läpi Pohjolan

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Katsaus kyberturvan nykytilaan – kyberresilienssin vahvistaminen on välttämätöntä

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Valokuitu vai 5G FWA – tiedätkö nämä 5 asiaa kiinteästä 5G-yhteydestä?

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Näin ennakoit kustannukset: hanki mobiililaitteet palveluna

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.