Blogit

Pieni viive mobiilipalvelun käytössä näkyy jo liikevaihdossa

Digitaaliset palvelut kannattaa suunnitella mahdollisimman vähän verkkoa kuormittaviksi, sanoo Aalto-yliopiston professori Jukka Manner.

“Kuinka usein ihmiset saavat verkosta sen minkä tarvitsevat”, kysyy Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner. Kun yhä suurempaa osaa niin julkisista kuin yritysten tarjoamista palveluista käytetään mobiililaitteilla, käytettävyyden lisäksi myös mobiiliverkkojen kapasiteetti vaikuttaa kansalaisten tasa-arvoisuuteen.

Suomea on pidetty digitalisaation eturintamassa kulkevana mallioppilaana vahvan mobiilialan ohjelmistotuotannon ja kyberturvaosaamisen ansiosta.

Mutta naapurivaltio Viro kehittää kansalaisilleen jo vauhdikkaasti X-Road-palveluväylän perustalle rakentuvia palveluita, kuten käyttäjien pian omakseen ottamaa potilastietojärjestelmää. Virosta nousee myös globaaleja kuluttajapalveluita kehittäviä yrityksiä. Onko Suomi pudonnut kehityksen kelkasta?

Ei, peliä ei ole vielä menetetty. Manner muistuttaa, että monia uusia julkisia palveluita tuodaan kansalaisten saataville jatkuvasti.

Loppukäyttäjien näkökulmasta hyvin toimiviksi julkisiksi palveluiksi hän mainitsee esimerkiksi sähköisen reseptin, veroilmoituksen verkossa sekä sähköisen passihakemuksen.

Yritysten tarjoamia hyödyllisiä mobiilipalveluita ovat puolestaan muun muassa pankkipalvelut sekä lentomatkailuun liittyvät palvelut, kuten lähtöselvityksen tekeminen.

Kapasiteetti kuuluu kaikille

Palvelujen määrän mittaamisen sijasta huomio kannattaakin kiinnittää siihen, miten kasvavat liikennemäärät ja niiden aiheuttama kuormitus hallitaan. Maksiminopeuksista puhuminen ei auta, jos esimerkiksi kuormittuneessa verkossa todellinen nopeus jää huomattavasti tämän alle.

Mannerin mielestä palvelut kannattaisi suunnitella mahdollisimman vähän verkkoa kuormittaviksi. Jo sadan millisekunnin viive voi näkyä liikevaihdossa, kertovat esimerkiksi Amazonista ja Googlesta tehdyt laskelmat.

“Ei voida olettaa, että käyttäjällä on aina huippulaite ja paras mahdollinen yhteys.” Jos palvelu latautuu hitaasti, voi käyttäjä nopeasti äänestää jaloillaan ja siirtyä toiseen palveluun.

Käyttäjälle pitäisi edelleen aina tarjota myös varasuunnitelma. “Digitaalisuus pelottaa, koska järjestelmät eivät ole ehdottoman luotettavia. Ei ole hyvä, että olemme liian riippuvaisia mobiilipalveluista.”

Manner muistuttaa, että edelleen on pankkikonttoreita ja lentoasemien lähtöselvitysautomaatteja. Vaikka itse järjestelmä ei kaatuisi, voi kriittisessä tilanteessa käyttäjän oma päätelaite olla rikki – tai siitä voi olla vaikka akku tyhjänä.

“Plan B pitäisi aina olla tarjolla, jos järjestelmä ei toimi.”

 

Lue myös, mitä pilvipalveluiden yleistyminen vaatii yritysverkolta.

Avainsanat:

Verkko Yhteydet Mobiili Asiakaskokemus

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Homma rullaa, työkalut pelaavat ja tietoturva on kunnossa – Miten yrityksen IT-ostot kannattaa hoitaa?

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.