Laitevalmistajat pyrkivät nyt optimoimaan kaiken mahdollisen, jotta laitteiden energiatehokkuus paranisi.

Optimoi kaikki – teknologiatrendejä, jotka edistävät yhteiskunnan vihreää siirtymää vuonna 2022

Ilmastonmuutoksen hälytyskellojen soidessa yhä kovempaa teknologia ja digitalisaatio tulevat avuksemme, ennustaa Telenor Research Teknologiatrendit 2022 –raportissaan.

DNA on ollut osa Telenor-konsernia vuodesta 2019. Telenor on Pohjoismaiden suurin teleoperaattori ja globaalisti maailman johtavia IoT-ratkaisujen toimittajia. Telenor-konsernin pohjoismaisen yhteistyön ansiosta tutkimusyksikön työn hedelmät tulevat myös DNA:n ja sen asiakkaiden saataville.

Telenor näkee horisontissa viisi vihreää teknologiatrendiä.

Trendi 3: Optimoi kaikki

Bjørn Taale Sandberg, Telenorin Reserchin johtaja

Kaikkein mahtavin kone – ihmisaivot – pystyy toimimaan vaatimattomalla 20 watin teholla. Nyt optimointipaine kohdistuu sähkösyöppöihiin laitteisiimme ja palvelimiimme. Kuluttajaelektroniikkateollisuudessa on meneillään kaksi trendiä.

Toisaalta apunamme on yhä enemmän sähkökäyttöisiä laitteita ja sovelluksia, jotka mahdollistavat mukavamman, tehokkaamman ja turvallisemman arjen. Samaan aikaan käynnissä on kisa siitä, kuinka tehdä jokaisesta sähköä kuluttavasta laitteesta mahdollisimman energiatehokas. Kansainvälinen energiajärjestö IAE peräänkuuluttaa entistä älykkäämpiä ja tehokkaampia sähkölaitteita, ja uskomme, että tämä käynnistää valmistajien välisen taistelun "kaiken optimoinnista".

"Tietokoneet, puhelimet ja verkkoon liitetyt laitteet kuluttavat sähköä ja aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä jo nyt neljä kertaa enemmän kuin ihmiset, ja tulevaisuudessa niiden osuus kasvaa entisestään. Koska energiatuotantomme muuttaminen vie aikaa, meidän on optimoitava kaikki – ennen kaikkea laitteidemme energiankäyttö", sanoo Telenor Researchin johtaja Bjørn Taale Sandberg.

Siruvalmistajien välillä käydään jo nyt kilpailua tuotteiden energiantarpeen vähentämisestä. Yksi esimerkki vuodelta 2021 on Applen uusimmissa tietokoneissa käytetty M1-siru. Oletamme, että tämä otetaan käyttöön myös paljon laajemmilla PC-markkinoilla. Tämä tarkoittaa, että saamme sekä tehokkaampia laitteita että laitteita, joiden akunkesto on merkittävästi pidempi. Tekoäly-yhteisö tekee hartiavoimin töitä selvittääkseen, miten suurten mallien kokoa voidaan pienentää niin, että ne mahtuvat matkapuhelimeen sen sijaan, että ne toimisivat suurissa datakeskuksissa. Esimerkiksi Applen ja Googlen kaltaiset yritykset tarjoavat nyt työkaluja, joiden avulla kehittäjät voivat optimoida sovellustensa energiatehokkuutta.

"Tekoälyn ammattilaiset ja ohjelmistokehittäjät ymmärtävät, että energiatehokkuudella on merkitystä, kun he rakentavat malleja ja kirjoittavat koodia, joka pyörittää kaikkea nyky-yhteiskunnassamme. Johtava tekoälylaiteyritys Nvidia on ostoaikessa puolijohdeyritys Armian suhteen, joka on yksi maailman edelläkävijöistä energiatehokkaiden datasirujen tuottamisessa. Tulevaisuudessa yhä useammat yritykset panevat pöydälle valtavia summia rahaa hankkiakseen tietoa ja varoja, joita tarvitaan optimointitaistelun voittamiseksi", Sandberg sanoo.

Tämä artikkeli on käännetty englanninkielisestä Telenor Groupin artikkelista Tech Trends 2022: Five tech trends that will fuel the green transition of society in 2022, ja se julkaistaan viidessä osassa.

Tutustu muihin trendeihin täällä: vihreät pilvet, ilmastoaiheiset mikrotutkinnot, vihreiden vaikuttajien nousu ja ”kadonneen sukupolven” pelastus.

 

Onko TinyML jo tuttu? Lue, miten TinyML optimoi virran että kaistan kulutusta, ja mitä kaikkea muuta IoT:ssä tapahtuu.  

Avainsanat:

Digitalisaatio Teknologia Teknologiatrendit

Lue lisää uudesta työstä

11/2023 DNA Yrityksille

NIS2-direktiivi on yrityksille mahdollisuus – Näin ennakoit ja rakennat kestävää liiketoimintaa

NIS2-direktiivi vahvistaa kyberuhkien torjuntaa.
11/2023 DNA Yrityksille

Ennakointi voi pelastaa liiketoimintasi jatkuvuuden – Miten yrityksesi on varautunut poikkeustilanteisiin?

Geopoliittisen tilanteen kiristyminen ja sen mukanaan tuomat ennalta arvaamattomat seuraukset vaikuttavat yritysten toimintaympäristöön.
Tiedätkö milloin kannattaa vaihtaa liittymää – 7 kysymystä yrittäjien yhteyksistä.
11/2023 DNA Yrityksille

Yrittäjä, tiedätkö milloin kannattaa vaihtaa liittymää?

Nämä 7 kysymystä mietityttävät yrittäjiä.
11/2023 DNA Yrityksille

DNA:n yritysliiketoiminnan uusi johtaja: "Suunnittelu on hyvä, toimintaan yhdistettynä parempi"

Anna-Mari Ylihurula aloitti DNA:n yritysliiketoiminnan johtajana elokuun 2023 alussa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.