Laitevalmistajat pyrkivät nyt optimoimaan kaiken mahdollisen, jotta laitteiden energiatehokkuus paranisi.

Optimoi kaikki – teknologiatrendejä, jotka edistävät yhteiskunnan vihreää siirtymää vuonna 2022

Ilmastonmuutoksen hälytyskellojen soidessa yhä kovempaa teknologia ja digitalisaatio tulevat avuksemme, ennustaa Telenor Research Teknologiatrendit 2022 –raportissaan.

DNA on ollut osa Telenor-konsernia vuodesta 2019. Telenor on Pohjoismaiden suurin teleoperaattori ja globaalisti maailman johtavia IoT-ratkaisujen toimittajia. Telenor-konsernin pohjoismaisen yhteistyön ansiosta tutkimusyksikön työn hedelmät tulevat myös DNA:n ja sen asiakkaiden saataville.

Telenor näkee horisontissa viisi vihreää teknologiatrendiä.

Trendi 3: Optimoi kaikki

Bjørn Taale Sandberg, Telenorin Reserchin johtaja

Kaikkein mahtavin kone – ihmisaivot – pystyy toimimaan vaatimattomalla 20 watin teholla. Nyt optimointipaine kohdistuu sähkösyöppöihiin laitteisiimme ja palvelimiimme. Kuluttajaelektroniikkateollisuudessa on meneillään kaksi trendiä.

Toisaalta apunamme on yhä enemmän sähkökäyttöisiä laitteita ja sovelluksia, jotka mahdollistavat mukavamman, tehokkaamman ja turvallisemman arjen. Samaan aikaan käynnissä on kisa siitä, kuinka tehdä jokaisesta sähköä kuluttavasta laitteesta mahdollisimman energiatehokas. Kansainvälinen energiajärjestö IAE peräänkuuluttaa entistä älykkäämpiä ja tehokkaampia sähkölaitteita, ja uskomme, että tämä käynnistää valmistajien välisen taistelun "kaiken optimoinnista".

"Tietokoneet, puhelimet ja verkkoon liitetyt laitteet kuluttavat sähköä ja aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä jo nyt neljä kertaa enemmän kuin ihmiset, ja tulevaisuudessa niiden osuus kasvaa entisestään. Koska energiatuotantomme muuttaminen vie aikaa, meidän on optimoitava kaikki – ennen kaikkea laitteidemme energiankäyttö", sanoo Telenor Researchin johtaja Bjørn Taale Sandberg.

Siruvalmistajien välillä käydään jo nyt kilpailua tuotteiden energiantarpeen vähentämisestä. Yksi esimerkki vuodelta 2021 on Applen uusimmissa tietokoneissa käytetty M1-siru. Oletamme, että tämä otetaan käyttöön myös paljon laajemmilla PC-markkinoilla. Tämä tarkoittaa, että saamme sekä tehokkaampia laitteita että laitteita, joiden akunkesto on merkittävästi pidempi. Tekoäly-yhteisö tekee hartiavoimin töitä selvittääkseen, miten suurten mallien kokoa voidaan pienentää niin, että ne mahtuvat matkapuhelimeen sen sijaan, että ne toimisivat suurissa datakeskuksissa. Esimerkiksi Applen ja Googlen kaltaiset yritykset tarjoavat nyt työkaluja, joiden avulla kehittäjät voivat optimoida sovellustensa energiatehokkuutta.

"Tekoälyn ammattilaiset ja ohjelmistokehittäjät ymmärtävät, että energiatehokkuudella on merkitystä, kun he rakentavat malleja ja kirjoittavat koodia, joka pyörittää kaikkea nyky-yhteiskunnassamme. Johtava tekoälylaiteyritys Nvidia on ostoaikessa puolijohdeyritys Armian suhteen, joka on yksi maailman edelläkävijöistä energiatehokkaiden datasirujen tuottamisessa. Tulevaisuudessa yhä useammat yritykset panevat pöydälle valtavia summia rahaa hankkiakseen tietoa ja varoja, joita tarvitaan optimointitaistelun voittamiseksi", Sandberg sanoo.

Tämä artikkeli on käännetty englanninkielisestä Telenor Groupin artikkelista Tech Trends 2022: Five tech trends that will fuel the green transition of society in 2022, ja se julkaistaan viidessä osassa.

Tutustu muihin trendeihin täällä: vihreät pilvet, ilmastoaiheiset mikrotutkinnot, vihreiden vaikuttajien nousu ja ”kadonneen sukupolven” pelastus.

 

Onko TinyML jo tuttu? Lue, miten TinyML optimoi virran että kaistan kulutusta, ja mitä kaikkea muuta IoT:ssä tapahtuu.  

Avainsanat:

Digitalisaatio Teknologia Teknologiatrendit
 

Lue lisää uudesta työstä

5/2022 DNA Business

Digi muutti asiakaspalvelua: asiakkaat kaipaavat yhä henkilökohtaisempaa otetta useassa kanavassa

Asiakaspalvelun tulee onnistua niin somessa kuin puhelimitsekin - monikanavaisuus kunniaan!
5/2022 DNA Business

Potilaiden internet? IoT:lla ja 5G:llä on iso potentiaali sairaaloissa

Potilaiden internet? Näin 5G muovaa tulevaisuuden sairaalaa .
5/2022 DNA Business

Kehä III:n sisällä riittää vauhtia: DNA tarjoaa Helsingin nopeimman mobiiliyhteyden

DNA tarjoaa Helsingissä Suomen nopeimman 5G-yhteyden.
5/2022 DNA Business

Turussa tieto siirtyy vauhdilla DNA:n 5G-yhteyden siivittämänä

Niin pal kauhiast vauhtii! DNA tarjoaa Turussa Suomen nopeinta 5G-yhteyttä.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.