Eksoskeleton voi kuulostaa ihan tieteisfantasialta, mutta todellisuudessa se on ulkoinen tukiranka, joka lisää ihmisen voimaa ja mahdollistaa erilaisia liikkeitä käyttäjänsä puolesta.
Teollisuudessa eksoskeletonin avulla voi esimerkiksi nostaa suuria kuormia selkää rasittamatta. Kuntoutuksessa puolestaan tukiranka auttaa potilasta esimerkiksi opettelemaan uudelleen kävelemään onnettomuuden jälkeen.
”Eksoskeletoneja on hurjan paljon erilaisia, ja sellainen voi olla joko koko keholla tai tietyllä alueella, kuten raajassa tai vaikkapa yläkropassa. Laite voidaan pukea kuin housut, paita tai korsetti, vähän käyttötarkoituksesta riippuen”, kertoo fysioterapeutti ja Satakunnan Ammattikorkeakoulun osa-aikainen projektitutkija Taina Jyräkoski.
Kävelyrobotista käsitukeen – käyttökohteita riittää
Kuntoutuksessa käytetyt eksoskeletonit voivat olla esimerkiksi alaraajojen liikkuvuutta tukevia kävelyrobotteja. Tämänkaltaiset eksoskeletonit ovat automaattisia ja motorisoituja, jolloin ne ottavat vastaan ihmisen antaman impulssin ja tekevät sitten halutun työn ihmisen puolesta.
Kaikki eksoskeletonit eivät kuitenkaan nojaa moottoreihin tai elektroniikkaan. Esimerkiksi Fordin autotehtaalla käytetään passiivisia, paineilmalla tai erilaisilla lukitusmekanismeilla toimivia laitteita. Auton alla on mukava ruuvailla ruuveja, kun tukiliivi kannattelee käsien painoa. Työhousuihin kiinnitetty aparaatti puolestaan auttaa istumaan, vaikka tuolia ei olisi esimerkiksi turvallisuussyistä mailla eikä halmeilla.
Laadukkaalla verkkoyhteydellä varustettua eksoskeletonia voisi tulevaisuudessa hyödyntää myös ilman ihmistä. Esimerkiksi 5G:n nopea vasteaika voi mahdollistaa saumattoman etäohjauksen. Silloin kalliista investoinnista saa hyödyt irti myös silloin, kun tukirangan sisällä ei ole ihmistä työskentelemässä.
Taina Jyräkosken kolme asiaa, jotka jokaisen kannattaa tietää eksoskeletoneista juuri nyt:
- Eksoskeletonit ovat ulkoisia tukirankoja, jotka tukevat tai lisäävät käyttäjänsä voimaa tai tekevät erilaisia liikkeitä tämän puolesta.
- Eksoskeletoneja hyödynnetään muun muassa kuntoutuksessa, teollisuudessa, fyysisesti raskaassa työssä, urheilussa ja puolustusvoimissa.
- Eksoskeletonin hyödyt tulevat kuntoutuksen, kutistuneiden sairaslomien ja tehokkaamman työnteon kautta.
Kuuntele Taina Jyräkosken haastattelu podcastista Mitä pitää tietää eksoskeletoneista.