Blogit

Kuinka tekoäly kotoutetaan Suomeen?

Suomella ei ole kovin montaa keinoa taistella halpatyövoimaa ja robotisaatiota vastaan. On helppo siis yhtyä pääministerimme Juha Sipilän mielipiteeseen siitä, että Suomen tulee tavoitella tekoälyssä maailman ykköstilaa.

Vaan kuinka temppu tehdään?

Jokainen joka on joskus koodannut ymmärtää, että mistään tyhjästä ei tekoälyä synny. Tarvitaan luovaa ajattelua, sen mallintamista lähtötason ohjelmistologiikaksi ja koneen kyvyksi itse oppia sen jälkeen. Mitä paremmin alkuskenaariot on luotu, sitä paremmin kone pystyy jatkamaan. Prosessorien suorituskyky tai verkkoteknologia eivät ole enää esteenä tälle kehitykselle.

Isojen monikansallisten yritysten ensimmäisen polven tekoälyratkaisut hiipivät jo Suomessakin työpaikoille. Omaakin osaamista on, mutta nyt olisi taottava isommin.

VTT:n tutkimusprofessori Heikki Ailisto perää Suomeen tekoälyprofessuuria ja itsenäistä omaa koulutusohjelmaa.

Ailisto listaa myös blogissaan monta hyvää syytä, miksi juuri Suomen kannattaisi keskittyä tekoälyyn. Tärkeimpänä niistä korkeakoulutuksemme ja osaamisemme, yhdistettynä haluumme hyödyntää uutta teknologiaa aina, kun näemme sen hyödyt.

Haastattelin Aalto-yliopistossa opiskelevaa poikaani ja kysyin, miten heillä opiskellaan AI:ta. Ensimmäiseksi esikoiseni listasi muita hänen mielestään ainakin yhtä tärkeitä asioita kuten blockchain, machine learning ja data mining. Mutta jatkoi, että kokee täysin luontevaksi, että tekoälyä opiskellaan maisterivaiheessa osana esimerkiksi tietotekniikan tai automaation opintokokonaisuutta. Perusopinnoissa saadaan perusteet ohjelmointiin ja sen jälkeen AI liittyy automaatioon tai tietotekniikkaan.

Voin puoltaa Ailiston ajatusta oman tekoälyprofessuurin saannista, jos sillä varmistetaan riittävä fokus asiaan korkeakoulutasolla. Haluaisin kuitenkin korostaa nuortemme kiinnostusta asiaan jo paljon aiemmin.

Matematiikka opettaa logiikkaa, ja siitä pitää tehdä kiinnostavaa.

Myös Suomen Salesforcen maajohtaja Petteri Poutiainen kehottaa Tivi-lehden vieraskynässään nostamaan katseen lähietäisyydeltä ja tarkastelemaan sitä, mitä uudet sukupolvet tekevät.

Paljon siis lepää tulevien sukupolvien harteilla. Siksi tekoälyn olisi kuljettava mukana koulutiellä jo sen alusta lähtien. Esimerkiksi näin:

  1. Sytytetään jo peruskoulussa into matematiikkaan - keinolla millä hyvänsä.
  2. Tuetaan opettajia ohjelmointiopetuksessa, vaikkapa yhteisöllisen ohjelmointioppimisen keinoin.
  3. Tuodaan tekoäly mukaan kaikkiin koulutusohjelmiin korkeakoulutasolla.

Tulevaisuuden oppimiseen kohdistuu nyt paineita monelta suunnalta. Kokemukseni mukaan onnistuneet muutokset edellyttävät kunnollista resursointia ja toisaalta erittäin tiukkoja mittareita ja seurantaa. Ei siis pelkkää "toivotaan-toivotaan" -osaston puhetta.

Oxfordin ja Yalen yliopistoissa toimiva Future of Humanity Institute -tutkimuskeskus pyysi 352 koneoppimisen asiantuntijaa kurkistamaan kristallipalloihinsa ja ennustamaan, miten keinoäly kehittyy tulevien vuosikymmenten aikana. Raflaavin ennuste on, että 120 vuoden kuluttua tekoäly kykenee jo hoitamaan kaikki ihmistyöt.

Lienee siis kaukaa viisasta pitää huolta siitä, että tekoälytyövoiman tuotot valuvat Suomeen, eikö totta?

Tutustu myös DNA:n tuoreeseen lyhytdokumenttisarjaan Hyvä paha digitalisaatio. Siinä toimittajat Ivan Puopolo ja Kristiina Komulainen haastattelevat eri alojen asiantuntijoita tavoitteenaan tuoda digitalisaatio ja sen ilmiöt lähemmäs yritysten ja yksityisten ihmisten arkea.

Avainsanat:

Tekoäly Digitalisaatio Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.