Käsi ylös yrittäjä, inspiroiko tietoturva?

Vastaus otsikon kysymykseen on helppo arvata: useimmat kädet pysyvät alhaalla. Tietoturvaan tartutaan yhä liian usein vasta silloin, kun vahinko on jo tapahtunut. Tietoturva on kuitenkin niin kiinteä osa tämän päivän toimintaympäristöä, että jotenkin siihen on otettava kantaa, vaikka ei yhtään innostaisi.

Panostukset tietoturvaan ovat hinta, jota maksamme digitalisaation tarjoamista mahdollisuuksista.

Tietoturvan toteutumisen kannalta on harmillista, että aihe on niin kuiva. Vieraan terminologian vuoksi koko teema koetaan nörttien alueeksi, jonne tavallista ihmistä pelottaa edes vilkaista.

Mielessä pyörii pelottava pakkopulla ja virheiden karikko. Jos jokin säätö ei onnistukaan, kaikki lakkaa toimimasta, ja mitäs sitten tehdään?

Pelot eivät ole kokonaan perusteettomia. Totta on, että edistynyt tietoturva on syvän pään nörttiteknologiaa, jota harva meistä oikeasti ymmärtää. Tietoturva on kuitenkin myös kansalaistaito, josta meidän jokaisen on huolehdittava jokapäiväisessä digiarjessa toimiessamme.

Yrittäjän kannalta tietoturvan keskeinen ajuri on pian vuoden ajan voimassa ollut tietosuoja-asetus GDPR. Asetus velvoittaa kaiken kokoiset yritykset – kyllä, myös yhden henkilön yritykset! – huolehtimaan henkilötietojen käsittelystä uudella tavalla. Tämä tarkoittaa muun muassa tietoturvaa.

Tietoturvaan voi soveltaa ns. 20/80-sääntöä: tietoturvasta 20 % on tekniikkaa ja 80 % käytäntöjä. Ylivoimaisesti tärkein ja heikoin lenkki on ihminen ja hänen käyttäytymisensä. Toisin sanoen, ellei aiheeseen suhtauduta sen vaatimalla vakavuudella, mikään teknologia ei auta.

Muiden kuin teknisten asioiden merkittävä rooli tietoturvan toteutumisessa on itse asiassa monelle helpotus. Kyse ei olekaan pelkästään nörttien pelikentästä!

Liiketoimintalähtöinen suhtautuminen tietoturvaan alkaa aiheen riittävän kattavasta määrittelystä. Kolmen peruspilarin kautta ajatellussa tietoturvallisuudessa pääroolissa ovat tarpeet eikä teknologia:

  1. Luottamuksellisuus. Tietoihin pääsevät käsiksi vain ne, jotka ovat oikeutettuja tietojen käyttämiseen. Kääntäen tämä tarkoittaa sitä, että tietoihin pääsy on estetty kaikilta muilta.
     
  2. Eheys. Tietojen sisältö pysyy muuttumattomana ja oikeana, kun niitä käsitellään ihmisten tai koneiden toimesta.
     
  3. Tietojen käytettävyys. Tiedot ja järjestelmät on rakennettu sellaisiksi, että niitä pystytään hyödyntämään helppokäyttöisesti ilman suurempia kommervenkkejä.

Tästä eteenpäin reittejä on vähintäänkin yllin kyllin. Verkosta löytyy valtava määrä eri asiantuntijatahojen tekemiä tsekkilistoja ja prosessiohjeita tietoturvallisuuden eri osa-alueiden kehittämiseksi. Tsekkilistojen avulla voi myös määritellä oman tietoturvallisuuden tämän hetken tilaa ja tulevaisuuden kehitystarpeita.

Syväsukelluksia tietoturvaan liittyviin aiheisiin voi tehdä vaikka Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tai Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden johtoryhmän eli VAHTI:n sivuilla. Tietosuoja-asetukseen liittyen kerrattavaa materiaalia löytyy tietosuojavaltuutetun toimiston sivuilta.

Asiantuntijoiden valmiiksi tekemää työtä materiaalien tuottamiseksi ja kokoamiseksi kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Samaan aikaan liikaa suoraviivaisuutta ohjeiden noudattamisessa on syytä varoa. Jokaisen on löydettävä oman toiminnan ja yrityksen kannalta järkevä taso, jolla asiaan paneudutaan.

Tietoturvan järjestämiseen liittyy sama perussääntö kuin lähes kaikkeen muuhunkin liiketoiminnan pyörittämiseen ja kehittämiseen – mikään näistä ei tule koskaan valmiiksi. Riittävän tietoturvatason ylläpitämiseksi asiaan kannattaa suhtautua jatkuvan kehittämisen mallilla.

Lisää tietoa ja matalan kynnyksen vinkkejä löydät näistä tietoturvaan liittyvistä artikkeleista ja oppaista. Ja perusasiat kuten työpuhelimen turvallinen käyttö kannattaa ottaa haltuun heti!

Avainsanat:

Yrittäjille Tietoturva

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

DNA ja Noccela rakentavat suomalaisyrityksille seuraavan sukupolven IoT:ta

Näin pienten liikkeiden seurannan mahdollistaa Ultra Wideband eli UWB-teknologia.
3/2023 DNA Yrityksille

Kattavilla lisäpalveluilla virität työntekijöiden liittymät huippuunsa

Tuunaa työntekijöiden liittymät käyttäjäkohtaisesti – parannat työtehoa ja tietoturvaa.
3/2023 DNA Yrityksille

Keskitä yrityksesi mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
“Jos koko ajan miettii, että palaudun sitten, kun tulee loma, ollaan jo tosi pitkällä työuupumuksessa”, kuvailee Auntien perustaja Mervi Lamminen.
3/2023 DNA Yrityksille

Työelämän ylikuormitus ei saisi kroonistua: “Kyllä yhden stressiviikon kestää heittämällä, mutta kaksi on jo liikaa”

Auntie tukee työntekijöitä jo varhaisessa vaiheessa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.