Blogit

Jos kaipaat valoa, anna muiden loistaa

Ihastuin Niina Valkosen akryylimaalauksiin. Niina maalasi minulle taulun, joka kuvastaa mielenmaisemaani täydellisesti. Siinä ovat minun värini: harmoninen valkoinen, viileän harmaa ja herkkä puuteriroosa.

Väreistä puuteriroosa kuvastaa unelmiani. Minua unelmat motivoivat ja auttavat jaksamaan, sekä työssäni että yksityiselämässäni. Isot unelmat pilkon pienemmiksi ja peilaan niihin valintojani. Hauskinta on huomata, että moni unelma on matkan varrella toteutunut. Ja aivan ihaninta on, että olen onnistunut tukemaan toisia heidän matkallaan kohti omia unelmiaan.

On niitäkin, joiden mielestä unelmat ovat höttöä, turhanpäiväistä haihattelua. Ihmisiä, joilla on ongelma joka ratkaisuun.

Kun jokin asia onnistuu erinomaisesti, unelmansa kahlinneet ihmiset muistuttavat, että yhä on asioita, joihin voi olla tyytymätön. Negatiivisuus ja epäily vievät energiaa ja levittävät ympäristöönsä myrkyllisyyttä, joka tarttuu helposti muihinkin. Tällaisten ihmisten tapaamisen jälkeen tunnet itsesi riittämättömäksi ja väsyneeksi.

Unelmien ja negatiivisuuden ristivetoa pohtiessani törmäsin Zdravko Cvijeticin kiinnostavaan artikkeliin, jossa listataan asioita, joita elämässään menestyvät ihmiset välttävät. Poimin niistä tähän muutaman ohjeen, jotka resonoivat vahvasti omiin ajatuksiini:

 • Menestyvät ihmiset eivät jumita mukavuusalueella. Sen sijaan he haastavat itseään jatkuvasti. He uskaltavat tavoitella tähtiä eivätkä pelaa varman päälle.
   
 • Kiire on usein tekosyy. Aikaa löytyy, kun asia on tarpeeksi tärkeä, ja uusia asioita oppii, kun oikeasti haluaa. Tekee siitä huolimatta, että tuntee pelkoa.
   
 • Täydellisyyden tavoittelu ei vie perille. Menestyjät eivät pyri hallitsemaan kaikkea, vaan keskittyvät niihin asioihin, joihin voivat vaikuttaa.
   
 • Kieltäydy asioista, jotka eivät edistä tavoitteitasi. Kun tavoitteet ohjaavat valintoja, voit tarvittaessa helposti tinkiä jutuista, jotka tuottavat hetkellistä mielihyvää, mutta eivät vie kohti päämäärää.
   
 • Älä laiminlyö terveyttäsi. Minulle itselleni päivittäinen joogatunti on mielen ja kehon huoltamisen kannalta tosi tärkeää, ja jo muutaman päivän tauko tuntuu nivelissä jäykkyytenä. Voin hyvin ja jaksan, kun nukun ja syön terveellisesti.
   
 • Lopeta multitaskaaminen. Meidän tietotyöläisten keskittymisen tiellä on häiriötekijöitä, joita jokaisen on opittava hallitsemaan omalla tavallaan. Esimerkiksi sähköposti esitetään usein suurimpana keskittymistä estävänä mörkönä, mutta minua viestit eivät häiritse: luen sähköpostit melkeinpä saman tien, kun ne tulevat. Ajattelen, että reagointiani tarvitaan, jotta muut ihmiset pääsevät eteenpäin tekemisessään - muiden saama apu on suurempi kuin minulle koituva haitta.

Moni listan asioista liittyy tavalla tai toisella keskittymiseen, tietoisiin valintoihin ja pitkän tähtäimen ajatteluun. Tavoiteltu lopputulos, menestys, kuitenkin tarkoittaa eri ihmisille hyvin erilaisia asioita.

Minulle menestys merkitsee sitä, että onnistun elämässäni tekemään totta unelmistani ja tukemaan toisia heidän unelmiensa saavuttamisessa. Uskon ketterään kehitykseen enemmän kuin täydellisyyteen: nopeus on tärkeää, virheistä oppii, ja olennaista on jatkuva parantaminen. Mistä sinä tiedät, että olet menestynyt, ja miten johdat itseäsi menestystä kohti?

Lue lisää keskittymisen tehostamisesta Digital Detoxin avulla sekä muista vuoden 2018 teknologiatrendeistä tai lataa tuore opas digitaalisen ajan työkulttuurista!

Avainsanat:

Työkulttuuri Vinkit

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Älä anna stressin ottaa ohjaksia – hyvinvointilääkärin vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

10+1 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Miten teknologiayritys uudistuu palveluorganisaatioksi?

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Terveydenhuoltokin hyötyy reunalaskennasta – parempaa hoitoa haja-asutusalueille

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.