Hyvinvointiteknologiassa on nyt buumi menossa

Tämä artikkeli on tiivistelmä DNA:n Hyvinvointi verkon varassa -podcastista.

Aktiivisuusrannekkeet, unimittarit, älysormukset, biohakkerointi... Hyvinvoinnin teknologiassa on nyt buumi menossa. Esineiden internetin myötä yhä enemmän ja yhä pienempiä antureita on liitettynä verkkoon, mikä tulee räjäyttämään myös terveysdatan keräämisen ja hyödyntämisen mahdollisuudet.

Uudenlaista, kannustavaa ajattelua hyvinvoinnissa edustaa vakuutusyhtiöiden asiakkailleen tarjoama älyhenkivakuutus. Sen ajatus on, että vakuutusyhtiö ei vain korvaa vahinkoja vaan proaktiivisesti auttaa asiakasta kohti parempia elämäntapoja.

”Vakuutusyhtiö haluaa olla jo prosessissa mukana, eikä tulla kuvaan vasta sitten kun jotain tapahtuu”, älyhenkivakuutuksen lanseeranneen LähiTapiolan Sonja Haavisto kertoo. ”Nykyvälineillä voit todistaa meille, että voit paremmin eli olet meille kannattavampi asiakas.”

Sama trendi eli siirtyminen sairauden hoidosta sairauden ehkäisyyn on näkyvissä myös terveydenhuollon puolella. Teknologia ja kehittyneet tietoverkot mahdollistavat yhä helpomman etämonitoroinnin tai esimerkiksi tehokkaan etäkuntoutuksen.

Toinen iso muotisana alalla on pelillistäminen. Suomalainen Cuckoo Workout esimerkiksi on sovellus, joka lisää työpaikkojen taukoliikuntaan pelimäisiä elementtejä ja työporukan yhteisöllisyyttä. Sovellusta käyttää jo yli 70 yritystä 8:ssa eri maassa.

”Idea on, että siirretään painopiste tekemisestä pisteiden keräämiseen”, Cuckoo Workoutin perustaja Veera Lehmonen kiteyttää. 

Cuckoo Workoutin kaltaisten liikuntapelien liikuttavaan voimaan uskotaan paljon. Pisteiden kerääminen, tehtävien suorittaminen tai joukkueen kirittäminen toimii salakavalana motivaattorina, ja liikuntaa kertyy käyttäjän sitä itse edes huomaamatta. Innoituksena monelle pelille on esimerkiksi Pokémon Go, joka sai ihmiset kävelemään kilometrikaupalla halutuimpien virtuaaliotusten perässä.

"Pelien ja pelillistämisen mahdollisuus on kaikkein suurin niiden kohdalla, jotka eivät ole muuten niin kiinnostuneita liikunnasta”, liikuntapelejä tutkinut tutkijatohtori Tuomas Kari Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Mistään taikatempusta pelillistämisessä ei kuitenkaan ole kyse, vaan motivoinnista.

”Tietyt pelilliset elementit toimivat tietyille henkilöille. Ei-kilpailuhenkisille ihmisille tai hyvin aktiivisilla liikkujille pelillistäminen harvoin tuo mitään lisää”, Kari muistuttaa.

Keskustelijoiden lisävinkit kiinnostuneille:

Kuuntele koko keskustelu podcastina!

DNA Busineksen koolle kutsumassa Hyvinvointi verkon varassa -podcastissa keskustelevat Sallamaari Muhosen johdolla tutkijatohtori Tuomas Kari Jyväskylän yliopistosta, toimitusjohtaja Veera Lehmonen Cuckoo Workoutista ja markkinointikoordinaattori Sonja Haavisto Lähi-Tapiolasta.

 

Kuuntele sarjan muut podcastit

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.