Perinteisen kupariverkon kuolemaa on ennustettu jo vuosikausia. Harvassa ovat teknologiat, joiden asiakasmäärät ovat laskeneet yhtä nopeasti yhtä dramaattisesti.
Vuonna 2005 kuluttajilla oli kiinteitä puhelinliittymiä 1 460 000. Vuonna 2019 näistä oli jäljellä enää 6 %. Kupariverkon datapalveluilla menee vähän paremmin, siellä laskua on ollut vain 50 %. Datapalveluita on pyritty tekohengittämään lyhentämällä kuparin pituutta, mutta nyt alkaa tarina olla sielläkin jo lopussa.
5G tarjoaa heittämällä paremman asiakaskokemuksen, ja hyvälaatuinen 4G:kin toimii kupariverkkoa merkittävästi paremmin.
100 megan nopeus on aika lailla maksimi, mitä kupariverkosta irtoaa. Vektoroinnilla voisi kasvattaa nopeuksia, mutta itse kupariverkon pituus huippunopeuksien saavuttamiseksi alkaa tässä lähennellä jo kiinteistön sisäverkon pituutta.
Verkonomistajien strategia kupariverkon alasajoon vaihtelee merkittävästi. Yksi strategia on säävarman sähköverkon rakentaminen, jonka yhteydessä ilmajohdot puretaan. Näitä palveluita korvataan valokuidulla tai mobiilipalvelulla.
Me lähdimme muutama vuosi sitten tekemään merkittävää verkkomuutosta Heinolassa, jossa uudistimme liityntäverkkoteknologian koko keskustataajaman alueella ja lopetimme kaikki kuparipohjaiset palvelut.
Muutosta ei tehty päättämällä ensin liityntäteknologia esimerkiksi korvaamalla nykyiset palvelut kuidulla tai mobiilipalvelulla. Sen sijaan olimme hyvissä ajoin liikkeellä ja keskustelimme kaupungin päättäjien, elinkeinoelämän ja asukkaiden kanssa.
Lopputuloksena syntyi eräänlainen hybridiverkko. Rakensimme kuituverkkoa, lisäsimme runsaasti mobiilikapasiteettia, toimme Heinolaan ensimmäisten kaupunkien joukossa 5G-palvelut ja kasvatimme kaapeliverkon palveluita. Lopputuloksena on merkittävästi parempi palvelu kaikille asiakkaille.
Kuten arvata saattaa, vaikeimmin korvattavat palvelut olivat vanhat hälytys-, automaatio- ja ilmoituksensiirtojärjestelmät. Tällaiset järjestelmät ovat edelleen yllättävänkin yleisiä. Niitä käytetään tuottamaan kriittistä palvelua, vaikka laitteistoihin ei välttämättä ole saanut varaosia vuosiin ja ohjausohjelmistojen tietoturva on vähintään kyseenalaista.
On selvää, että kupariverkon alasajo jatkuu tulevina vuosina. Nyt onkin hyvä aika päivittää vanhat korkean tietoturvariskin järjestelmät uusiin ja katsoa mitä esimerkiksi LTE-M ja NB-IoT-mobiiliteknologiat tarjoavat vaihtoehdoksi.
Itse olen valmis heittämään hyvästit tilaajakupariverkolle vähän samaan tapaan kuin kivalle vanhalle kodille. Yhteinen taival oli mukava niin kauan kuin sitä kesti, mutta nyt on aika siirtyä eteenpäin!
Lue myös artikkeli, jossa kerromme, miten yritysverkot selviävät tulevaisuuden työstä.