Etätyöpäivä on kolmella tapaa ympäristöteko

Vaikka etätöiden luulisi jo olevan perusarkea työpaikoilla, näin ei valitettavasti vielä kaikkialla ole. Itse olen ehdottomasti etätöiden ystävä, monestakin syystä.

Etätöissä pääsee vetäytymään keskittymistä vaativien tehtävien pariin paremmin kuin hälyisällä konttorilla. Aikaa säästyy vähintään työmatkojen verran, ja harrastusten tai kotihommien pariin pääsee siirtymään läppärin kannen sulkemalla.

Lisäksi etätöiden tekemisellä on ekologinen vaikutus. Jo tämän pitäisi olla riittävän hyvä syy sallia etäpäivät ja jopa kannustaa niihin. Listasin mielestäni kolme keskeisintä etätyön ympäristöhyötyä:

1. Etätyö vähentää työmatkaliikenteen kasvihuonekaasupäästöjä

Etätyötä tehdään yleensä kotoa käsin, jolloin ei ole tarvetta matkustaa työpäivän aikana mihinkään. Kotona on työntekijän hyvä olla, myös ilmastonmuutoksen näkökulmasta. DNA teki vuonna 2018 tutkimuksen, jonka mukaan erittäin joustava etätyökäytäntö, jota kutsumme mutkattomaksi työksi, vähentää yhtiön työmatkaliikkumisen päästöjä noin 49 prosenttia.

Meidän tapauksessamme tapauksessa etätyön mukanaan tuoma päästösäästö on noin 900 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa, mikä vastaa karkeasti noin viiden miljoonan kilometrin ajoa keskimääräisellä bensiinikäyttöisellä henkilöautolla.

2. Etätyö mahdollistaa toimistojen paremman energiatehokkuuden

Nykyaikaiset mobiilitoimistot ovat tilatehokkaita ja energiatehokkaita. Esimerkiksi DNA:n pääkonttorilla työskentelee noin 800 ihmistä, mutta työpisteitä on vain 600 kappaletta. Koskaan ei ole ollut tilasta puutetta, sillä niin moni viihtyy etätöissä tai asiakkaalla.

Pienemmässä toimistossa energiaa kuluu vähemmän - tämä tarkoittaa myös rahansäästöä, mikä sekään ei ole huono asia. Kompaktit tilat kuluttavat lähtökohtaisesti vähemmän sähköä ja lämpöä kuin perinteiset toimistot, joissa työntekijät istuvat päivästä toiseen ei-niin-tilatehokkaissa kopeissaan.

3. Etätyö säästää tieverkostoa

Aamu- ja iltapäiväruuhkat ovat varsinkin isoimmissa kaupungeissa todellinen ongelma. Massiivinen liikenne lisää teiden kulumista ja tietöiden tarvetta. Tiehankkeiden ympäristövaikutuksia ovat muun muassa melu, pöly, päästöt maaperään ja ilmaan, luonnonvarojen kulutus sekä vaikutukset ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen.

Tammikuussa suomalaisia peloteltiin valkoiseksi kurittajaksi kutsutulla lumimyräkällä ja ihmisiä kehotettiin jäämään etätöihin liikenteen sujuvuuden takaamiseksi. Espoosta Helsinkiin töihin autoileva kollegani totesi sinä päivänä, että ikinä ei ole päässyt toimistolle niin nopeasti. Etätyöllä oli siis merkittävä vaikutus liikenteen määrään!

Vaikka etätyöllä on monia myönteisiä vaikutuksia, en silti ole sitä mieltä, että etätöitä kannattaa pakertaa kotona yksin viisi päivää viikossa.

Itse teen etätöitä noin 1-2 päivää viikossa. Ilmastoahdistusta en silti aio toimistopäivistä tuntea. Tärkeintä on vapaus valita itselleen kunakin päivänä sopiva työympäristö ja myös tiedostaa, millaiset ympäristövaikutukset omilla valinnoilla on. Työnantajalla on tässä ratkaisun avaimet käsissään: harata vastaan tai tarjota välineet ja toimintatavat joustavaan, ympäristöystävälliseen työhön.

DNA valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Tuoreessa vuosikertomuksessa kerromme lisää ilmastoystävällisestä liiketoiminnastamme ja vastuullisuudesta DNA:lla. Lue myös artikkeli, jossa Anna-Maija Ahtiainen kertoo parhaat vinkit tehokkaaseen etänä työskentelyyn!

Avainsanat:

Työkulttuuri Liikkuva työ Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.