DNA rakensi SuomiAreenaan järeän mediatuotantoverkon – 10 suoraa tv-striimiä yhtä aikaa

DNA toimi SuomiAreenan pääyhteistyökumppanina jo neljättä vuotta. Osana yhteistyötä DNA:n vastuulla oli tietoliikenneyhteyksien rakentaminen tapahtumalle. Vaatimukset olivat kovat, sillä SuomiAreena on striimattavan videokuvan määrässä laskettuna Suomen suurimpia kesätapahtumia.

Suunnitteluun jo puoli vuotta aiemmin

Heinäkuun tapahtuman tietoliikenteen suunnittelu alkoi jo helmikuussa, kun Porin kaupunki, MTV ja DNA alkoivat yhdessä kartoittamaan tarvittavia lavoja ja muita rakenteita. Eniten päänvaivaa aiheuttivat keskustelutilaisuudet parissa kauppakeskuksessa, missä verkon rakentaminen sisätilaan on jo monimutkaisempi operaatio. Väliaikaisten kaapelien asentaminen vaurioittamatta kiinteistöä vaatii välillä melkoista akrobatiaa.

Yhteistyö ja jatkuvuus on onnistuneen projektin edellytys. DNA:lla verkkoa on rakentanut ja ylläpitänyt alusta alkaen samat asentajat. Heille ei tule yllätyksenä, että muutoksia voi tulla vielä viime metreillä, vaan paremminkin se on suurissa tapahtumissa jokapäiväistä.

Ulkolavat olivat taas varsin tavallista kesätapahtuman tai -festarin rakennusta, jossa tietoverkkoa varten vain rakennetaan riittävän monta kuituparia operaatiokeskukseen. Nykyään festareilla lopullinen yhteys internetiin on mobiiliverkon varassa, jonka kapasiteetti etenkin kaupunkien keskustoissa riittää isompaankin yleisötapahtumaan. Syrjemmällä sitten paikalle hoidetaan lisätueksi riittävä määrä liikkuvia tukiasemia.

Pimeää kuitua ja kymmenen eri videostriimiä

Porissa kuitenkin mobiiliverkon sijaan mentiin ihan kiinteällä yhteydellä, koska siirrettävän datan määrä oli niin iso. Suurin osa keskusteluista striimattiin suorana Katsomoon, eli rakennetun verkon kautta lähetettiin ulos viikon ajan 12 tuntia vuorokaudessa kymmentä hyvälaatuista videokuvaa. Tähän menee päälle tietysti kaikki muu tarpeellinen liikenne tapahtuman järjestäjiltä. Datan määrällä mitattuna harva suomalainen tapahtuma liikkuu edes samassa suuruusluokassa. Ainutlaatuisen tapahtumasta tekee myös esiintymislavojen määrä. Esiintymislavoja ja striimauspisteitä on hajallaan ympäri kaupunkia, ei keskitetysti yhdessä tiiviissä paikassa.

Teknisesti ottaen DNA toimitti myös osan kapasiteetista muodikkaasti niin sanottuna mustana kuituna (dark fiber), mikä tarkoittaa, että DNA:n rakensi vain valokuituyhteyden, jonka päälle MTV ja muut sisällöntuottajat rakensivat IP-kerroksen, laitteiston, reitittimet ja muun infran. Tämä on nykyään suosittu ratkaisu, etenkin vaativammissa tilanteissa tai kun tarvitsee laajentaa kapasiteettia tilapäisesti.

Avainsanat:

Mobiili Verkko

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

Tietotyöläiset työskentelevät tulevaisuudessakin hybridisti – Millaiset yhteydet paikkariippumaton työnteko vaatii?

Hybridityöskentelyssä työpiste vaihtelee.
3/2023 DNA Yrityksille

Matter yhdistää eri valmistajien älylaitteet turvallisesti

Matter-standardi edistää sitä, että erimerkkiset älylaitteet toimisivat yhteen luotettavasti.
3/2023 DNA Yrityksille

Työmatka odottaa – muista ainakin nämä asiat puhelimen käytöstä

EU:n ulkopuolella mobiilidatan käytön hinta voi päästä yllättämään.
3/2023 DNA Yrityksille

DNA ja Noccela rakentavat suomalaisyrityksille seuraavan sukupolven IoT:ta

Näin pienten liikkeiden seurannan mahdollistaa Ultra Wideband eli UWB-teknologia.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.