DNA:n tuoreen toimitusjohtajan Jussi Tolvasen johtamisfilosofiassa kaikki lähtee ihmisestä. Johtajan tehtävä on tuoda selkeyttä ja suuntaa, luoda merkityksellisyyden kautta positiivista energiaa ja mahdollistaa jokaisen oppiminen ja menestyminen. DNA:lla nämä ajatukset jaetaan.
Uudessa organisaatiossa Tolvasta on ihastuttanut yrittäjämäinen ote, joka läpäisee koko organisaation.
”Emoyhtiössämme Telenorissa tätä on tuettu muun muassa siten, että jopa 5 000 työntekijää on käynyt Growth Mindset -koulutuksen. Siinä tehtiin samalla Guinnessin ennätys. Se on minusta hieno esimerkki siitä, kuinka asenteen merkitys ymmärretään”, Tolvanen sanoo.
Jussi Tolvasen resepti menestyvään liiketoimintaan on yksinkertainen: Tyytyväinen henkilöstö johtaa tyytyväisiin asiakkaisiin, mikä taas johtaa myyntiin. Siitä seuraa liikevaihtoa, mikä puolestaan tuottaa tulosta.
Kuinka yrittäjämäinen ote sitten näkyy isossa suomalaisorganisaatiossa? Tolvasen mukaan jo ensimmäisinä viikkoina on ollut helppo havaita yhteisesti jaettu halu palvella asiakkaita ja ratkaista heidän ongelmiaan. Hän näkee, että tällaista virettä on tärkeää tukea ja voimistaa.
”Työllä pitää olla merkitys, jonka ihmiset kokevat omakseen ja tärkeäksi. Me-henki kantaa pitkälle, ja sen syntymistä edistää tasa-arvoinen organisaatio. Näen, että sellainen organisaatio menestyy, jossa jokainen haluaa oppia ja kehittyä omana itsenään.”
Teknologiamaailman kasvatti
Jussi Tolvanen tarttuu DNA:n ruoriin vahvan teknologiaosaamisen turvin. Vuodet Microsoftin Suomen toimitusjohtajana sekä sitä edeltävät johtotehtävät Avanadella, Fujitsulla ja Hewlett-Packardilla tekevät Tolvasesta suomalaisen teknologiakentän rautaisen asiantuntijan.
Operaattoriala on osin hyppy tuntemattomaan. Samaan aikaan monet teknologian isot muutokset nivoutuvat juuri verkkoon.
”Verkon varassahan koko yhteiskuntamme toimii. Jos koronapandemian kaltainen tilanne olisi esimerkiksi iskenyt kymmenen vuotta sitten, yhteiskuntamme olisi pysähtynyt täysin. Silloin viestintäpalvelut pyörivät paikallisissa konesaleissa, jotka eivät ainakaan kovin nopeasti olisi skaalautuneet, kun ihmiset yhtäkkiä siirtyivät tekemään töitä ja käymään koulua etänä. Nyt tilanne oli aivan toinen: verkkojen ja pilven voima oli ratkaisevassa roolissa.”
Verkkojen ja operaattoreiden suoriutumista Tolvanen sai seurata Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiComin hallituksen puheenjohtajan paikalta. Ja hyvinhän modernit verkot kestivät: koulut pystyivät siirtymään etäopetukseen, yritykset tekemään kauppaa ja viranomaiset hoitamaan tehtäviään poikkeuksellisena aikana.
Tolvanen uskoo vahvasti teknologian ja ihmisen yhteiseen kykyyn ratkoa maailman isoja ongelmia ja nousta jaloilleen vaikeiden aikojen jälkeen.
”90-luvun lamasta Suomi ponnisti satsaamalla teknologian kehittämiseen ja ihmisten kouluttamiseen. Nämä kaksi ovat minusta edelleen avain menestykseen.”
Mutkatonta ongelmanratkaisua
Pandemian aikana yritysjohtajat Tolvasen johdolla lahjoittivat kouluille yli 3000 kannettavaa tietokonetta. Yhteiskunnalliset hankkeet Tolvanen mainitseekin innostaviksi, ja hän haluaa tukea sellaisia jatkossakin.
”Toivoisin, että henkilökuntamme tuo omia ideoitaan rohkeasti esiin. Viisaus ei asu vain johtoryhmässä, vaan meilläkin on talo täynnä asiantuntijoita. Heillä on paras vainu siitä, miten voimme ratkoa asiakkaidemme haasteita. Auttaessamme asiakkaitamme menestymään ratkaisemme heidän rinnallaan isoja yhteiskunnallisia kysymyksiä.”
DNA:n arvoista mutkattomuus on Tolvaselle läheisin. Hänen mukaansa se tavallaan pitää sisällään kaksi muutakin, rohkeuden ja nopeuden. 5G:n hän näkee erinomaisena esimerkkinä mutkattomuudesta: kun nopeudet kasvavat, elintärkeä data liikkuu saumattomasti.
Yksityiselämässään Tolvanen on jo hypännyt 5G:n kelkkaan: Espoon kodin datayhteydet sujuvat langattoman 5G:n varassa – mutkattomasti tietenkin. Vaikean kuorolauluteoksen opettelu ei puolestaan suju aina mutkitta. Mutta se ei haittaa. Kuoroharrastus tuo oivaa vastapainoa arkeen, kun työasiat eivät pääse täyttämään mieltä.
Lue lisää: 5G laajenee vauhdilla, ja siitä hyötyvät niin yritykset kuin kotitaloudet – ”Kun työt tehdään pilvessä, on yhteyden nopeudella todella väliä”