Blogit

DNA:n nopea verkko kattaa nyt koko Lapin

Yhteisverkko toi aidot etätyömahdollisuudet myös Lappiin – nyt data kulkee vauhdilla Kilpisjärven perukoillakin.

Keväällä valmistunut yhteisverkko tuo DNA:n nopeat 4G-yhteydet kattavasti Lapin alueelle. DNA:n yritysasiakkaat pääsevät näin hyödyntämään entistä paremmin netti- ja pilvipohjaisia palveluja.

DNA:n ja Soneran yhteinen matkaviestinverkko on valmistunut koko Lapin alueelle. Uuden sukupolven LTE Advanced 4G -teknologiaan perustuva yhteisverkko ulottaa nopeat ja kattavat tiedonsiirtonopeudet nyt myös haja-asutusalueille.

4G-teknologia takaa huomattavasti suuremmat siirtonopeudet ja lyhyemmät vasteajat kuin 3G. Se helpottaa etenkin suurten datamäärien siirtoa vaativien sovellusten käyttöä”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari sanoo.

Iso loikka datayhteyksissä

Yhteisverkossa on tukiasemia, joissa tiedonsiirron maksiminopeudet ovat Lapin taajama-alueilla paikoin jopa 450 Mbit/s LTE CAT9 -päätelaitteilla. Taajamien ulkopuolella maksiminopeus on 150 Mbit/s.

Jarkko Laarin mukaan keväällä tehdyissä testeissä esimerkiksi Kilpisjärvellä päästiin 76 Mbit/s:n ja pienessä Seipäjärven kylässä 87 Mbit/s:n nopeuksiin.

”Nopeat yhteydet kattavat paikkoja, joissa kännykkä kuului aiemmin heikosti tai ei lainkaan. Nyt samalla alueella on saatavilla mobiililaajakaista eli yhteyksien paraneminen on huima.”

Laarin mukaan yhteisverkko parantaa myös 3G- ja GSM-yhteyksien laatua ja kattavuutta Pohjois-Suomessa.

Etätyön tekeminen helpottuu

DNA:n yritysasiakkaille nopeat yhteydet antavat entistä paremmat mahdollisuudet hyödyntää erilaisia netti- ja pilvipohjaisia palveluja.

”Esimerkiksi videopuhelut ja muut toimistosovellukset toimivat 4G:ssä erinomaisesti. Etätyön tekeminen on näin entistä vaivattomampaa.”

Laari huomauttaa, että 4G-verkko on hyvä alusta myös tuleville teolliseen internetiin perustuville ratkaisuille. Niitä voivat hyödyntää tulevaisuudessa esimerkiksi matkailualalla sekä maa- ja metsätaloudessa toimivat yritykset.

Iso urakka vaativissa oloissa

DNA ja Sonera aloittivat yhteisverkon rakentamisen Lapissa loppukeväästä 2015. Kaiken kaikkiaan Pohjois-Suomeen on rakennettu yli 600 tukiasemaa.

”Yhteisverkossa olemme voineet yhdistää DNA:n ja Soneran taajuusresurssit. Yhteisvoimin pystyimme rakentamaan nopeasti kattavan verkon myös haja-asutusalueille”, Laari huomauttaa.

Satojen tukiasemien rakentaminen on ollut vaativat urakka Lapissa, jossa olosuhteet ovat välillä vaativat.

”Iso osa tukiasemista sijaitsee 60–100 metriä korkeissa mastoissa. Ne ovat talvisaikaan paksussa jäässä, jolloin työskentely on erityisen haastavaa. Aikataulussa pysymisestä saa kiittää asentajia, jotka joutuivat tekemään töitä välillä hyvinkin karuissa oloissa.”

Tammi–helmikuussa rakennustöissä pidettiin taukoa suunnitellulla tavalla. Maaliskuun alussa työt jatkuivat jälleen noin 50 tukiaseman viikkovauhtia. Pohjois-Suomen ohella DNA:n ja Soneran yhteisverkko kattaa tulevaisuudessa myös itäisen Suomen. Verkon rakentaminen jatkuu nyt Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Kesän aikana edetään kohti Etelä-Karjalaa.

”Tavoitteemme on, että yhteisverkko kattaa viimeisen vuosineljänneksen alkupuolella noin puolet Suomen pinta-alasta. Alueella asuu noin 15 prosenttia väestöstä”, Laari toteaa.

Avainsanat:

4G Liikkuva työ Yhteydet

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Liningin vedenohjausjärjestelmä valvoo maailman puhtaimman veden kulkua IoT- ja APN-ratkaisujen avulla

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.