DNA:n nopea verkko kattaa nyt koko Lapin

Yhteisverkko toi aidot etätyömahdollisuudet myös Lappiin – nyt data kulkee vauhdilla Kilpisjärven perukoillakin.

Keväällä valmistunut yhteisverkko tuo DNA:n nopeat 4G-yhteydet kattavasti Lapin alueelle. DNA:n yritysasiakkaat pääsevät näin hyödyntämään entistä paremmin netti- ja pilvipohjaisia palveluja.

DNA:n ja Soneran yhteinen matkaviestinverkko on valmistunut koko Lapin alueelle. Uuden sukupolven LTE Advanced 4G -teknologiaan perustuva yhteisverkko ulottaa nopeat ja kattavat tiedonsiirtonopeudet nyt myös haja-asutusalueille.

4G-teknologia takaa huomattavasti suuremmat siirtonopeudet ja lyhyemmät vasteajat kuin 3G. Se helpottaa etenkin suurten datamäärien siirtoa vaativien sovellusten käyttöä”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari sanoo.

Iso loikka datayhteyksissä

Yhteisverkossa on tukiasemia, joissa tiedonsiirron maksiminopeudet ovat Lapin taajama-alueilla paikoin jopa 450 Mbit/s LTE CAT9 -päätelaitteilla. Taajamien ulkopuolella maksiminopeus on 150 Mbit/s.

Jarkko Laarin mukaan keväällä tehdyissä testeissä esimerkiksi Kilpisjärvellä päästiin 76 Mbit/s:n ja pienessä Seipäjärven kylässä 87 Mbit/s:n nopeuksiin.

”Nopeat yhteydet kattavat paikkoja, joissa kännykkä kuului aiemmin heikosti tai ei lainkaan. Nyt samalla alueella on saatavilla mobiililaajakaista eli yhteyksien paraneminen on huima.”

Laarin mukaan yhteisverkko parantaa myös 3G- ja GSM-yhteyksien laatua ja kattavuutta Pohjois-Suomessa.

Etätyön tekeminen helpottuu

DNA:n yritysasiakkaille nopeat yhteydet antavat entistä paremmat mahdollisuudet hyödyntää erilaisia netti- ja pilvipohjaisia palveluja.

”Esimerkiksi videopuhelut ja muut toimistosovellukset toimivat 4G:ssä erinomaisesti. Etätyön tekeminen on näin entistä vaivattomampaa.”

Laari huomauttaa, että 4G-verkko on hyvä alusta myös tuleville teolliseen internetiin perustuville ratkaisuille. Niitä voivat hyödyntää tulevaisuudessa esimerkiksi matkailualalla sekä maa- ja metsätaloudessa toimivat yritykset.

Iso urakka vaativissa oloissa

DNA ja Sonera aloittivat yhteisverkon rakentamisen Lapissa loppukeväästä 2015. Kaiken kaikkiaan Pohjois-Suomeen on rakennettu yli 600 tukiasemaa.

”Yhteisverkossa olemme voineet yhdistää DNA:n ja Soneran taajuusresurssit. Yhteisvoimin pystyimme rakentamaan nopeasti kattavan verkon myös haja-asutusalueille”, Laari huomauttaa.

Satojen tukiasemien rakentaminen on ollut vaativat urakka Lapissa, jossa olosuhteet ovat välillä vaativat.

”Iso osa tukiasemista sijaitsee 60–100 metriä korkeissa mastoissa. Ne ovat talvisaikaan paksussa jäässä, jolloin työskentely on erityisen haastavaa. Aikataulussa pysymisestä saa kiittää asentajia, jotka joutuivat tekemään töitä välillä hyvinkin karuissa oloissa.”

Tammi–helmikuussa rakennustöissä pidettiin taukoa suunnitellulla tavalla. Maaliskuun alussa työt jatkuivat jälleen noin 50 tukiaseman viikkovauhtia. Pohjois-Suomen ohella DNA:n ja Soneran yhteisverkko kattaa tulevaisuudessa myös itäisen Suomen. Verkon rakentaminen jatkuu nyt Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Kesän aikana edetään kohti Etelä-Karjalaa.

”Tavoitteemme on, että yhteisverkko kattaa viimeisen vuosineljänneksen alkupuolella noin puolet Suomen pinta-alasta. Alueella asuu noin 15 prosenttia väestöstä”, Laari toteaa.

Avainsanat:

4G Liikkuva työ Yhteydet
 

Lue lisää uudesta työstä

9/2021 DNA Business

Keskitä mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline
9/2021 DNA Business

SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline

Neljä asiaa, jotka tekevät tabletista läppäriä näppärämmän työvälineen.
Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa, jossa hän neuvoo yrityksiä muun muassa myynnissä, markkinoinnissa ja johtamisessa.
9/2021 DNA Business

Pizzayrittäjän kasvuneuvo: "Palkkaa ainakin yksi betonibuutsi!"

Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa.
9/2021 Olli Sirkka

Pelataanko teilläkin innovaatiolottoa kahviautomaatilla? Oikeat innovaatiot syntyvät toisin

”Kyllä meillä on innovointikyky pahasti kärsinyt etäilystä”.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.