Digitaaliset kaksoset ovat nyt trendikkäitä - tunnetko ilmiön?

Yksi vuoden 2019 kuumimmista teknologiatrendeistä ovat niin sanotut digitaaliset kaksoset. Mitä ne ovat ja miksi niistä nyt kohkataan? Lue tämä juttu, niin tiedät! 

Mikä on digitaalinen kaksonen?

Digitaalinen kaksonen on yksityiskohtainen, virtuaalinen malli jostakin tuotteesta, prosessista tai palvelusta. Jo muinoin 1960-luvulla NASAlla oli tapana tehdä avaruusraketeista tarkka kaksonen, jolla sitten saattoi kokeilla erilaisia skenaarioita tai ongelmatilanteiden ratkaisemista ennen kuin sama tehtiin oikealle, avaruudessa olevalle alukselle.

Digitaalinen kaksonen vie tämän ajattelun nyt virtuaalimaailmaan, kun kaikesta toiminnasta kertyvän datan määrä on moninkertaistunut. Esimerkiksi tehtaan, kiinteistön, laivan tai lentokoneen koko toiminnasta tai jostakin sen elintärkeästä osasta voi rakentaa hyvinkin tarkan virtuaalikaksosen, joka perustuu siitä kertyvään dataan, jolloin sen toimintaa pystytään virtuaaliympäristössä mallintamaan matemaattisesti.

Digitaalisten kaksosten hyödyt

Digitaalisista kaksosista on merkittävää hyötyä toiminnan optimoinnissa, ennakoivassa ylläpidossa, riskien hallinnassa ja uusien ominaisuuksien tai prosessien kehittämisessä. Digitaalisen mallin avulla voidaan ajaa erilaisia simulaatioita, kokeilla uusia skenaarioita tai ennakoida ongelmatilanteita ja kokeilla niihin eri ratkaisuja.

Etenkin simulaatioilla ja siitä syntyvällä simuloidulla datalla on valtava käyttöpotentiaali, sillä sitä on mahdollista saada merkittävästi enemmän virtuaalikaksosesta kuin mistään fyysisen maailman prosessista. Näin avautuu uusia mahdollisuuksia esimerkiksi tekoälyn opettamiseen laajalla koulutusmateriaalilla.

Myös tuotekehityksessä voidaan digitaalisessa kaksosessa ajaa tuhansia koesimulaatioita, joka on fyysisen maailman koestamista huikeasti nopeampaa.

Digitaaliset kaksoset ja IoT

Digitaalisten kaksosten kasvavaa trendiä vahvistaa sen yhteys toiseen kuumaan teknologia-alueeseen, esineiden internetiin. Esineiden internet kasvattaa suoraan erilaisten anturien ja kertyvän datan määrää, minkä avulla digitaalisia kaksosia voi rakentaa ja mallintaa entistä paremmin ja laajemmista kokonaisuuksista. 

Erilaisten rajapintojen avulla odotetaan, että IoT-data ei myöskään siiloudu organisaatioiden uumeniin, vaan sitä voivat hyödyntää esimerkiksi kumppanit ja muut ekosysteemin jäsenet.

Digitaalisen kaksosen lisäksi keräsimme yhteen muita vuoden 2019 kiinnostavimpia teknologiatrendejä. Lataa koko listaus täältä.

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 DNA Business

Toimiva palaveri ei ole osallistujan paikasta kiinni – vinkit hybridityöskentelyyn

Koronapandemian aikana totuimme etätyöhön, ja vaikka se alussa oli monella tavalla hankalaa, toimivat käytänteet ja yhteiset säännöt löytyivät nopeasti.
8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.
7/2022 DNA Business

Vikasietoisuutta vai joustavuutta tien päälle? Tehokkailla yritysratkaisuilla yhteydet toimivat siellä missä sinäkin

Vikasietoisuutta vai joustavuutta? Kolme yritysliittymää vertailussa: räätälöi omannäköisesi sopimus.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.