Digitaaliset kaksoset ovat nyt trendikkäitä - tunnetko ilmiön?

Yksi vuoden 2019 kuumimmista teknologiatrendeistä ovat niin sanotut digitaaliset kaksoset. Mitä ne ovat ja miksi niistä nyt kohkataan? Lue tämä juttu, niin tiedät! 

Mikä on digitaalinen kaksonen?

Digitaalinen kaksonen on yksityiskohtainen, virtuaalinen malli jostakin tuotteesta, prosessista tai palvelusta. Jo muinoin 1960-luvulla NASAlla oli tapana tehdä avaruusraketeista tarkka kaksonen, jolla sitten saattoi kokeilla erilaisia skenaarioita tai ongelmatilanteiden ratkaisemista ennen kuin sama tehtiin oikealle, avaruudessa olevalle alukselle.

Digitaalinen kaksonen vie tämän ajattelun nyt virtuaalimaailmaan, kun kaikesta toiminnasta kertyvän datan määrä on moninkertaistunut. Esimerkiksi tehtaan, kiinteistön, laivan tai lentokoneen koko toiminnasta tai jostakin sen elintärkeästä osasta voi rakentaa hyvinkin tarkan virtuaalikaksosen, joka perustuu siitä kertyvään dataan, jolloin sen toimintaa pystytään virtuaaliympäristössä mallintamaan matemaattisesti.

Digitaalisten kaksosten hyödyt

Digitaalisista kaksosista on merkittävää hyötyä toiminnan optimoinnissa, ennakoivassa ylläpidossa, riskien hallinnassa ja uusien ominaisuuksien tai prosessien kehittämisessä. Digitaalisen mallin avulla voidaan ajaa erilaisia simulaatioita, kokeilla uusia skenaarioita tai ennakoida ongelmatilanteita ja kokeilla niihin eri ratkaisuja.

Etenkin simulaatioilla ja siitä syntyvällä simuloidulla datalla on valtava käyttöpotentiaali, sillä sitä on mahdollista saada merkittävästi enemmän virtuaalikaksosesta kuin mistään fyysisen maailman prosessista. Näin avautuu uusia mahdollisuuksia esimerkiksi tekoälyn opettamiseen laajalla koulutusmateriaalilla.

Myös tuotekehityksessä voidaan digitaalisessa kaksosessa ajaa tuhansia koesimulaatioita, joka on fyysisen maailman koestamista huikeasti nopeampaa.

Digitaaliset kaksoset ja IoT

Digitaalisten kaksosten kasvavaa trendiä vahvistaa sen yhteys toiseen kuumaan teknologia-alueeseen, esineiden internetiin. Esineiden internet kasvattaa suoraan erilaisten anturien ja kertyvän datan määrää, minkä avulla digitaalisia kaksosia voi rakentaa ja mallintaa entistä paremmin ja laajemmista kokonaisuuksista. 

Erilaisten rajapintojen avulla odotetaan, että IoT-data ei myöskään siiloudu organisaatioiden uumeniin, vaan sitä voivat hyödyntää esimerkiksi kumppanit ja muut ekosysteemin jäsenet.

Digitaalisen kaksosen lisäksi keräsimme yhteen muita vuoden 2019 kiinnostavimpia teknologiatrendejä. Lataa koko listaus täältä.

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT

Lue lisää uudesta työstä

11/2022 DNA Business

Itse ja automaatiolla – yritykset haluavat vapautta valita miten ja milloin asiansa hoitavat

Yritysratkaisuilta odotetaan yhä enemmän yhtä sujuvaa käyttöä kuin kuluttajien verkkopalveluilta.
11/2022 DNA Business

ZTNA: Turvaa, tukea ja varmuutta – missä ja milloin vain

Työnantajan tavoitteena on tarjota toimivat digitaaliset työvälineet, mutta myös suojella yrityksen dataa.
11/2022 DNA Business

Vain paranoidit pärjäävät? Hybridityö vaatii tujumpaa tietoturvaa

Etätyöskentely on yleistynyt, mutta toimistollakin täytyy käydä.
11/2022 DNA Business

Suomi ei ole lintukoto kyberturvallisuuden saralla: ”On naiivia ajatella, että meidän ei tarvitsisi varautua ja harjoitella”

On usein helppoa ajatella, että tietoturvaloukkauksia tapahtuu muille ja muualla, ei meille. Tämä on kuitenkin naiivia.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.