Rakennusalalle on suuri muutos, kun paperilla kulkevasta tiedosta siirrytään digitaalisiin tietomalleihin, sanoo Rakennustiedon kehitysjohtaja Jukka Usmi.Kuva: Peter Forsgård.

Digitaaliset kaksoset ja 5G vauhdittavat rakennusalan murrosta

”Rakennusalalla on iso murros käynnissä”, sanoo Rakennustiedon kehitysjohtaja Jukka Usmi. Hän uskoo, että digitalisaatio muuttaa kaikkia rakentamisen osa-alueita samanaikaisesti.

”Aiemmin rakennusprojektin eri työvaiheet olivat omia siilojaan. Digitalisaation avulla tieto voi virrata tilaajalta suunnitteluun, hankintaan ja logistiikkaan sekä sieltä rakentamiseen ja ylläpitoon”, sanoo Usmi.

Rakennusalalla tietoa edelleen siirretään usein paperilla eri toimijoiden välillä. Digitalisaation avulla tiedonkulkua voidaan muuttaa huomattavasti tehokkaammaksi ja rikastaa tietoa koko rakennusprojektin ajan. Rakennusalalle on suuri muutos, kun paperilla kulkevasta tiedosta siirrytään digitaalisiin tietomalleihin.

”Mullistava asia alalla on digitaaliset kaksoset. Rakennuksista tehdään jo suunnitteluvaiheessa digitaaliset tietomallit, jotka siirtyvät rakennusprojektin toimijoiden kesken ja näin rikastuvat.”

Digitaalisessa kaksosessa eri puolille rakennusta sijoitetut anturit tuottavat reaaliaikaista dataa rakennuksen tilasta, joka yhdistetään sähköisiin tuotetietoihin, kuten rakennuspiirustuksiin. Tavoitteena on luoda rakennuksesta elinkaarimalli. Tietomalli tuottaa analytiikkaa esimerkiksi konkreettisista olosuhdetiedoista, kuten vesivahingosta tai melutasosta. Lisäksi siitä voidaan tehdä suoraan palvelupyyntöjä huoltoyhtiöihin.

5G siirtää myös työmaat pois paperien pyörittelystä

Uudet digipalvelut tulevat myös rakennuttajille, urakointiin ja ylläpitoon, kertoo Usmi.

”Rakentamisen yleiset laatuvaatimukset ja työohjeet ovat perinteisesti paperilla. Ne voidaan tuoda sähköisiin työnohjauksen työkaluihin. Kun tietoa tarjotaan oikea-aikaisesti, esimerkiksi materiaalit tulevat oikeaan aikaan työmaalle ja löytyvät helpommin. Myös tieto riskeistä, kuten siitä minkälaisia kemikaaleja työmaalla käsitellään ja miten tulee suojautua, voidaan tuoda työntekijöille helpommin saatavaksi.”

Työmaiden digitalisoituminen vaatii kuitenkin tehokkaampia yhteyksiä, verkkopeittoa ja kapasiteettia, joita 5G tarjoaa. Näin tietomalleja voidaan käyttää tehokkaasti työmailla ja myös huoltokohteissa. Myös robotiikkaa voidaan hyödyntää tehokkaammin työmailla 5G:n ansiosta.

”Esineiden internet on ollut mahdollinen jo aiemmilla teknologioilla, mutta 5G tulee voimistamaan sitä rakennusalalla”, sanoo Usmi.

Anturi aistii talon terveyttä

”5G:n myötä on entistä helpompi ja tehokkaampi kytkeä anturit osaksi digitaalista kaksosta. Tulemme näkemään uudenlaisia palveluoperaattoreita, jotka toimivat 5G-verkossa esimerkiksi rakennusalan tilaajiin päin keräämällä dataa antureista ja tarjoamalla sen mielenkiintoisella tavalla.”

Antureita käytetään jo talotekniikan optimoinnissa, kuten ilmastoinnin ja lämmityksen ohjauksessa. Olosuhdetieto myös rakentamisvaiheessa on tärkeää. Esimerkiksi betonin kuivumista voidaan seurata anturien avulla.

Kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia siitä, kuinka terveellisissä tiloissa he asuvat tai millainen on huoneilma paikoissa, joissa lapset oleskelevat, kuten päiväkodissa tai koulussa. Antureiden avulla pystytään aistimaan, onko ympäristö terveellinen asua ja huoneilma laadukasta.

”Meidän pitää pystyä tarjoamaan olosuhdetietoa niin, että kuluttajat ymmärtävät sen. Ensimmäisiä sovelluksia esimerkiksi nettipalvelussa tai mobiilissa tullaan näkemään pian”, sanoo Usmi.
 

Lue myös esimerkki rakennusalan digitalisaatiosta: Mitä hyötyjä AR ja VR tuovat rakennusteollisuuteen?

Tai lataa maksuton e-kirja: Kaikki, mitä yrityspäättäjän pitää tietää 5G:stä

Lataa e-kirja

 

 

Avainsanat:

Digitalisaatio 5G Verkko
 

Lue lisää uudesta työstä

6/2022 Jaana-Liisa Malin

Palveluntarjoaja vai aito kumppani? Yritysten väliset suhteet vaativat työtä, mutta palkitsevat onnistuessaan

Yritysten välinen vuorovaikutus on vahvaa suhdetoimintaa – omine ylä- ja alamäkineen.
Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa.
6/2022 DNA Business

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa

Kyberrikolliset manipuloivat vastaanottajaa mielellään pelolla.
6/2022 DNA Business

Kuinka helpottaa asiakaspalvelijan arkea, kun viestitulvaan tahtoo hukkua? DNA:n ratkaisu on Genesys

Genesys-pilvipalvelu helpottaa asiakaspalvelijoiden arkea, tehostaa työskentelyä ja helpottaa tasalaatuisen monikanavaisen asiakaspalvelun toteuttamista. Yhteydenottoihin vastaaminen onnistuu yhdessä kanavassa eikä asiakaspalvelu ole enää ohjelmien välillä poukkoilua.
6/2022 DNA Business

Kesällä voi taas keskittyä – mitä kaikkea johtajan tulisi tietää tekkimaailman menosta?

Johtajat ovat taas saaneet paahtaa täysillä koko kevään ja lähestyvä kesäloma lupailee hetken helpotusta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.