Kaikenlaiset yritykset ovat tällä hetkellä kiinnostuneita IoT:sta, pienistä suomalaisista toimijoista aina kansainvälisiin pörssiyrityksiin asti.

Askarruttaako IoT? DNA on yhdistänyt voimansa Telenorin kanssa ja nyt osaamista riittää 

Internet of Things, eli esineiden internet, on ala, jonka saralla tullaan tekemään vielä paljon uusia innovaatioita. DNA:n IoT-asiantuntijat näkevätkin, että alan suurin loikka on vasta edessäpäin. Mistä IoT:n käyttöönotto yrityksissä kannattaisi aloittaa? Entä millaisia ratkaisuja asiantuntijat suosittelevat?

DNA:n IoT Country Lead Tuomas Kolkka ja IoT Business Manager Mika Tuominen näkevät IoT:n tulevaisuuden alana. Molemmat ovat innoissaan esineiden internetin tarjoamista mahdollisuuksista, niiden vaikutuksista asiakkaiden liiketoimintaan ja siitä, että alan tarjoama potentiaali on rajaton. Kumpikin näkee IoT-mobiiliteknologiat ensisijaisesti mahdollistajan roolissa ja he ovat iloisia, että DNA voi tarjota kattavasti ratkaisuja asiakkaiden eri tarpeisiin NB-IoT:sta 5G:hen.

DNA on vastikään yhdistänyt voimansa kansainvälisen Telenorin kanssa. Tämän ansiosta asiakkaille voidaan tarjota myös laajempaa IoT-palvelutarjoomaa.

Telenor IoT on globaali organisaatio, joka on kerryttänyt asiantuntemusta IoT:n saralla jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

“Nyt DNA:n sekä Telenorin IoT asiantuntijat, osaaminen ja palvelut on yhdistetty Telenor IoT -yksiköksi, joka pystyy tarjoamaan asiakkaille maailmanlaajuisen osaamisen edut, ja samalla itsenäisesti toimivat maaorganisaatiot tuovat ketteryyttä paikallisille asiakkaille”, Kolkka selvittää.

Tämä yhdistelmä tarjoaa asiakkaille laajat ratkaisuvalikoimat, kansainvälisesti testatut parhaat käytännöt sekä mahdollisuuden aiempaa asiakaskohtaisempien palveluiden räätälöintiin”, Tuominen jatkaa.

Telenor IoT on pohjoismaiden suurin ja globaalistikin kymmenen suurimman IoT-palveluntarjoajan joukossa. ”Meillä on nyt erittäin korkean ammattitaidon globaali organisaatio, joka pystyy tarjoamaan palveluita kaikenlaisiin asiakastarpeisiin – myös vaativimpiin roaming-ratkaisuihin. Pystymme palvelemaan kaiken kokoisia asiakkaita entistä paremmin, oli heillä käytössään sitten muutamia tai miljoonia IoT-laitteita”, Tuominen kuvailee.

Erilaiset verkkoteknologiat palvelevat erilaisia tarpeita

Tietoliikenteen teknologioissa on paljon valinnanvaraa, mitä tulee esineiden internetiin.

“Erilaiset teknologiat sopivat erilaisiin käyttökohteisiin, ja siksi kohde kannatta pitää kirkkaana mielessä teknologiaa valittaessa”, Kolkka alleviivaa.

Kolkka ja Tuominen näkevät tämän hetken tärkeimmiksi IoT-innovaatioiksi mobiiliverkon LPWA-teknologiat (low-power wide-area) kuten LTE-M ja NB-IoT sekä 5G -teknologiat, jotka mahdollistavat erilaisten asiakasratkaisujen ja käyttötapausten toteuttamisen. LTE-M ja NB-IoT tarjoaa akkukäyttöisille IoT-laitteille pitkän, jopa yli kymmenen vuoden toiminta-ajan, mahdollistaen varmat yhteydet haasteellisissa peitto-olosuhteissa ja pitkienkin välimatkojen päähän vähäisellä virran kulutuksella.

Suurin ero näiden kahden teknologian välillä on se, että NB-IoT soveltuu parhaiten paikallaan oleviin kohteisiin hankalien verkkoyhteyksien päässä. LTE-M:n etu on suurempi tiedonsiirtonopeus ja toimivuus liikkuvissa kohteissa.

Kolkka ja Tuominen näkevät myös 5G-yksitysverkot käänteentekevänä innovaationa. Tämä johtuu siitä, että julkisen mobiiliverkon kapasiteetti ja viive muuttuvat kuormituksen mukaan, minkä vuoksi se ei pysty vastaamaan kaikkein kriittisimpiin liiketoimintatarpeisiin. Yrityksen omaan käyttöön varatun yksityisverkon avulla voidaan varmistaa, että siirtonopeus ja viive ovat aina tiukimpienkin vaatimusten mukaiset, eikä yrityksen toiminta häiriinny ulkopuolisesta liikenteestä.

DNA:n IoT-palvelut kattavat niin pienet kuin suuretkin toimijat

DNA:n IoT-tarjooman kulmakiven muodostavat IoT-liittymät sekä markkinoiden paras ja käyttäjäystävällisin liittymänhallinta-alusta. DNA tarjoaa IoT-liittymien pohjaksi mobiiliteknologialla toimivat reguloidut taajuudet sekä valmiin verkkoinfrastruktuurin. Osana Telenor-yksikköä, DNA:n IoT-palvelut skaalautuvat kaikenkokoisille yrityksille niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Nyt DNA tarjoaa myös kansallista roamingia, joka tarkoittaa sitä, että IoT-liittymät toimivat tarvittaessa myös muiden operaattoreiden verkoissa. Samalla pystytään myös vastaamaan entistä paremmin aiempaa haastavampiin ja kompleksisempiin tarpeisiin.

”Kaikenlaiset yritykset ovat tällä hetkellä kiinnostuneita IoT:stä, pienistä suomalaisista toimijoista aina kansainvälisiin pörssiyrityksiin asti. Yrityksissä IoT:tä kannattaa lähestyä miettimällä sitä, miten omaa toimintaa voisi kehittää tai uutta liiketoimintaa luoda IoT:tä hyödyntäen. Jos jokin asia askarruttaa mieltä, DNA:n asiantuntijoille kannattaa soittaa matalallakin kynnyksellä”, Kolkka huomauttaa.

 

Lue lisää: 2G, 3G, 4G, 5G – mitä väliä IoT:ssa? Kiinnostuitko IoT:n mahdollisuuksista? Tutustu DNA:n tarjontaan täällä!

Avainsanat:

Verkko Mobiili IoT Digitalisaatio Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

11/2022 DNA Business

Miten metaversumiin pääsee, Marja Konttinen?

Metaversumiin pääsee helposti: siihen tarvitsee vain nettiyhteyden ja hyvän tietokoneen.
11/2022 DNA Business

Itse ja automaatiolla – yritykset haluavat vapautta valita miten ja milloin asiansa hoitavat

Yritysratkaisuilta odotetaan yhä enemmän yhtä sujuvaa käyttöä kuin kuluttajien verkkopalveluilta.
11/2022 DNA Business

ZTNA: Turvaa, tukea ja varmuutta – missä ja milloin vain

Työnantajan tavoitteena on tarjota toimivat digitaaliset työvälineet, mutta myös suojella yrityksen dataa.
11/2022 DNA Business

Vain paranoidit pärjäävät? Hybridityö vaatii tujumpaa tietoturvaa

Etätyöskentely on yleistynyt, mutta toimistollakin täytyy käydä.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.