Blogit

Kaikenlaiset yritykset ovat tällä hetkellä kiinnostuneita IoT:sta, pienistä suomalaisista toimijoista aina kansainvälisiin pörssiyrityksiin asti.

Askarruttaako IoT? DNA on yhdistänyt voimansa Telenorin kanssa ja nyt osaamista riittää 

Internet of Things, eli esineiden internet, on ala, jonka saralla tullaan tekemään vielä paljon uusia innovaatioita. DNA:n IoT-asiantuntija näkee, että alan suurin loikka on vasta edessäpäin. Mistä IoT:n käyttöönotto yrityksissä kannattaisi aloittaa? Entä millaisia ratkaisuja asiantuntijat suosittelevat?

DNA:n IoT Business Manager Mika Tuominen näkee IoT:n tulevaisuuden alana. Hän on innoissaan esineiden internetin tarjoamista mahdollisuuksista, niiden vaikutuksista asiakkaiden liiketoimintaan ja siitä, että alan tarjoama potentiaali on rajaton. Hän näkee IoT-mobiiliteknologiat ensisijaisesti mahdollistajan roolissa ja on iloinen, että DNA voi tarjota kattavasti ratkaisuja asiakkaiden eri tarpeisiin NB-IoT:sta 5G:hen.

DNA on vastikään yhdistänyt voimansa kansainvälisen Telenorin kanssa. Tämän ansiosta asiakkaille voidaan tarjota myös laajempaa IoT-palvelutarjoomaa.

Telenor IoT on globaali organisaatio, joka on kerryttänyt asiantuntemusta IoT:n saralla jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

“Nyt DNA:n sekä Telenorin IoT-asiantuntijat, -osaaminen ja -palvelut on yhdistetty Telenor IoT -yksiköksi, joka pystyy tarjoamaan asiakkaille maailmanlaajuisen osaamisen edut, ja samalla itsenäisesti toimivat maaorganisaatiot tuovat ketteryyttä paikallisille asiakkaille”, Tuominen selvittää.

"Tämä yhdistelmä tarjoaa asiakkaille laajat ratkaisuvalikoimat, kansainvälisesti testatut parhaat käytännöt sekä mahdollisuuden aiempaa asiakaskohtaisempien palveluiden räätälöintiin”, Tuominen jatkaa.

Telenor IoT on pohjoismaiden suurin ja globaalistikin kymmenen suurimman IoT-palveluntarjoajan joukossa. ”Meillä on nyt erittäin korkean ammattitaidon globaali organisaatio, joka pystyy tarjoamaan palveluita kaikenlaisiin asiakastarpeisiin – myös vaativimpiin roaming-ratkaisuihin. Pystymme palvelemaan kaiken kokoisia asiakkaita entistä paremmin, oli heillä käytössään sitten muutamia tai miljoonia IoT-laitteita”, Tuominen kuvailee.

Erilaiset verkkoteknologiat palvelevat erilaisia tarpeita

Tietoliikenteen teknologioissa on paljon valinnanvaraa, mitä tulee esineiden internetiin.

“Erilaiset teknologiat sopivat erilaisiin käyttökohteisiin, ja siksi kohde kannatta pitää kirkkaana mielessä teknologiaa valittaessa”, Tuominen alleviivaa.

Tuominen näkee tämän hetken tärkeimmiksi IoT-innovaatioiksi mobiiliverkon LPWA-teknologiat (low-power wide-area) kuten LTE-M ja NB-IoT sekä 5G -teknologiat, jotka mahdollistavat erilaisten asiakasratkaisujen ja käyttötapausten toteuttamisen. LTE-M ja NB-IoT tarjoaa akkukäyttöisille IoT-laitteille pitkän, jopa yli kymmenen vuoden toiminta-ajan, mahdollistaen varmat yhteydet haasteellisissa peitto-olosuhteissa ja pitkienkin välimatkojen päähän vähäisellä virrankulutuksella.

Suurin ero näiden kahden teknologian välillä on se, että NB-IoT soveltuu parhaiten paikallaan oleviin kohteisiin hankalien verkkoyhteyksien päässä. LTE-M:n etu on suurempi tiedonsiirtonopeus ja toimivuus liikkuvissa kohteissa.

Tuominen näkee myös 5G-yksitysverkot käänteentekevänä innovaationa. Tämä johtuu siitä, että julkisen mobiiliverkon kapasiteetti ja viive muuttuvat kuormituksen mukaan, minkä vuoksi se ei pysty vastaamaan kaikkein kriittisimpiin liiketoimintatarpeisiin. Yrityksen omaan käyttöön varatun yksityisverkon avulla voidaan varmistaa, että siirtonopeus ja viive ovat aina tiukimpienkin vaatimusten mukaiset, eikä yrityksen toiminta häiriinny ulkopuolisesta liikenteestä.

DNA:n IoT-palvelut kattavat niin pienet kuin suuretkin toimijat

DNA:n IoT-tarjooman kulmakiven muodostavat IoT-liittymät sekä markkinoiden paras ja käyttäjäystävällisin liittymänhallinta-alusta. DNA tarjoaa IoT-liittymien pohjaksi mobiiliteknologialla toimivat reguloidut taajuudet sekä valmiin verkkoinfrastruktuurin. Osana Telenor-yksikköä, DNA:n IoT-palvelut skaalautuvat kaikenkokoisille yrityksille niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

Nyt DNA tarjoaa myös kansallista roamingia, joka tarkoittaa sitä, että IoT-liittymät toimivat tarvittaessa myös muiden operaattoreiden verkoissa. Samalla pystytään myös vastaamaan entistä paremmin aiempaa haastavampiin ja kompleksisempiin tarpeisiin.

”IoT kiinnostaa tällä hetkellä kaikenlaisia yrityksiä, pienistä suomalaisista toimijoista aina kansainvälisiin pörssiyrityksiin asti. Yrityksissä IoT:n mahdollisuuksia kannattaa lähestyä miettimällä sitä, miten omaa toimintaa voisi kehittää tai uutta liiketoimintaa luoda IoT-palveluita hyödyntäen. Jos jokin asia askarruttaa mieltä, DNA:n asiantuntijoille kannattaa soittaa matalallakin kynnyksellä”, Tuominen huomauttaa.

 

Lue lisää: 2G, 3G, 4G, 5G – mitä väliä IoT:ssa? Kiinnostuitko IoT:n mahdollisuuksista? Tutustu DNA:n tarjontaan täällä!

Avainsanat:

Verkko Mobiili IoT Digitalisaatio Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

Blogi
Mustapukuinen huppupäinen nainen isoissa pyöreissä aurinkolaseissa katsoo suoraan kameraan.
9/2024 Juho Saarinen

Muutu tai juutu – miltä näyttää syksyn kybermuoti?

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Onko suutarin lapsella kenkiä? Näin DNA on varautunut NIS2-direktiivin vaatimuksiin 

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Homma rullaa, työkalut pelaavat ja tietoturva on kunnossa – Miten yrityksen IT-ostot kannattaa hoitaa?

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

2G:stä kohti 6G:tä: Teknologia avaa uusia mahdollisuuksia IoT:lle

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.