Blogit

Älykästä valopylvästä pystytetään syyskuussa Tampereen Hiedanrannassa.Kuva: Orbis

Älypylväs valaisee tietä tulevaisuuden kaupunkiin

Huikeat älykaupunkivisiot muuttuvat Suomessakin pikkuhiljaa todellisuudeksi, ja 5G-mobiiliverkot kiihdyttävät kehitystä. Tampereelle pystytetty älykäs valaisinpylväs näyttää, miten uusi teknologia ja uudet palvelut sulautuvat tyylikkäästi kaupunkikuvaan.

Pilottihankkeena syntynyt älypylväs kohoaa Tampereen Hiedanrannan alueella puistomaisessa ympäristössä. Se on tehty tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Syyskuussa alkaneen pilotin tavoitteena on saada käytännön tietoa siitä, mitä infrastruktuuria suuren datamäärän älykaupungit tarvitsevat, miten uusi teknologia sulautuu kaupunkikuvaan ja mikä kaikki ylipäätään olisi mahdollista.

Pilottihankkeessa on mukana useita osapuolia. Vetovastuussa oli myös kaapeloinnit tehnyt Orbis-yhtiö, ja kumppaneita olivat pylvään rakentaja Tehomet sekä Tampereen kaupunki ja DNA. Kaupunki mahdollisti testauksen Hiedanrannan kaupunginosassa.

”Tampereen kaupunki haluaa olla mahdollistaja ja varautua tulevaisuuden ratkaisuihin, joten tällaiset pilotoinnit ovat meille hyvää oppia”, Tampereen kaupungin projektipäällikkö Mika Heikkilä sanoo. Hän vastaa Tampereen IoT-kehitysohjelmasta.

”Älypylväs on vahvistanut ajatustamme siitä, mitä älykaupungin infrastruktuuri vaatii verkolta. Jatkossa teemme kuituverkon varauksia ympäri kaupunkia, jotta erilaisia tietoliikenneverkkoa tarvitsevia laitteita, kuten tukiasemia, voi liittää verkkoon helposti”, Heikkilä sanoo.

Älykaupunkien kehityksen kannalta hän pitää erityisesti 5G:tä merkittävänä. Se tuo entistä paljon enemmän tietoliikenteen kaistanleveyttä, nopeampaa tietoliikennettä ja pienempää viivettä. Ominaisuudet mahdollistavat esimerkiksi autonomisten bussien liikennöinnin.

Kuin näyttävä puiston lyhtypylväs

Älypylväs näyttää tavallista näyttävämmältä puiston lyhtypylväältä, mutta se kätkee sisäänsä ohjattavat led-valot, DNA:n mobiiliverkon tukiaseman, valvontakameran ja usb-latauspisteen.

Kaupunkialueella on melkeinpä luonnostaan suuri potentiaali hyvin tiheiden mobiiliverkkojen rakentamiseksi. Tekniikan mahduttaminen tyylikkäästi kaupunkikuvaan on kuitenkin vaativaa.

”Kaupungissa on paljon valaisinpylväitä, ja niihin voisi asentaa tukiasemien lisäksi sensoreita, jotka mittaavat eri asioita kaupungin, asukkaiden ja yritysten tarpeisiin. Tätä älypylvästä ei kuitenkaan vielä skaalata suurempaan käyttöön, koska nykytekniikka asettaa haasteita pylvään koolle. Alaosastaan pylväs on aika iso ja yläosassa pitää verhoilla antennit ja radiot, jos rakenteita ei haluta jättää näkyviin”, Mika Heikkilä sanoo.

Tampereen kaupunki tarjosi älypylväälle paikan tarkoituksella Hiedanrannan entiseltä tehdasalueelta, jonka on tarkoitus olla tulevaisuuden älykaupungin mallialue. Asuinalueeksi kaavoitettavaa Hiedanrantaa tarjotaan älykkään ja kestävän kaupungin kehittämisympäristöksi eri toimijoille.

Tampereella on muutenkin menossa vilkasta älykaupungin kehitystyötä, kuten kolmekymmentä IoT-testiprojektia, joihin liittyy valaistuksen ohjausjärjestelmä IoT-alustalla. Lisäksi Hervannassa on toinen tukiasemia sisältävä testialue, jolla tutkitaan mobiiliverkon reunalaskentaa.

Älypylväs herättää huomiota myös muissa kaupungeissa

DNA on pitkään ollut Tampereen kaupungin operaattorikumppani, ja Orbis on puolestaan ollut kauan DNA:n yhteistyökumppani. Älypylväässä operaattorin roolina oli tukiaseman toimittamisen lisäksi toimia suunnittelun neuvonantajana.

”Annoimme taustatietoa siitä, minkälaisia ja minkä kokoisia tukiasemien radioita ja antenneja käytämme, ja miten sähkönsyöttö pitää järjestää. Muita kaupunkeja pylvään rakenne on jo tiettävästi kiinnostanut”, Ari Lehtinen DNA:lta kertoo. Hän toimii osastopäällikkönä operaattorin radioverkkoyksikössä.

DNA:n ehdotuksesta pylvään juurelle tuli myös levähdyspenkki, jossa kaupunkilainen voi istua lataamassa älylaitettaan. Penkin etuna on myös se, että siihen voidaan sijoittaa lisää tekniikkaa, eikä tarvitse viedä kaikkea pylvään sisään ja yläosaan.

Lehtinen pitää älypylvästä ja sen toteutusta kiinnostavana konseptina, jonka yleistyminen riippuu Suomessa keksittävästi käyttötavoista ja uusista käyttötarpeista.

”Tämä pilotti on hyvä esimerkki siitä, että haluamme olla aktiivisesti kehittämässä tulevaisuuden 5G-ratkaisuja, mukaan lukien kuntien pitkän tähtäimen suunnitelmien pilotoinnit”, Ari Lehtinen sanoo.

Pylväille voisi olla käyttöä ainakin paikoissa, joissa on tarve suurelle kapasiteetille paikallisesti.

”Pidemmällä tulevaisuudessa verkkoon kytketään suuria määriä laitteita ja tulee uusia sovelluksia, joissa tarvitaan esimerkiksi etäkäyttöä varten vielä suurempaa kuuluvuutta. Silloin mobiiliverkkoon voisi saada pylväillä ainakin päällekkäispeittoa ja lisää luotettavuutta”, Ari Lehtinen arvioi.

Lue lisää: 5G vapauttaa raskassarjalaisetkin kenttätyöhön

Avainsanat:

5G Verkko IoT

Lue lisää uudesta työstä

Blogi
9/2024 Patrick Gordin

Salainen ase modernin yrityksen liiketoiminnalle? Ohjelmisto-ohjatut verkot yhdistävät toimipisteet ja käyttäjät turvallisesti pilvessä sijaitseviin sovelluksiin ja dataan 

Artikkeli
8/2024 DNA Yrityksille

Teknologian vuosi 2024 – onnistuimmeko ennustamaan tulevan?

Artikkeli
8/2024 DNA Yrityksille

Työmatka odottaa – muista ainakin nämä asiat puhelimen käytöstä

Artikkeli
8/2024 DNA Yrityksille

DNA:n uudet toimitilat vastaavat hybridin työelämän tarpeisiin – ”Luottamukseen vastataan luottamuksella”

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.