5G tuo vauhtia ja vapautta joustavaan työhön

Työtä voidaan tehdä nykyään monella eri tavalla ja teknologisen kehityksen myötä siihen on myös syntynyt joustoa, joka ei ennen ollut mahdollista. Liukuhihna-ajoista on tultu pitkälle, eivätkä asiakkaat, kumppanit tai työntekijät itsekään enää odota, että työ tapahtuu ysistä viiteen tietyltä työasemalta käsin.

Ajasta, paikasta ja tietystä laitteesta irtautuminen tuo yhtä lailla vapautta ja tehokkuutta tekemiseen, mutta sen edellytyksenä on toimiva ja nopea netti sekä käyttäjäkokemukseen panostaminen. 

4G riittää monen etätyöläisen tarpeisiin vielä vuosia, mutta myös 5G:n kehittäminen lupaa tulevaisuudessa hyvää, sillä sen ominaisuudet ovat käyttäjän näkökulmasta hyvin lähellä kuituverkkoa. Korkea kapasiteetti ja matala viive eivät ainoastaan sulavoita verkkopohjaisten työkalujen käyttöä, vaan ne mahdollistavat myös täysin uusia sovelluskohteita.

5G tuo tehoa tekemiseen ja luo uusia työtehtäviä

Etätyön lisäksi monet työskentelevät tien päältä tai asiakkaan tiloista käsin, jolloin hyvä mobiilinetti on tukena ja turvana paikasta riippumatta. Mobiiliverkko myös laajentaa mahdollisuuksia kattavan ja joustavan yritysverkon rakentamiseen, jolloin sillä voidaan halutessaan korvata kiinteä nettiyhteys kokonaan. 

Laadukkaan ja nopean 5G:n ansiosta esimerkiksi videoyhteyksiä voi tulevaisuudessa hyödyntää työssä entistä laajemmin. Sujuvat etäkokoukset ilahduttavat tietotyöläisen arkea, mutta selviä hyötyjä on tiedossa monissa muissakin sovelluskohteissa.

 • Työmailla  
  5G:n myötä urakoitsija voi ottaa kollegansa mukaan kohdekierrokselle videoyhteyden avulla ilman, että koko kööri käyttää aikaansa matkantekoon. 5G:n kapasiteetin ansiosta kuva ei muutu pikselipuuroksi hankalammassakaan kohteessa. 
   
 • Kenttähuollossa
  Tulevaisuudessa rakennuksen sisällä kulkevia putkia ja kaapeleita voi tarkastella lisättyä todellisuutta hyödyntävillä laseilla ja tehdä merkintöjä rakennuksen tietomalliin suoraan kohteesta käsin – ja antaa pilven tehdä tehtävänsä, jotta töitä pääsee mukavasti jatkamaan uusien tietojen parissa toimistolla tai älypuhelimella.
   
 • Massatapahtumissa
  Kun ihmisiä kerääntyy runsaasti yhteen, voi mobiiliverkko ruuhkautua. 5G:n avulla kassapäätteiden ja muiden kriittisten työkalujen toimivuus voidaan varmistaa viipalointia käyttämällä – tällöin oma verkkoliikenne on erillään muusta liikenteessä, joten julkisen verkon ruuhka ei pääse vaikuttamaan omiin sovelluksiin.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei teknologia tuo joustoa töihin itsestään. Kun prosessit tukevat mobiilia työtapaa, on sitä helppo lähteä hyödyntämään. Vaikka 5G tuo uusia mahdollisuuksia tullessaan, riittää myös 4G monen työhön varsin mainiosti. Joustavan työn kilpailueduista ei kuitenkaan pääse nauttimaan, jos työtä ei koskaan aloita. 

Kiinnostuitko joustavasta työstä? Lue lisää oppaastamme

Avainsanat:

5G Muuttuva työ Mobiili

Lue lisää uudesta työstä

11/2023 DNA Yrityksille

NIS2-direktiivi on yrityksille mahdollisuus – Näin ennakoit ja rakennat kestävää liiketoimintaa

NIS2-direktiivi vahvistaa kyberuhkien torjuntaa.
11/2023 DNA Yrityksille

Ennakointi voi pelastaa liiketoimintasi jatkuvuuden – Miten yrityksesi on varautunut poikkeustilanteisiin?

Geopoliittisen tilanteen kiristyminen ja sen mukanaan tuomat ennalta arvaamattomat seuraukset vaikuttavat yritysten toimintaympäristöön.
Tiedätkö milloin kannattaa vaihtaa liittymää – 7 kysymystä yrittäjien yhteyksistä.
11/2023 DNA Yrityksille

Yrittäjä, tiedätkö milloin kannattaa vaihtaa liittymää?

Nämä 7 kysymystä mietityttävät yrittäjiä.
11/2023 DNA Yrityksille

DNA:n yritysliiketoiminnan uusi johtaja: "Suunnittelu on hyvä, toimintaan yhdistettynä parempi"

Anna-Mari Ylihurula aloitti DNA:n yritysliiketoiminnan johtajana elokuun 2023 alussa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.