5G tuo vauhtia ja vapautta joustavaan työhön

Työtä voidaan tehdä nykyään monella eri tavalla ja teknologisen kehityksen myötä siihen on myös syntynyt joustoa, joka ei ennen ollut mahdollista. Liukuhihna-ajoista on tultu pitkälle, eivätkä asiakkaat, kumppanit tai työntekijät itsekään enää odota, että työ tapahtuu ysistä viiteen tietyltä työasemalta käsin.

Ajasta, paikasta ja tietystä laitteesta irtautuminen tuo yhtä lailla vapautta ja tehokkuutta tekemiseen, mutta sen edellytyksenä on toimiva ja nopea netti sekä käyttäjäkokemukseen panostaminen. 

4G riittää monen etätyöläisen tarpeisiin vielä vuosia, mutta myös 5G:n kehittäminen lupaa tulevaisuudessa hyvää, sillä sen ominaisuudet ovat käyttäjän näkökulmasta hyvin lähellä kuituverkkoa. Korkea kapasiteetti ja matala viive eivät ainoastaan sulavoita verkkopohjaisten työkalujen käyttöä, vaan ne mahdollistavat myös täysin uusia sovelluskohteita.

5G tuo tehoa tekemiseen ja luo uusia työtehtäviä

Etätyön lisäksi monet työskentelevät tien päältä tai asiakkaan tiloista käsin, jolloin hyvä mobiilinetti on tukena ja turvana paikasta riippumatta. Mobiiliverkko myös laajentaa mahdollisuuksia kattavan ja joustavan yritysverkon rakentamiseen, jolloin sillä voidaan halutessaan korvata kiinteä nettiyhteys kokonaan. 

Laadukkaan ja nopean 5G:n ansiosta esimerkiksi videoyhteyksiä voi tulevaisuudessa hyödyntää työssä entistä laajemmin. Sujuvat etäkokoukset ilahduttavat tietotyöläisen arkea, mutta selviä hyötyjä on tiedossa monissa muissakin sovelluskohteissa.

 • Työmailla  
  5G:n myötä urakoitsija voi ottaa kollegansa mukaan kohdekierrokselle videoyhteyden avulla ilman, että koko kööri käyttää aikaansa matkantekoon. 5G:n kapasiteetin ansiosta kuva ei muutu pikselipuuroksi hankalammassakaan kohteessa. 
   
 • Kenttähuollossa
  Tulevaisuudessa rakennuksen sisällä kulkevia putkia ja kaapeleita voi tarkastella lisättyä todellisuutta hyödyntävillä laseilla ja tehdä merkintöjä rakennuksen tietomalliin suoraan kohteesta käsin – ja antaa pilven tehdä tehtävänsä, jotta töitä pääsee mukavasti jatkamaan uusien tietojen parissa toimistolla tai älypuhelimella.
   
 • Massatapahtumissa
  Kun ihmisiä kerääntyy runsaasti yhteen, voi mobiiliverkko ruuhkautua. 5G:n avulla kassapäätteiden ja muiden kriittisten työkalujen toimivuus voidaan varmistaa viipalointia käyttämällä – tällöin oma verkkoliikenne on erillään muusta liikenteessä, joten julkisen verkon ruuhka ei pääse vaikuttamaan omiin sovelluksiin.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei teknologia tuo joustoa töihin itsestään. Kun prosessit tukevat mobiilia työtapaa, on sitä helppo lähteä hyödyntämään. Vaikka 5G tuo uusia mahdollisuuksia tullessaan, riittää myös 4G monen työhön varsin mainiosti. Joustavan työn kilpailueduista ei kuitenkaan pääse nauttimaan, jos työtä ei koskaan aloita. 

Kiinnostuitko joustavasta työstä? Lue lisää oppaastamme

Avainsanat:

5G Muuttuva työ Mobiili

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 DNA Business

Askarruttaako IoT? DNA on yhdistänyt voimansa Telenorin kanssa ja nyt osaamista riittää 

DNA on vastikään yhdistänyt voimansa kansainvälisen Telenorin kanssa.
8/2022 DNA Business

Toimiva palaveri ei ole osallistujan paikasta kiinni – vinkit hybridityöskentelyyn

Koronapandemian aikana totuimme etätyöhön, ja vaikka se alussa oli monella tavalla hankalaa, toimivat käytänteet ja yhteiset säännöt löytyivät nopeasti.
8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.