Blogit

Valokuitu vai 5G FWA – tiedätkö nämä 5 asiaa kiinteästä 5G-yhteydestä?

Jokainen mobiiliverkon sukupolvi on tuonut mukanaan aiempaa paremmat latausnopeudet ja pienemmän viiveen. 5G tehostaa monien eri toimialojen toimintaa, joissa datan siirtonopeus on ratkaisevaa. Tavallinen 5G, 5G FWA ja kiinteä 5G-yhteys – mitä nämä tarkoittavat ja eroavatko ne jotenkin toisistaan? Keräsimme viisi kiinnostavinta kysymystä 5G FWA:sta ja sen hyödyistä. 

5G, 5G FWA ja kiinteä 5G – mitä eroa näillä on?  

Perinteisempi mobiili 5G-yhteys kuljettaa 5G-yhteyttä mukanasi, minne ikinä menetkin. Sen käyttöönottoon vaaditaan ainoastaan 5G-liittymä sekä 5G-yhteyttä tukeva päätelaite. 5G FWA (fixed wireless access) – tai tuttavallisemmin kiinteä 5G – viittaa langattoman verkon teknologiaan, joka tarjoaa laajakaistayhteyksiä kiinteisiin sijainteihin, kuten koteihin ja yrityksiin, käyttäen 5G-mobiiliverkon infrastruktuuria. 5G FWA on hyvä vaihtoehto perinteisille kiinteille laajakaistayhteyksille, ja se antaa liittymille takuunopeuslupauksen. 

Miten 5G FWA toimii ja mihin käyttötarkoituksiin se sopii? 

5G FWA hyödyttää monenkokoisia yrityksiä aina yhden henkilön työllistävistä putiikeista massiivisiin tuotantolaitoksiin. Rakennuksen seinään asetettava kiinteä ulkoyksikkö tuo hyvälaatuisen 5G-signaalin kaapelilla sisätiloihin, josta se jaetaan LAN/WLAN-reitittimen välityksellä käyttäjille. Näin käyttäjille voidaan tarjota tasalaatuinen verkkoyhteys eri puolilla sisätilaa. Kiinteää 5G:tä tarjotaan vain rajallinen määrä kullekin alueelle. Tämä takaa sen, että suorituskyky säilyy hyvänä, vaikka verkossa olisi paljon käyttäjiä. 

5G FWA tuo joustavasti ja edullisesti nopeat ja alhaisen viiveen yhteydet paikkoihin, joissa kuitua ei ole saatavilla. Vakaa yhteys, pieni viive ja suuri kapasiteetti mahdollistavat esimerkiksi kriittisten liiketoimintasovellusten toiminnan. 5G FWA soveltuu pääyhteydeksi tai varayhteydeksi toimipisteen yhdistämiseksi yritysverkkoon tai -internetiin. Koska se ei vaadi kaapeleiden kaivamista, palvelu on nopeasti ja joustavasti asennettavissa kokonaan uusiin tai väliaikaisiin toimipisteisiin, kuten tapahtumiin tai rakennustyömaalle.  

Riittääkö tavallinen 5G tarpeisiini, vai milloin kannattaa harkita 5G FWA:ta? 

Mistä sen sitten tietää, pitääkö omalle yritykselle hankkia niin sanottu tavallinen 5G- vai 5G FWA-yhteys? Tärkeintä tämän valinnan edessä on ymmärtää oman yrityksen tarpeet ja toimintaympäristö sekä millainen yhteys sopii niihin parhaiten. 

Valinta 5G-mobiiliyhteyden ja 5G FWA:n välillä kannattaa tehdä muun muassa yrityksen sijainnin ja työnteon tapojen mukaan. Jos työntekijät eivät ole sidoksissa yhteen sijaintiin, 5G-mobiiliyhteys voi olla toimivampi vaihtoehto. Jos taas yrityksesi toiminta pysyy samassa fyysisessä sijainnissa, FWA on pitkäaikaisesti taloudellisempi ja vakaampi vaihtoehto. Lisäksi 5G FWA -teknologialla toteutettu laajakaista voi olla erinomainen vaihtoehto työntekijöiden etätyöliittymäksi kotikonttorille. Nopeuksien osalta molemmat yhteydet pystyvät vastaamaan vaativampiinkin tarpeisiin, mutta 5G FWA:n takuunopeuslupaus erottaa sen 5G:stä taaten huippunopean ja tasalaatuisen yhteyden sisätiloissa. 

Kumpi sopii paremmin yrityksen tarpeisiin: valokuitu vai 5G FWA? 

5G FWA on hyvä vaihtoehto kuidulle, sillä se tarjoaa kuidunkaltaiset internet- ja yritysverkkoyhteydet taatulla minimikapasiteetilla. Valokuidun saatavuudessa voi olla tietyillä alueilla rajoituksia. Lisäksi kuidun asennuskustannukset saattavat nousta korkeammiksi. Kaivuukustannusten lisäksi on hyvä muistaa rakennuksen sisäkaapelointi, eli rakennuksen talojakamosta tulee olla rakennuksen sisäinen valokuitusisäkaapelointi siihen tilaan, johon liittymän asiakaspäätelaite sijoitetaan. Joissakin tapauksissa, vaikka valokuitu olisikin saatavilla, 5G FWA voi toimia hyvänä täydentävänä yhteytenä tarjoten lisäkapasiteettia tai varayhteyden kriittisille sovelluksille, joissa yhteyskatkokset voivat aiheuttaa merkittäviä ongelmia.  

Mikä 5G FWA:ssa on erityistä? 

5G FWA:n etuihin kuuluu sen nopea käyttöönotto ja kyky tarjota korkeita datanopeuksia, jotka saattavat olla jopa parempia tai ainakin vertailukelpoisia perinteisten kiinteiden laajakaistayhteyksien kanssa. Koska 5G-verkkojen kehitys ja laajentuminen etenee jatkuvasti, 5G FWA voi tarjota tehokkaan ratkaisun laajakaistakatveiden poistamiseen ja digitaalisen kuilun kaventamiseen.  

5G FWA tulee yrityksellenne käyttövalmiina avaimet käteen -pakettina. DNA:n asentaja tuo laitteet mukanaan, huolehtii asennuksesta ja laittaa sisäverkon käyttökuntoon. Yhteys on jatkossakin huoltovapaa, sillä me pidämme laitteiden ohjelmistot ajan tasalla teidän puolestanne. 

Helmikuun 2024 lopulla järjestetyssä Mobile World Congress -tapahtumassa 5G puhututti paljon, eikä ihme: sen piirissä on arvioitu olevan maailmanlaajuisesti jo 1,48 miljardia käyttäjää. Kiinteiden langattomien 5G-yhteyksien kokonaismäärän taas ennustetaan kohoavan 236 miljoonaan. Näin ollen FWA:sta voidaan puhua 5G:n menestyneimpänä käyttötapauksena.

 

Lue lisää 5G:n hyödyistä ja ole yhteydessä yritysmyyntiimme!

Avainsanat:

Verkko Yhteydet Mobiili 5G

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly on sitä mitä teemme siitä – ja samaan aikaan sekä uhka että mahdollisuus

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Deepfake-huijaukset ja monet muut verkkorikokset ammattimaistuvat – Jokainen yritys on potentiaalinen kohde kyberrosvolle

Blogi
4/2024 Mari Eklund

Uhkakenttä muuttuu teknologian kehittyessä – miten yrityksen kyberresilienssiä voi vahvistaa?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.