Muuttajan muistilista

Muuttaminen uudelle paikkakunnalle, ensiasuntoon muutto, isompi omakotitalo vai aiempaa kompaktimpi koti? Tee muutosta mutkattomampaa hyvällä valmistautumisella. Ota tästä vinkit talteen!

Tee muuttoilmoitus

1. Tee muuttoilmoitus

Tee ensimmäisenä muuttoilmoitus Digi- ja väestötietoviraston ja Postin yhteisessä palvelussa – sitä kautta uudet yhteystietosi uivat myös operaattorillesi. Irtisano tarvittaessa myös vesi- ja jätehuoltosopimukset. Jos asut taloyhtiössä, muista kertoa muutosta ajoissa myös huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle.

2. Huolehdi netti kuntoon

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme soittamalla tai vaikka avaamalla chat, autamme sinua sopivan yhteyden valinnassa. Tekemällä osoitehaun näet osoitteeseesi saatavilla olevat vaihtoehdot samantien.

Tee osoitehaku

Ota yhteyttä asiakaspalveluun

Muista sähkösopimus

3. Muista sähkösopimus

Tee sähkösopimus ajoissa uuteen osoitteeseesi ja muista irtisanoa myös se vanha. Jos olet muuttamassa ensiasuntoosi, sähköyhtiö tekee puolestasi sähkönsiirtosopimuksen paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa. Varmista se sähköyhtiöltäsi sähkösopimusta tehdessäsi.

Turvaa kotisi

4. Turvaa kotisi

Monessa vuokra-asunnossa kotivakuutus on muuton edellytys – ja omistusasunnossa huolettoman arjen turva. Kannattaa varmistaa myös muuttofirman vakuutussuoja, jos muutossa jotain sattuu ja tapahtuu.

Huolehdi kotivakuutus kuntoon hyvissä ajoin – ja muista myös tietoturva. Uudesta kodista kannattaa tehdä heti alusta saakka tietoturvallinen ja huoleton paikka koko perheelle.

Ota yhteyttä isännöitsijään

5. Ota yhteyttä isännöitsijään

Kun postiluukussa seisoo väärä nimi, ei postikaan välttämättä löydä perille. Jos muutat taloyhtiöön, ota yhteyttä huoltofirmaan ja isännöitsijään – ja käytä tilaisuus samalla hyväksesi: kysy netistä. Hyvällä tuurilla se on enää aktivointia vaille valmis! Ja jos ei ole, saat netin helposti uuteenkin osoitteeseesi täältä.

Varmista viihtyminen

6. Varmista viihtyminen

Sitten, kun sohva on kannettu sisään, viihtyminen on enää ohjelmasta kiinni. DNA TV Hubi kulkee mukanasi Suomessa kaikkialle etkä ole riippuvainen kotisi lähetystekniikasta – netin kautta saat IPTV-kanavat heti näkyviin. DNA TV -mobiilisovellus viihdyttää jo ennen telkkarin virittämistä.

Jos tilaukseesi sisältyy kanavapaketti tai suoratoistopalvelu, varmista kanavien näkyminen parhaalla kuvanlaadulla myös uudessa kodissasi ja tee mahdolliset muutokset tilaukseesi hyvissä ajoin olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Lataa tästä tulostettava muuttajan muistilista ja helpota muuttoa!

Usein kysyttyä muuttamisesta

Mistä muuttoon liittyvistä asioista ilmoitan operaattorille?

Uuden kotisi osoitteen operaattori saa suoraan Digi- ja väestötietovirastolta, mutta mm. netin ja kanavapakettien siirtäminen uuteen osoitteeseen kannattaa hoitaa hyvissä ajoin asiakaspalvelun kautta. Näin varmistat, että saat netin toimimaan ajoissa myös uudessa osoitteessasi.  

DNA Netin ja kanavapaketit muutat uuteen osoitteeseesi kätevimmin DNA:n asiakaspalvelun avulla: puhelimessa, chatissa tai varaamalla soittoajan DNA:n asiakaspalveluun.  

Miten nettiliittymä vaihdetaan uuteen osoitteeseen?

DNA Netti toimii kaikissa kodeissa! Riippuen uuden kotisi sijainnista nettitekniikka saattaa muuttua nykyisestä, mutta nopea netti löytää varmasti uuteenkin kotiisi, piuhalla tai ilman. Ota yhteyttä DNA:n asiakaspalveluun, niin hoidetaan netti ajoissa kuntoon ja varmistetaan samalla, että modeemisi toimii mallikkaasti myös uudessa kodissasi ja WiFi toimii tasaisesti kotisi jokaisessa huoneessa. 

Mitkä kanavapaketit näkyvät uudessa kodissani?

Jos käytössäsi on DNA TV Hubi, voit katsoa kanavia (IPTV) laajakaistan yli kaikkialla Suomessa, et siis tarvitse välttämättä antenni- tai kaapeliyhteyttä. Tällöin kanavat seuraavat mukanasi myös uuteen kotiisi, ilman toimenpiteitä.  

Muussa tapauksessa TV-kanavien saatavuus vaihtelee alueittain riippuen siitä, muutatko antenni- vai kaapelikotiin. Ota ajoissa yhteyttä DNA:n asiakaspalveluun, niin varmistetaan, että saat suosikkisisältösi: kanavapakettisi ja suoratoistopalvelusi toimimaan heti muuttopäivän iltana myös uudessa kodissasi. Saatat olla sen muuttoleffan ja -pizzan tarpeessa!

Toimiiko DNA TV Hubi myös uudessa osoitteessa?

Kyllä toimii! DNA TV Hubi toimii kaikkialla Suomessa ja DNA TV -mobiilisovellus koko EU:n alueella.  

Jos uusi kotisi on aiempaa isompi tai muutat mökille, muista DNA TV Hubi Tupla: Se sisältää samat palvelut ja ominaisuudet kuin DNA TV Hubi -palvelukin, mutta tuo lempiohjelmasi kahdelle DNA Hubi -laitteelle: kaikki tallenteesi, tilaamasi kanavapaketit tai suoratoistopalvelut, vuokratut elokuvat ja muut sisällöt ovat käytössäsi molemmissa laitteissa. Kysy lisää DNA:n asiakaspalvelusta.

Onko uusi kotini DNA:n 5G-verkon alueella?

DNA:n 5G-verkko kattaa jo puolet suomalaisista ja verkko laajenee koko ajan. Tutustu kuuluvuusalueisiin ja peittokarttaan tai tee uudella osoitteellasi osoitehaku, niin näet heti, onko 5G jo nyt saatavilla alueellasi.

Missä vaiheessa kannattaa tehdä muuttoilmoitus?

Digi- ja väestötietoviraston ja Postin sähköisessä palvelussa ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Sen tulee kuitenkin olla tehtynä viimeistään viikon kuluttua muutosta.  

Muuttoilmoituksella tiedot voidaan päivittää yhdellä kertaa sekä Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään väestötietojärjestelmään että Postiin.

Mistä apua muuttoon?

Hyvin suunniteltu on puoliksi muutettu! Aloita suunnittelu ajoissa: kierrätä turhat tavarat ja vaatteet, pakkaa ajoissa se, minkä voi hoitaa alta pois ja nimeä muuttolaatikot niin, että myös purkaminen perillä helpottuu. Jos banaanilaatikoiden kerääminen ei inspiroi, vuokralaatikoita saa edullisesti suoraan muuttofirmoilta – ja myös tyhjien laatikoiden kuljetuspalvelun tarvittaessa molempiin osoitteisiin. Tarvittaessa kantamisenkin voi ulkoistaa muuttofirmalle, jos haluat säästää ystäviesi tai sukulaistesi hauista. Toinen vaihtoehto on kääntyä alueesi järjestöjen, yhdistysten tai urheiluseurojen puoleen – talkoovoimin tai pientä korvausta vastaan isokin muutto on nopeammin ohi. 

Kela saattaa myös myöntää perustoimeentulotukea muuttoon liittyviin välttämättömiin menoihin, kuten muuttokuorman kuljetukseen.