Yritysten IT-arkkitehtuurin viimeinen silaus tulee SASEsta

Työelämän uudeksi vakioksi muodostuneet etä- ja hybridityö asettavat tietoturva- ja yhteysarkkitehtuurille uudenlaisia vaatimuksia. Nämä vaatimukset koskevat erityisesti työntekijöiden fyysistä sijaintia sekä SaaS-palvelumallin yleistymistä. SASE on vastaus tähän huutoon.

Mutta millainen vastaus SASE on? Kävimme kysymässä tätä Fortinetin Timo Lohenojalta ja DNA:n Juho Saariselta. Saarinen on DNA:n tietoturvatarjonnasta vastaava Business Manager ja Lohenoja Fortinetin vanhempi tietoturva-asiantuntija.

SASE eli Secure Access Service Edge on informaatio- ja kommunikaatioteknologia-alan tutkimus- ja asiantuntijayritys Gartnerin synnyttämä termi vanhoille ja tuleville teknologioille, jotka niputetaan nyt uuden konseptin alle. SASE on sateenvarjotermi, jonka kahdesta kulmakivestä ensimmäinen on yrityksen ulkoverkon luominen ohjelmistopohjaisella sd-wan-tekniikalla ja toinen kattaa joukon tietoturvatoimintoja. Jos nykyinen IT-arkkitehtuuri on rakennettu tulevaisuuden kestäväksi, SASE on, lyhyesti sanottuna, viimeinen 20 prosentin päivitys sille.

Kaikki mobiiliverkot ja paikalliset tietoverkot ovat samaa internetprotokollaa, ja nämä yhteiskäyttöverkot altistuvat helposti ruuhkalle. SASE sujuvoittaa tätä tarjoamalla käyttäjille pääsyn pilvipalveluihin pilvessä sijaitsevan yhdyskäytävän läpi, jolloin ei tarvitse kilpailla rajallisesta yhteydestä. SASE myös optimoi sovellusten käyttöä tietoturvallisesti.

Jos organisaation IT-arkkitehtuuri rakennetaan tulevaisuutta ajatellen, SaaS-palvelut ja yksinkertainen infrastruktuuri astuvat isompaan rooliin. Näin tietoliikenne saadaan palvelemaan yrityksen liiketoimintaa niin kuin yritys on sen ajatellut.

SASE ei ole vielä täysin valmis

”Palvelut ovat SASEn ylivoimainen etu. Se mahdollistaa muokkaamisen dynaamisesti taustalla vuosien varrella, ja lopulta palvelu voi olla ihan toista kuin mitä alun perin ostettiin, toisin kuin aiemmin pisteratkaisuina ostetut internetyhteys ja palomuuri”, Lohenoja sanoo.

Saarinen DNA:lta muistuttaa, että SASEsta ei pitäisi ajatella, että se tulee jonain tiettynä päivänä. SASEsta tulee saataville vaiheittain ominaisuuksia ja käyttötarkoituksia ja monet niistä ovat jo nyt olemassa. 

”Mielenkiinnolla odotan, että SASE saavuttaa maturiteetin, ja että siitä tulee helppo ja kustannustehokas. Silloin mekin otamme SASEn tarjottavaksi. SASElla on paljon lupauksia lunastettavaksi”, Saarinen sanoo.

Tietoturvallinen ja sujuva yhteys mistä tahansa

Sekä Saarinen että Lohenoja ovat yhtä mieltä siitä, että SASE on osa IT-ratkaisujen evoluutiopolkua. Se on tarpeellinen kaikille organisaatioille, joissa tehdään etätyötä. 

”Kompleksisuus on tietoturvan pahin vihollinen. SASEn pohjana on zero trust access, eli ajatus siitä, että kaikki ovat tekemässä tietomurtoa, kunnes toisin todistetaan”, Lohenoja sanoo.

Jos SASEn saa implementoitua osaksi tulevaisuutta varten rakennettua IT-arkkitehtuuria, niin se tuo enemmän SaaS-palveluita ja yksinkertaistaa infraa. Se voi jopa vähentää kytkimiä, tukiasemia ja palomuureja, kun siirrytään laajemmin SaaS-palvelujen käyttöön.

”Ylipäätään ei kannata hankkia teknologiaa pelkästään teknologian vuoksi. Tärkeintä on, että palvelu rakentuu liiketoimintaratkaisujen mukaisesti ja lähtee yrityksen strategiasta, policysta ja riskilaskelmista”, Saarinen alleviivaa.

 

Onko SASE trendihypetystä vaiko tulevaisuuden ratkaisu etä- ja hybridityön haasteisiin? Lue lisää millaisia hyötyjä SASE tarjoaa yrityksille lähitulevaisuudessa.

Avainsanat:

Digitalisaatio Muuttuva työ Tietoturva Pilvipalvelut Kyberturvallisuus Etätyö

Lue lisää uudesta työstä

Suomen menestys syntyy loskan keskellä
9/2022 DNA Business

Suomen menestys syntyy loskan keskellä

Slushin toimitusjohtaja Eerika Savolainen vinkkaa, mitä kasvuyrittäjyydestä kiinnostuneen kannattaisi tehdä juuri nyt. 
9/2022 DNA Business

Tietoturvahyökkäyksillä on monta muotoa ja seurausta – varaudu ainakin näihin yleisimpiin uhkiin

Lue DNA:n tietoturva-asiantuntija Juho Saarisen vinkit parempaan tietoturvaan.
Energiatehokkuuden parantaminen on pienillekin yrityksille taloudellisesti kannattavaa
9/2022 DNA Business

"Energiatehokkuuden parantaminen on pienillekin yrityksille taloudellisesti kannattavaa"

Valtion kestävän kehityksen yhtiön Motiva Oy:n johtava asiantuntija Tomi Kiuru vastaa kysymykseen: miten yrityksen energiatehokkuutta voi parantaa?
Vaihdepalvelun avulla yritys ja asiakas tavoittavat toisensa
9/2022 DNA Business

Vaihdepalvelun avulla yritys ja asiakas tavoittavat toisensa

Liiketoiminnan kannalta on keskeistä, ettei yksikään asiakas jää palvelematta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.