Blogit

Yritysten IT-arkkitehtuurin viimeinen silaus tulee SASEsta

Työelämän uudeksi vakioksi muodostuneet etä- ja hybridityö asettavat tietoturva- ja yhteysarkkitehtuurille uudenlaisia vaatimuksia. Nämä vaatimukset koskevat erityisesti työntekijöiden fyysistä sijaintia sekä SaaS-palvelumallin yleistymistä. SASE on vastaus tähän huutoon.

Mutta millainen vastaus SASE on? Kävimme kysymässä tätä Fortinetin Timo Lohenojalta ja DNA:n Juho Saariselta. Saarinen on DNA:n tietoturvatarjonnasta vastaava Business Manager ja Lohenoja Fortinetin vanhempi tietoturva-asiantuntija.

SASE eli Secure Access Service Edge on informaatio- ja kommunikaatioteknologia-alan tutkimus- ja asiantuntijayritys Gartnerin synnyttämä termi vanhoille ja tuleville teknologioille, jotka niputetaan nyt uuden konseptin alle. SASE on sateenvarjotermi, jonka kahdesta kulmakivestä ensimmäinen on yrityksen ulkoverkon luominen ohjelmistopohjaisella sd-wan-tekniikalla ja toinen kattaa joukon tietoturvatoimintoja. Jos nykyinen IT-arkkitehtuuri on rakennettu tulevaisuuden kestäväksi, SASE on, lyhyesti sanottuna, viimeinen 20 prosentin päivitys sille.

Kaikki mobiiliverkot ja paikalliset tietoverkot ovat samaa internetprotokollaa, ja nämä yhteiskäyttöverkot altistuvat helposti ruuhkalle. SASE sujuvoittaa tätä tarjoamalla käyttäjille pääsyn pilvipalveluihin pilvessä sijaitsevan yhdyskäytävän läpi, jolloin ei tarvitse kilpailla rajallisesta yhteydestä. SASE myös optimoi sovellusten käyttöä tietoturvallisesti.

Jos organisaation IT-arkkitehtuuri rakennetaan tulevaisuutta ajatellen, SaaS-palvelut ja yksinkertainen infrastruktuuri astuvat isompaan rooliin. Näin tietoliikenne saadaan palvelemaan yrityksen liiketoimintaa niin kuin yritys on sen ajatellut.

SASE ei ole vielä täysin valmis

”Palvelut ovat SASEn ylivoimainen etu. Se mahdollistaa muokkaamisen dynaamisesti taustalla vuosien varrella, ja lopulta palvelu voi olla ihan toista kuin mitä alun perin ostettiin, toisin kuin aiemmin pisteratkaisuina ostetut internetyhteys ja palomuuri”, Lohenoja sanoo.

Saarinen DNA:lta muistuttaa, että SASEsta ei pitäisi ajatella, että se tulee jonain tiettynä päivänä. SASEsta tulee saataville vaiheittain ominaisuuksia ja käyttötarkoituksia ja monet niistä ovat jo nyt olemassa. 

”Mielenkiinnolla odotan, että SASE saavuttaa maturiteetin, ja että siitä tulee helppo ja kustannustehokas. Silloin mekin otamme SASEn tarjottavaksi. SASElla on paljon lupauksia lunastettavaksi”, Saarinen sanoo.

Tietoturvallinen ja sujuva yhteys mistä tahansa

Sekä Saarinen että Lohenoja ovat yhtä mieltä siitä, että SASE on osa IT-ratkaisujen evoluutiopolkua. Se on tarpeellinen kaikille organisaatioille, joissa tehdään etätyötä. 

”Kompleksisuus on tietoturvan pahin vihollinen. SASEn pohjana on zero trust access, eli ajatus siitä, että kaikki ovat tekemässä tietomurtoa, kunnes toisin todistetaan”, Lohenoja sanoo.

Jos SASEn saa implementoitua osaksi tulevaisuutta varten rakennettua IT-arkkitehtuuria, niin se tuo enemmän SaaS-palveluita ja yksinkertaistaa infraa. Se voi jopa vähentää kytkimiä, tukiasemia ja palomuureja, kun siirrytään laajemmin SaaS-palvelujen käyttöön.

”Ylipäätään ei kannata hankkia teknologiaa pelkästään teknologian vuoksi. Tärkeintä on, että palvelu rakentuu liiketoimintaratkaisujen mukaisesti ja lähtee yrityksen strategiasta, policysta ja riskilaskelmista”, Saarinen alleviivaa.

 

Onko SASE trendihypetystä vaiko tulevaisuuden ratkaisu etä- ja hybridityön haasteisiin? Lue lisää millaisia hyötyjä SASE tarjoaa yrityksille lähitulevaisuudessa.

Avainsanat:

Digitalisaatio Muuttuva työ Tietoturva Pilvipalvelut Kyberturvallisuus Etätyö

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly on sitä mitä teemme siitä – ja samaan aikaan sekä uhka että mahdollisuus

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Deepfake-huijaukset ja monet muut verkkorikokset ammattimaistuvat – Jokainen yritys on potentiaalinen kohde kyberrosvolle

Blogi
4/2024 Mari Eklund

Uhkakenttä muuttuu teknologian kehittyessä – miten yrityksen kyberresilienssiä voi vahvistaa?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.