Tähän asti yritysten tietoturva on paljolti perustunut oletukseen, että käyttäjät ja yrityksen sovellukset sijaitsevat organisaation turvatussa sisäverkossa. Monin paikoin suunnittelematon ja nopeudessaan vallankumouksellinen hyppäys etä- ja hybridityön saloihin otettiin lähes yhdessä yössä keväällä 2020 - pysyikö tietoturva mukana tässä loikassa?
Nyt yritysten onkin aika miettiä, millaisia tietoturvaan- ja yhteysarkkitehtuuriin liittyviä muutoksia on tehtävä, jotta työtä voidaan jatkossakin tehdä tietoturvallisesti ja joustavasti toimistolta tai kotoa käsin – siinä ympäristössä mikä kuhunkin työtehtävään parhaiten sopii.
Yksi ratkaisu on SASE eli Secure Access Service Edge. SASE on informaatio- ja kommunikaatioteknologia-alan tutkimus- ja asiantuntijayritys Gartnerin termi vanhoille ja tuleville teknologioille, jotka se niputtaa uuden sateenvarjotermin alle.
SASE:n koostuu kahdesta peruspilarista: ensimmäinen niistä on yrityksen ulkoverkon luominen ohjelmistopohjaisella SD-WAN-tekniikalla, toinen kattaa tietoturvatoimintoja.
Miksi SASE on merkityksellinen juuri nyt?
Etätyön määrä saattaa vähentyä, kun etätyösuosituksista on luovuttu, mutta on epätodennäköistä, että työpaikoille palataan fyysisesti enää entisessä määrin. Esimerkiksi kansainvälisen konsulttiyhtiö Ernst & Youngin maaliskuussa 2021 tekemän selvityksen mukaan 90 prosenttia työntekijöistä haluaa vaikuttaa siihen missä ja milloin he työskentelevät.
Monelle yritykselle etätyömahdollisuus on kilpailuvaltti. Työelämän uudeksi arjeksi vakiintunut etä- ja hybridityö asettavat kuitenkin tietoturva- ja yhteysarkkitehtuurille uudenlaisia vaatimuksia, jotka koskevat erityisesti työntekijöiden fyysistä sijaintia sekä ohjelmistopalvelujen palvelumallin yleistymistä.
Yhdysvalloissa puhutaan jo irtisanoutumisten aallosta, johon viitataan termillä The Great Resignation. Sen yhtenä taustasyynä on spekuloitu olevan myös etätyömahdollisuuksien ja laajemmin työn joustavuuteen ja itseohjautuvuuteen liittyvä tyytymättömyys.
SASE on yksi ratkaisu siihen, miten työnantajat voivat huomioida sekä kaivatun työn sijaintia koskevan joustavuuden, että pitää huolta tietoturvastaan. Palvelumallilla ratkaisu voidaan rakentaa liiketoimintalähtöisesti ja varmistaa työn sujuvuus ruuhkattomalla yhdyskäytävällä tietoturvallisella tavalla.
Mitä kaikkea SASE kattaa ja mitä hyötyjä siitä on yrityksille? Hyppää linjoille Huomisen SASE -webinaariin ja kuule, millaisiin tilanteisiin SASE sopii ja miten edessä siintävään muutokseen voi varautua.