Postin lähetti soitteli ovikelloa ja toi paketin töistä. Paketista löytyi Kati Haapakosken, Anna Niemelän ja Elina Yrjölän kirja ”Läsnä etänä – seitsemän oppituntia tulevaisuuden työelämästä”.
Innostun kirjasta, ja kerroin jopa Facebookissa odottavani mielenkiintoista lukuhetkeä. Aihe herätti runsaasti mielenkiintoa kavereideni keskuudessa ja lupasin jakaa vinkit, kun saan kirjan luettua. Tästä blogista ne nyt löytyvät!
Kirjasta nousi itselleni muutama asia ylitse muiden: itsensä tunteminen, luottamus, yhteispeli, itseohjautuvuus, kuunteleminen, läsnäolo ja palaute. Kaikki nämä ovat kuuluneet työelämäämme aiemminkin, mutta korostuvat virtuaalisessa johtamisessa ja tekemisessä. Vai mitä sanotte?
- Itsetutkiskelu ja itsetuntemus
Yksi huomioistani liittyy itsensä tuntemiseen ja sen tärkeyteen: mikä minua motivoi ja mikä ei, miten ylläpidän työkykyäni ja hyvää fiilistä, mikä toimii energianlähteenä ja mikä taas vie energiaa pois. Kunkin vastuu omasta hyvinvoinnistaan korostuu etätyöskentelyssä.
- Luottamus ja yhteispeli
Yhdessä tekemisen kautta syntyy yhteenkuuluvuus tiimiin. Pelkkä suoriutuminen ei riitä, vaan kaikkien pitää pelata yhteisymmärryksessä kohti samaa maalia. Luottamus, turvallisuudentunne ja selkeä yhteinen tavoite luovat pohjan tälle pelille.
- Itseohjautuvuus
Kolmas tekijä, joka korostuu etätyössä, on itseohjautuvuus. Aina ei ole vieressä esimiestä tai kollegaa, jolta voisi kysyä apua. Usein itseohjautuvuuteen liittyy taipumus hakeutua tekemään asioita, joissa on hyvä tai joissa erityisesti haluaa kehittyä.
- Johtaminen
Virtuaalisen tiimin johtaminen vaatii uudenlaista herkkyyttä, sekä tilanteita että ihmisiä ajatellen. Mitä paremmin tuntee tiiminsä, sitä paremmin voi kuulostella piiloviestejä ja tunnelmia, joita tiimin keskuudessa vallitsee.
Kirjan luettuani olen yhä vakuuttuneempi siitä, että tulevaisuuden työelämässä korostuu tunneäly. Tunnetaitoja voi harjoitella tunnistamalla tunteita ja opettelemalla hallitsemaan niitä. Myös seuraavat käytännön toimenpiteet auttavat tunteiden esiin tuomisessa ja havainnoinnissa – erityisesti etäaikana.
- Valmistaudu palavereihin ja kohtaamisiin huolella. Kerro osallistujille, millaista panosta heiltä tilaisuudessa odotetaan. Tämä pätee aivan samalla lailla myös fyysisiin kohtaamisiin, mutta korostuu etätyössä.
- Panosta palautteen antamiseen. Sovi etukäteen palautetilanteen säännöt. Jos esimerkiksi tuntuu siltä, että asia menee yli oman sietokyvyn, voi pyytää keskustelun lopettamista. Toki on tärkeä sopia etukäteen myös, miten tilanteesta mennään eteenpäin.
- Valitse paras työkalu. Arjen kiitokset voi toimittaa kirjallisestikin, mutta isompien tai kriittisten asioiden käsittelyyn paras väylä on videopuhelu. Kameran kautta näkee toisen reaktion ja pystyy itsekin reagoimaan, jos huomaa sen tarpeelliseksi.
- Pidä työvälineet kunnossa. Näin etätyöskentely on miellyttävää ja helppoa, eikä ylimääräistä stressiä pääse syntymään jumittavasta koneesta tai riittämättömästä tietoturvasta.
Lopuksi kehotan sinua aloittamaan itsetutkiskelun – mikä sinua motivoi, miten voit ja mikä on hyvinvointisi aste juuri tänään? Kun voit itse hyvin, voit parhaiten tukea myös muita.
Tulevaisuudessa yhä useampi tekee hybridityötä. Lue artikkeli, jossa työpäivämuotoilija Aku Varamäki kertoo, kuinka tämä murros vaikuttaa tulevaisuuteemme.