Verkkohyökkäysten ja tietoturvan välinen kilpajuoksu kiihtyy

Digitaalisaaton myötä uudeksi joulutraditioksi näyttää nousseen verkkohyökkäysten suma. Kuinka varautua verkkorikollisten vyöryyn?

Palvelunestohyökkäysten torjunta on nykyisin myös verkkokauppojen arkea. Verkkokauppa.comilla on käytössään tehokkaat keinot verkkohyökkääjiä vastaan.

Internet-palveluja lamauttavat palvelunestohyökkäykset yleistyvät kaikkialla maailmassa, eikä Suomikaan ole näissä asioissa enää lintukoto. Maan suurin ja tunnetuin verkkokauppa Verkkokauppa.com ottaa tietoturva-asiat äärimmäisen vakavasti, sillä sähköisen asioinnin sujuvuus ja asiakastietojen säilyminen turvassa ovat koko liiketoiminnan ytimessä.

”Tietoturvalla on suora yhteys asiakaskokemukseen. Verkkokaupassa asioinnin tulee olla aina nopeaa ja luotettavaa. Asiakkaan on myös oltava varma siitä, etteivät hänen tietonsa päädy vääriin käsiin”, Verkkokauppa.comin tietohallintopäällikkö Max Westersund korostaa.

DNA:n palvelu torjuu hyökkäykset

Tietomurtojen ehkäisyn ohella palvelunestohyökkäysten tehokas torjunta on verkkokaupoille keskeinen asia.

”Palvelunestohyökkäys toimii usein hämäyksenä, jolla yritystä pyritään harhauttamaan varsinaisen tietomurron aikana. Verkkokaupoissa rikollisia kiinnostavat etenkin asiakkaiden maksukorttitiedot”, Westersund huomauttaa.

Palvelunestohyökkäyksien tekemistä helpottaa se, että verkkoliikenteen lähdeosoite on helppo väärentää. Tekijöiden jäljittäminen on äärimmäisen vaikeaa, sillä hyökkäykset tulevat lähes poikkeuksetta anonyymeistä osoitteista, joiden jäljittäminen on mahdotonta.

”Palvelunestohyökkäysten torjuntaan on kuitenkin tehokkaita keinoja. Keskeinen asia on, että hyökkäysliikenne pysäytetään jo ennen kuin se pääsee yrityksen internetliittymään tai palvelimiin.”

Verkkokauppa.com hyödyntää tässä DNA:n palvelua, joka havaitsee normaalista liikenteestä poikkeavan liikenteen. Palvelunestohyökkäysten heikennys toteutetaan DNA:n runkoverkossa.

Suojaa kodin laitteet rikollisilta

Palvelunestohyökkäysten on todettu kiihtyvän joulun seutuna ja muina loma-aikoina. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä. Liikkeellä voi olla silloin hakkereita, jotka tavoittelevat iskuilleen mahdollisimman laajaa huomiota uutisköyhinä päivinä. Toiseksi syyksi on mainittu, että loma-aikoina luvattoman hakkeroinnin harrastajilla on enemmän aikaa keskittyä laittomiin puuhiinsa.

Nykyisin lähes kaikki verkkohyökkäykset ovat niin sanottuja hajautettuja palvelunestohyökkäyksiä, joissa hyökkäysliikenne tulee useista eri lähteistä.

Niitä voivat olla kaapatut tietokoneet tai väärin määritellyt palvelimet. Viime aikoina julkisuuteen ovat nousseet hyökkäykset, joissa rikolliset ovat hyödyntäneet internetiin kytkettyjä suojaamattomia laitteita, kuten valvontakameroita ja itkuhälyttimiä.

”Jokainen meistä voi vaikeuttaa verkkorikollisten toimintaa huolehtimalla verkossa olevien laitteiden tietoturvasta kotona ja yrityksissä”, Max Westersund muistuttaa.

Tutustu DNA:n tietoturvaan liittyviin oppaisiin.

Avainsanat:

Tietoturva

Lue lisää uudesta työstä

11/2023 DNA Yrityksille

NIS2-direktiivi on yrityksille mahdollisuus – Näin ennakoit ja rakennat kestävää liiketoimintaa

NIS2-direktiivi vahvistaa kyberuhkien torjuntaa.
11/2023 DNA Yrityksille

Ennakointi voi pelastaa liiketoimintasi jatkuvuuden – Miten yrityksesi on varautunut poikkeustilanteisiin?

Geopoliittisen tilanteen kiristyminen ja sen mukanaan tuomat ennalta arvaamattomat seuraukset vaikuttavat yritysten toimintaympäristöön.
Tiedätkö milloin kannattaa vaihtaa liittymää – 7 kysymystä yrittäjien yhteyksistä.
11/2023 DNA Yrityksille

Yrittäjä, tiedätkö milloin kannattaa vaihtaa liittymää?

Nämä 7 kysymystä mietityttävät yrittäjiä.
11/2023 DNA Yrityksille

DNA:n yritysliiketoiminnan uusi johtaja: "Suunnittelu on hyvä, toimintaan yhdistettynä parempi"

Anna-Mari Ylihurula aloitti DNA:n yritysliiketoiminnan johtajana elokuun 2023 alussa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.