Blogit

Dolean Mika Salomaa ja Ismo Sillanpää vastaanottivat #vastuullisuusteko-tunnustuksen Kasvu Open Karnevalissa lokakuussa 2021. Kuva: Kasvu Open / Matias Ulfves

Ensimmäiset askeleet vastuullisempaan yritystoimintaan on usein helppo ottaa ympäristöarvoista – myös haasteiden selättämisestä kannattaa kertoa avoimesti

Yritystoiminnan seurausten huomioiminen on olemassaolon edellytys, joka tuo jopa kilpailuetua.

Aikoinaan yrityksen osakkaat päättivät, millaista vastuullisuutta yritys toiminnassaan toteuttaa – jos toteuttaa. Se oli silloin.

”Tänään vastuullisuustoiminnassa on huomioitava jokainen sidosryhmä, joka bisnekseen vain jotenkin liittyy – asiakkaista toimitusketjuun, mediasta ja kansalaisjärjestöistä puhumattakaan”, DNA:n vastuullisuuspäällikkö Tuuli Nummelin kuvailee.

Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että vastuullisen yritystoiminnan merkitys kasvaa.

”Vastuullisuustoiminta on tänä päivänä jokaisen yrityksen toiminnan perusedellytys”, ekologisia paperipillejä valmistavan Dolea Oy:n toimitusjohtaja Mika Salomäki sanoo. Nummelin on samaa mieltä. 

”Vallitsevassa maailmantilanteessa et pysty enää olemaan ja pärjäämään, jos et pysty toteuttamaan yritysvastuullisuutta ainakin jossain määrin”, Nummelin sanoo. 

”Yrityksen olemassaolo viiden, kymmenen saatikka 50 vuoden päästä vaatii vastuullisuutta tänään,” Nummelin jatkaa.

Kilpailuetuna vastuullisuus

Dolean vuonna 2018 käynnistynyt tarina rakentuu vastuullisuuden varaan.

”Silloin näkemäni järkyttävät kuvat merijätteestä olivat yrityksen sytyttävä kipinä”, Salomäki muistelee.

Yhdellä videolla merikilpikonnan sieraimesta poistettiin kokonainen muovipilli. Yrityksen perustajat alkoivatkin miettiä kestävän kehityksen keinoin vaihtoehtoja muovisille pilleille.

Tänään Dolea valmistaa paperipillejä, jotka ovat täysin biohajoavia ja kierrätettäviä. Ne ovat myös turvallisia käyttäjilleen. Toisin kuin markkinoiden muut paperipillit, Dolean pillit eivät hajoa kesken käytön. Niissä ei myöskään ole liimaa, josta voisi liueta haitallisia aineita.

Ei ihme, että pillit kiinnostavat suuria kansainvälisiä brändejä myöten. Vuonna 2022 valmistusmäärät nousevat uuden tuotantolaitoksen myötä Salomäen mukaan merkittävästi.

Aloita heti

Dolean innovatiivisuus on hyväksi paitsi ympäristölle, myös kilpailuetu yhtiölle itselleen. Uniikki toimintamalli on tuonut yhtiölle esimerkiksi Kasvu Openin #vastuullisuusteko-tunnustuksen syksyllä 2021. Voittaja valittiin kymmenen finalistin joukosta yleisöäänestyksen perusteella.

Vastuullisuusmaininnan Dolealle luovutti DNA:n vastuullisuuspäällikkö Tuuli Nummelin Kasvu Open Karnevaalissa, jossa sparrattavat yritykset ja sparraajat kohtasivat ja palkitsivat menestyksekkäitä kasvuyrityksiä. DNA on ollut mukana jo useamman vuoden Kasvu Open yhteistyössä, jonka tavoitteena on auttaa suomalaisia kasvuyrityksiä kehittämään liiketoimintaansa ja vahvistamaan kasvuaan.

Ensimmäiset askeleet vastuullisempaan yritystoimintaan on usein helppo ottaa juuri ympäristöarvoista.

”Vastuullisuus ei tietenkään ole pelkästään luontoarvojen vaalimista. Siitä on kuitenkin helppo lähteä liikkeelle vastuullisuustyössä ja tunnistaa kehittämiskohteet”, Salomäki sanoo.

Vastuullisuuden määritellään yleisesti muodostuvan yrityksen taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten vaikutuksien huomioimisesta.

”Vastuullisuustoiminnasta voi tehdä selkeän prosessin. Yritystoiminnan eri osa-alueita tuotekehityksestä myyntiin kannattaa käydä järjestyksessä läpi ja kysyä, mitä voisimme tehdä kussakin toiminnossa paremmin”, Salomäki sanoo.

Esimerkiksi hankinnoissa kannattaa suosia sertifioituja, luontoystävällisiä raaka-aineita, ja nettipalaveri voi korvata kaukokokoukseen matkustamisen, Salomäki vinkkaa.

Laskelmat uusiksi

Yksi vastuullisen toiminnan twisti on, että kvartaalitalouden lainalaisuudet eivät enää päde. Sertifioimaton raaka-aine voi olla lyhyellä aikavälillä edullisempi kuin ympäristöystävällinen verrokki. Tällaiset lyhyen aikavälin säästöt voivat pahimmillaan vaarantaa koko yritystoiminnan, jos halpa hankinta osoittautuu esimerkiksi terveydelle vaaralliseksi.

Toisaalta pikkuisen kalliimpi eettinen hankinta voi maksaa itsensä takaisin – ja enemmänkin – nopeasti. 

”Ekologiset pillimme maksavat yhdelle ravintolalle vain noin kahvikupillisen hinnan verran enemmän päivässä kuin eräät kilpailevat tuotteet, mutta niitä on mukavampi käyttää ja ne kestävät pidempään. Eräs ravintolaketju kertoi asiakkaastaan, joka alkoi taas käydä kyseisessä ravintolassa, koska se oli ruvennut käyttämään vastuullisesti valmistettuja pillejämme”, Salomäki sanoo.

Yksi Dolean pillien vastuullisuuteen suoraan liittymätön bonus on, että poikkeuksellisen valmistustekniikan ansiosta ne toimivat myös painoalustana. Pillejä voi siten brändätä ja hyödyntää mainospaikkana, mikä avaa aivan uusia mahdollisuuksia niitä tarjoaville ravintoloille.

Puhu

Kasvu Openin yhteistyökumppanina toimivan DNA:n Nummelin vinkkaa, että avoimuus on valttia vastuullisuustyössä. Haasteiden selättämisestä kannattaisi kertoa.

”Etenkin meille suomalaisille on yllättävän vaikea kertoa onnistuneista vastuullisuusteoista, jos ne eivät ole lajissaan varmasti aivan maailman parhaita sellaisia”, Nummelin naurahtaa.

Itse asiassa – jopa haasteet itsessään voivat olla mainitsemisen arvoinen paikka. Tiedossa on tapauksia, joissa yritys on itse huomannut ongelmia esimerkiksi toimitusketjussaan ja tuonut ne aktiivisesti julkisuuteen.

”Jokaisella yrityksellä on omat haasteensa. Niistä puhuminen julkisuudessa voi nostaa yritystä vastuullisena toimijana. Enemmän ehkä herättäisi hämmennystä se, jos yrityksellä ei koskaan olisi mitään muuta kerrottavaa kuin positiivisia uutisia”, Nummelin sanoo.
 

Kuinka vastuullisuus näkyy DNA:lla? Lue DNA:n yritysvastuupäällikkö Tuuli Nummelinin ajatuksista siitä, miten telealalla 5G ja ilmastokuorma liittyvät yhteen.  

Tutustu myös muihin Kasvuyrittäjien menestystarinat -juttusarjamme artikkeleihin.


Artikkeli päivitetty 14.4.2022. Alunperin artikkeli on julkaistu 29.11.2021.

Avainsanat:

Innovaatio Vinkit Yrittäjille Yritysvastuu

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly on sitä mitä teemme siitä – ja samaan aikaan sekä uhka että mahdollisuus

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Deepfake-huijaukset ja monet muut verkkorikokset ammattimaistuvat – Jokainen yritys on potentiaalinen kohde kyberrosvolle

Blogi
4/2024 Mari Eklund

Uhkakenttä muuttuu teknologian kehittyessä – miten yrityksen kyberresilienssiä voi vahvistaa?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.