Vain hullu jättää kyvyt käyttämättä

Arvaatko mitä yhteistä on uravalintoja ohjaavalla tekoälyllä, osaamisen kehittämistä avittavalla botilla ja maahanmuuttajille räätälöidyllä koodikoululla?

Kaikkien näiden taustalla on merkittävä määrä ideointia ja pohdintaa siitä, millaisin keinoin tulevaisuudessa voi menestyä. Sitran luomassa Ratkaisu 100 -kilpailussa kysyttiin suomalaisilta mikä on tärkein Suomea koskettava yhteiskunnallinen haaste, ja ehdotuksia saatiin yli tuhat kappaletta. Valituksi tuli ’Miten kaikkien osaaminen saadaan paremmin käyttöön?’

Toisessa vaiheessa pyydettiin ratkaisuja. Ehdotuksista valittiin 15 tiimiä, joista lupaavin saa marraskuussa palkinnoksi miljoona euroa ideansa toteuttamiseen. Yleisölle tiimit esittäytyivät ensimmäistä kertaa viime viikon SuomiAreenalla Porissa, ja pääsin tutustumaan niihin läheltä ideoita arvoivan raadin jäsenenä.

"Vaikutuin syvästi miten suurella antaumuksella tiimit lähestyivät haastetta, joka on kaikkea muuta kuin vähäinen tai yksinkertainen."

Eri alojen huippuosaajista koostuvissa tiimeissä oli mukana sekä pitkän uran tehneitä moniosaajia että nuoria lahjakkuuksia. Arvioitavakseni osuneet tiimit olivat IntegrifyHeadAIOsaamisbotti ja Ura-avain. Tiimien valitsemat keinot ovat hyvin erilaisia, mutta yhteistäkin niillä oli: kaikki perustuvat tavalla tai toisella verkon hyödyntämiseen.

Ajattelun kypsyys ja moniulotteisuus näkyivät tiimien hienossa kyvyssä tasapainottaa eri osapuolten intressejä. Tekoälyn ja robotiikan hyödyntäminen yhdistyi sujuvasti ihmisläheiseen tapaan ajatella sekä yhteiskunnan että yksilön hyötyä.

"Työnantajan näkökulmasta äärimmäisen kiinnostavaa on tekoälyn hyödyntäminen urapolun rakentamisessa. Voisiko teknologia auttaa ihmisiä tuomaan osaamisensa paremmin esiin?"

Rekrytointi on kallista ja aikaa vievää, ja olisi hienoa, jos voisimme tietojohtamisen keinoin kohdistaa oikeaa osaamista oikeisiin kohteisiin. Tunnistamalla nykyistä paremmin eri ihmisten kiinnostuksen kohteita, lahjakkuuksia ja taipumuksia voisimme sovittaa niitä tuleviin osaamistarpeisiimme. Osaamisbotin ja Ura-avaimen suunnitelmat herättivät pohtimaan, kuinka tekoälyä voisi hyödyntää henkilöstön kehittämisessä myös organisaatioiden sisällä.

Erityisesti koodaaminen on osaamista, jota tarvitaan jatkuvasti enemmän. Ajan kuluessa siitä voi tulla jopa lukutaidon kaltainen perusosaaminen. Jokainen IT-alaa seuraava tietää, että koodarit ovat Suomessa niukka resurssi, jota tarvitsemme jatkuvasti lisää. Juuri tähän erittäin kiinnostavaan saumaan tähtää Integrify: miksipä ei käännettäisi globaalia haastetta positiiviseksi mahdollisuudeksi ja järjestettäisi erityisesti maahanmuuttajille sopivaa koodauskoulua?

Suomalaisella koulutusjärjestelmällä on kansainvälisesti erittäin hyvä maine. Tekoälyn, robotiikan ja ihmisten kyvykkyyksien yhdistäminen oppimisen tehostamiseksi on meille mahdollisuus vahvistaa asemaamme oppimisen osaajina. Tuloksena saadaan piilevätkin kyvyt käyttöön – ja luodaan uutta kansainvälistymiskelpoista liiketoimintaa.

Toivotan mitä parhainta menestystä kaikille tiimeille. Jokainen teistä on jo nyt voittavalla polulla!

Suomen suuntaa ja strategiaa puitiin viime viikolla SuomiAreenalla Porissa. DNA oli tapahtuman pääyhteistyökumppani. DNA Business kysyi tilaisuudessaan, saako digitalisaatiosta olla innoissaan – lue ja katso mitä asiantuntijat ja yleisö vastasivat: dna.fi/suomiareena.

 

***

Kirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 19.7.2017

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT Tekoäly
 

Lue lisää uudesta työstä

9/2021 DNA Business

Keskitä mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline
9/2021 DNA Business

SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline

Neljä asiaa, jotka tekevät tabletista läppäriä näppärämmän työvälineen.
Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa, jossa hän neuvoo yrityksiä muun muassa myynnissä, markkinoinnissa ja johtamisessa.
9/2021 DNA Business

Pizzayrittäjän kasvuneuvo: "Palkkaa ainakin yksi betonibuutsi!"

Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa.
9/2021 Olli Sirkka

Pelataanko teilläkin innovaatiolottoa kahviautomaatilla? Oikeat innovaatiot syntyvät toisin

”Kyllä meillä on innovointikyky pahasti kärsinyt etäilystä”.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.