Uusi puhelin? 4+1 vinkkiä tietojen siirtämiseen

Uusi puhelin hallussa ja enää pitäisi vain saada se mahdollisimman nopeasti käyttöön? Tiedossa on siis vanhan puhelimen tietojen ja sovellusten siirto uuteen luuriin. Periaatteessa ensimmäinen ajatus saattaa olla, että helppo homma. Tarkemmin ajateltuna, mistähän pitäisi aloittaa ja miten tiedot saisi mahdollisimman helposti ja nopeasti siirrettyä?

Puhelimen vaihto voi tuntua joskus raskaalta ajatukselta, kun kaikki vanhan luurin yhteystiedot, sovellukset, kuvat sun muut täytyy siirtää uuteen. Ei hätää, näillä ohjeilla homma hoituu alta aikayksikön!

Tee tämä aivan ensimmäiseksi: Tarkista, että vanhan puhelimen sisältö on varmuuskopioitu pilveen.

Tee tämä vasta aivan viimeiseksi: Vaikka arkijärki saattaa sanoa, että tietojen siirto aloitetaan siirtämällä SIM-kortti uuteen puhelimeen, älä tee niin! Siis: Pidä SIM-kortti vanhassa puhelimessa koko siirtoprosessin ajan, ja siirrä se uuteen vasta kun kaikki tiedot ovat varmasti siirtyneet.

1. Pilvi tekee siirtymästä helppoa

Siirryttäessä iOS- tai Android-laitteesta toiseen saman käyttöjärjestelmän laitteeseen on tietojen kopioiminen yksinkertaista. Kaikilta käyttöjärjestelmiltä löytyy omat verkkopalvelunsa (esim. iCloud, OneDrive ja Googlen pilvipalvelut), jossa tiedot pysyvät turvallisesti pilvessä. Saat siis kaikki tietosi ja kuvasi näppärästi siirrettyä uuteen puhelimeesi kirjautumalla tilillesi sillä sähköpostiosoitteella, jolla olet alun perin kirjautunut palveluun. Jos vanhalla puhelimellasi on ladattuna yksikin sovellus (esimerkiksi Gmail), silloin on olemassa myös pilvipalvelun käyttäjätili.

Varmista, että olet asettanut haluamasi tietojen synkronoinnin päälle puhelimen asetuksista, jotta pilveen siirtyy varmasti kaikki oleellinen. Tällä tavalla toimimalla uuteen puhelimeesi siirtyvät myös kaikki lataamasi sovellukset eikä jokaista tarvitse ladata uudelleen. Kiität itseäsi tietojen lataamisesta pilveen myös silloin, jos puhelimesi häviää.

Vinkki: Jos säilytät kuvia ja videoita pelkästään pilvipalvelussa, olethan huomioinut, että pilvipalvelut pakkaavat tiedostot tiiviimmiksi ja kuvan laatu heikkenee. Esimerkiksi valokuvia ja muita tiedostoja voi puhelimesta siirtää myös USB-johdolla tai bluetoothin kautta toiseen laitteeseen.

2. Tarkkana WhatsAppin kanssa

Tarkista ennen SIM-kortin irrottamista, että vanhassa puhelimessasi olevassa WhatsApp-sovelluksessa on varmuuskopiointi päällä. Ellei näin ole, menetät kaikki viestisi. Varmuuskopioinnin voit tarkistaa sovelluksen asetuksissa (Asetukset > Keskustelut > Varmuuskopiointi).

3. Siirtosovellukset apunasi

Mikäli et saa pilvipalvelun kautta tietojasi, puhelinvalmistajien siirtosovellukset toimivat erittäin hyvin. Kun laitat uudessa puhelimessa ensimmäisen kerran virran päälle, laite kysyy, mistä käyttöjärjestelmästä olet siirtämässä tietoja, ohjaa asentamaan oikean sovelluksen, neuvoo ja kysyy, mitä haluat siirtää. Siirtosovelluksen avulla siirtyvät myös käyttäjätilit, etkä joudu kirjautumaan sovelluksiin uudessa puhelimessa enää erikseen. Myös esimerkiksi WiFi-verkot siirtyvät uuteen puhelimeen salasanoineen.

Jos siirrossa tapahtuu jokin odottamaton virhe tai unohdus, voit paikata puutteen niin kauan kuin vanhaa puhelinta ei ole tyhjennetty (tehdasasetukset).

4. Tietojen siirto SIM-kortilta?

Uudemmissa puhelimissa tiedot eivät oletusasetuksena tallennu SIM-kortille, joten alkaa olla melko harvinaista, että tiedot olisivat enää SIMillä. Jos näin kuitenkin on, helpoin tapa on käydä kopioituttamassa tiedot uudelle SIM-kortille vaikkapa DNA Kaupassa. Yhteystiedot ovat nykyisin yleensä tallennettuna SIM-kortin sijaan puhelimen muistiin ja käyttäjätilille.

Muistathan, että jos vanhan ja uuden puhelimen SIM-kortti on saman kokoinen, korttia ei tarvitse uusia. Uuden kortin DNA-liittymälleen saa nopeimmin hakemalla sen lähimmästä DNA Kaupasta. Kortti voidaan aktivoida käyttöön saman tien liikkeessä. Jos kortti halutaan ottaa käyttöön vasta myöhemmin, sen aktivointi onnistuu Minun palveluni -itsepalvelun kautta, kunhan kortin sarjanumero on liikkeessä lisätty liittymän tietoihin. Muussa tapauksessa uuden kortin saa aktivoitua asiakaspalvelun kautta.

+1. Vanhan puhelimen kierrätys on ekoteko!

Kun olet saanut tietosi siirrettyä eikä vanhaa laitetta enää tarvita, se on hyvä viedä kierrätykseen. Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin uuden raaka-aineen kaivaminen maaperästä. Puhelimen voi tuoda DNA Kauppaan kierrätettäväksi.

Kaikki DNA:lle kierrätettäväksi tai vaihdossa tuodut laitteet käsitellään tietoturvallisesti. Laitteista poistetaan niissä mahdollisesti vielä olevat asiakkaan tiedot niin, että tietoja ei voida enää palauttaa.

DNA:n Päivityspäivillä 6.–19.5. saat vanhoista laitteistasi tuntuvan edun uutta ostaessasi. Tutustu Päivityspäivien tarjouspuhelimiin!

Jos haluat pitää huolta työpuhelimesi tietoturvasta ja varmistaa, että yrityksesi yksityisasiat pysyvät jatkossakin yksityisinä, lataa maksuton työpuhelimen tietoturvaopas!

Avainsanat:

Vinkit Yrittäjille
 

Lue lisää uudesta työstä

9/2021 DNA Business

Keskitä mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline
9/2021 DNA Business

SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline

Neljä asiaa, jotka tekevät tabletista läppäriä näppärämmän työvälineen.
Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa, jossa hän neuvoo yrityksiä muun muassa myynnissä, markkinoinnissa ja johtamisessa.
9/2021 DNA Business

Pizzayrittäjän kasvuneuvo: "Palkkaa ainakin yksi betonibuutsi!"

Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa.
9/2021 Olli Sirkka

Pelataanko teilläkin innovaatiolottoa kahviautomaatilla? Oikeat innovaatiot syntyvät toisin

”Kyllä meillä on innovointikyky pahasti kärsinyt etäilystä”.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.