Toiminnanohjauksen on skaalauduttava sitä mukaa, kun liiketoiminta kasvaa tai supistuu, sanoo Nina Rautelin. Kuva: Peter Forsgård

Uuden sukupolven ERP elää bisneksen mukaan

SAP S/4HANAn voi hankkia jopa kokonaan pilvestä, mikä tuo kehittyneen toiminnanohjauksen entistä pienempien yrityksien ulottuville. 

Liiketoimintaympäristö muuttuu aina vain nopeammin. Yritysten on oltava valmiina reagoimaan muutoksiin – sekä kehittämään ja ottamaan käyttöön uusia liiketoimintamalleja nopeastikin.

Mutta jos toiminnanohjausjärjestelmä on vanhanaikainen, sillä on hankala vastata nykyajan vaatimuksiin. Ja jos siihen on vielä aikanaan tehty standardista poikkeavia omia räätälöintejä, järjestelmän modernisoinnista tulee ohdakkeinen tie.

”ERPin käytön ja ylläpidon on oltava nyt nopeaa ja kustannustehokasta. Toiminnanohjauksen on skaalauduttava mukana, kun liiketoiminta kasvaa tai supistuu”, IBM:n practice partner Nina Rautelin sanoo. 

Tämä onnistuu erityisen hyvin silloin, kun käytössä on uuden sukupolven toiminnanohjausjärjestelmä, joka voidaan hankkia kokonaan tai osittain pilvipalveluna. Vaihtoehtoja riittää. 

”Tarkastelemme aina asiakaskohtaisesti, millainen ratkaisu sopii kulloinkin parhaiten. Monet asiakkaamme harkitsevat jo koko SAP-kuorman siirtämistä pilveen. Mahdollisia ovat myös välimuodot, joissa ERPin ydin on omassa hallussa, mutta esimerkiksi HR:n kaltainen kokonaisuus hankitaan pilvestä”, Rautelin kuvailee. 

Monipuolisuutta monoliitin sijaan

SAP-toiminnanohjauksen uusin versio S/4HANA mahdollistaa tällaisen pilven joustavan hyödyntämisen. Se tuo muassaan uusia mahdollisuuksia esimerkiksi yrityksen prosessien optimoimiseen. 

ERP-historian alkuhämärissä tarjolla oli tyypillisesti yksi integroitu, monoliittinen järjestelmä. Sen ylläpito – mahdollisine räätälöinteineen – ja käyttäminen ei ollut välttämättä kaikista helpointa tai edullisinta. 

Nyt SAP S/4HANAn ydin on avointen rajapintojen kautta yhdistettävissä muiden toimittajien teknologioihin.

”Uuden sukupolven ERP-ratkaisu mahdollistaa sen, että ratkaisuportfoliossa on juuri niitä teknologioita, jotka asiakkaan tarpeisiin parhaiten sopivat”, Rautelin kertoo. 
S/4HANAssa on uutta myös se, että järjestelmän ydin on nyt erillään käyttäjien omasta kehitystyöstä.

”Kun asiakkaat tekevät sovelluskehitystä SAP Cloud Platform -pilvialustalla, toiminnanohjausjärjestelmän core voidaan pitää hyvin koskemattomana. Järjestely edistää ytimen pysymistä standardina ja helpottaa siten sen ylläpitoa”, Rautelin sanoo. HANA-tietokanta myös mahdollistaa suurten datamäärien reaaliaikaisen käsittelyn liiketoimintapäätösten tueksi. 

Uudistunut käyttökokemus – myös pienyrityksille

Kun toiminnanohjaus voidaan siirtää S/4HANAn myötä pilveen, SAPista tulee entistä varteenotettavampi vaihtoehto myös pienemmille yrityksille. 

”SAP on aiemmin mielletty ehkä erityisesti suuryrityksille sopivaksi toiminnanohjausratkaisuksi. Nyt kun S/4HANAn voi hankkia jopa kokonaan pilvipalveluna, se on vakavasti harkittava ratkaisu myös aivan uusille asiakasryhmille”, Rautelin sanoo. 

Siirtymä on sujuvimmillaan silloin, kun käyttöönotossa on mukana IBM:n kaltainen, kokenut kumppani, joka voi auttaa muun muassa S4/HANA-roadmapin rakentamisessa. 

”Yksittäinen yritys siirtyy uuteen SAP-versioon vain kerran, kun me taas teemme migraatioita jatkuvasti. Tuntumamme niin parhaiden käytäntöjen kuin varottavien sudenkuoppien suhteen pysyy siten jatkuvasti ajantasaisena”, Rautelin sanoo. 
Uuden sukupolven ratkaisun pariin houkutellee myös S/4HANAn kehittynyt käytettävyys. 

”Muun muassa muokattavien SAP Fiori -käyttöliittymäpohjien avulla yritys voi tarjota sekä omille käyttäjilleen että asiakkailleen aivan uudentasoisen käyttökokemuksen”, Rautelin sanoo. 

Lue myös: Tietotyöläinen, osaatko johtaa itseäsi?

Avainsanat:

Digitalisaatio Pilvipalvelut

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.