Blogit

”DNA:n työsuhde-edut arvioi henkilöstöstä koostuva raati, jolla on aina oikeus tehdä muutosehdotuksia”, henkilöstöjohtaja Marko Rissanen kertoo.

Työpaikat taistelevat nyt osaajista – työnteon vapaus on DNA:n valtti

Työmarkkinoilla valta on nyt osaajilla. Pandemia muutti työn tekemisen tapoja, ja tietotyötä tekevät osaajat haluavat tehdä töitä ilman rajoituksia. DNA:lla on vahva työnantajamielikuva, mutta myös edelläkävijä on joutunut miettimään, miten osaajia houkutellaan ja pidetään talossa.

Yhtiön yksi strateginen tavoite on olla paras paikka tehdä työtä ja oppia. ”DNA on tehnyt 10 vuotta työtä sen eteen, että työelämää ohjaa vapaus, vastuu ja luottamus. Vaikka pandemia oli ikävä asia, niin työelämän muutoksen näkökulmasta se oli erittäin positiivinen. Kaikkien oli paikko toimia ja muuttaa tapoja tehdä työtä, minkä myötä työelämän joustavuus kasvoi merkittävästi”, DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen sanoo.

Uusi työnteon tapa vapautti työntekijät toimistoista, mutta kääntöpuolena saattoi syntyä loputtomia Teams-putkia sekä yhteisöllisyyden heikkenemistä tai äärimmillään jopa yksinäisyyttä. Kun pandemia on hellittänyt, työyhteisöjen täytyy miettiä pelisäännöt uuteen vaiheeseen. Entiseen ei ole paluuta. ”Nyt on upea hetki kokeilla kaikkea. Me haluamme entisestään vapauttaa työntekoa, emmekä usko työnteon rajoituksiin”, Rissanen toteaa.

DNA:n kulttuurin voi kuvata kolmella sanalla: vapaus, vastuu ja luottamus. Yhtiö kokeilee muun muassa työn tekemisessä toimipaikkariippumattomuutta, joka voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että työntekijän asuinpaikkakunnalla ei ole väliä. Lähin toimipiste on työhönottopaikka, mutta työntekijä voi asua missä vain. ”Olemme myös laajentaneet ulkomaan etätyömahdollisuuksia, mutta siinä on huomioitava verotukselliset riskit”, Rissanen kertoo.

Toimistoja tarvitaan myös tulevaisuudessa

DNA ei aio luopua toimistoista, sillä niitäkin tarvitaan – samoin kuin fyysisiä kohtaamisia ja yhteisöllisyyttä. Pikkujoulut, esihenkilöpäivät ja muut kohtaamiset energisoivat ja luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Yhteisöllisyyttä täytyy rakentaa myös virtuaalisesti eikä pelkästään fyysisten kohtaamisten kautta.

Yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä ei kuitenkaan rakenneta pakottamisen kautta. ”Vapauden rajoittaminen, kuten pakottaminen tietyiksi päiviksi toimistolle, ei tule toimimaan. Meille on palannut vanhoja työntekijöitä, kun heidän työnantajansa alkoivat rajoittaa tekemisen tapoja”, Rissanen sanoo. Yhteisöllisyyden vahvistamisen näkökulmasta hän uskoo enemmän siihen, että pitää keskittyä perusasioihin kuten työn organisointiin ja sisältöön. Se voi tarkoittaa esimerkiksi palaverien parempaa valmistelua, jotta aika käytetään tehokkaasti. ”Ihmiset tarvitsevat aikaa ajatella ja Teams-putki saattaa syödä sen. Onko meillä aikaa kohdata riittävästi toisiamme?” Rissanen kysyy.

Joustavuus on valtti

Osana pandemia-ajan oppeja DNA:lla pohdittiin, mitä haluamme työelämän olevan tulevaisuudessa. Se kiteytyi parhaiten yhteen sanaan: inhimillisyys. ”Tärkeintä on, että ihmiset voivat hyvin. Uusi työnantajalupauksemme Inhimillinen ja omanlainen DNA jakautuu viiteen eri osa-alueeseen: mutkaton tapa tehdä työtä, oikeus omanlaisuuteen, perheystävällisyyden vaaliminen, jatkuvan oppimisen mahdollistaminen ja lupaus aikaansaamisesta ja sitä myötä työn merkityksellisyydestä. Jos nämä eivät toteudu, on nostettava käsi pystyyn”, Rissanen kertoo.

DNA uskoo myös vahvasti siihen, että työnteon joustavuus perustuu tiimien valintoihin eli tiimit sopivat heille parhaat tavat toimia. ”Haluamme vahvistaa entisestään yksilöiden ja tiimien autonomiaa, koska osaajat tietävät itse parhaiten työnsä sisällön”, Rissanen jatkaa. Myös esimerkiksi työnantajan tarjoamat edut arvioi henkilöstöstä koostuva raati, jolla on aina oikeus tehdä muutosehdotuksia olemassa oleviin etuihin ja palveluihin.

Arvot ytimessä

DNA uskoo ytimeltään samoihin asioihin kuin 10 vuotta sitten, vaikka työelämä on sinä aikana muuttunut paljon. ”Vapautimme työnteon tavat jo kauan sitten ja uskomme edelleen vahvasti samoihin asioihin. Tässä vaiheessa on keskityttävä varsin perusasioihin kuten yhteisöllisyyden vahvistamiseen niin fyysisesti kuin virtuaalisesti”, Rissanen toteaa.

Rekrytoinneissa näkyy inflaatio ja palkkakulujen nousupaine, mutta myös arvot: mihin yritys uskoo? Silloin esimerkiksi inhimillinen yrityskulttuuri, perheystävällisyys ja työnteon joustavuus ovat keskeisiä valtteja.

”Tietyissä tehtävissä kilpailemme yli toimialarajojen samoista osaajista, kuten data-analyytikoista ja IT-osaajista. Vaikka meillä on vahva työnantajamielikuva ja vaihtuvuus ei ole dramaattisesti noussut, pohdimme jatkuvasti myös uusia keinoja löytää osaajia. Teemme esimerkiksi itse tällä hetkellä tiettyihin tehtäviin suorahakua ja olemme kokeilleet CV:töntä rekrytointia. Se, että lähtisimme ostamalla ostamaan osaajia, ei ole kestävä ratkaisu. Haluamme rakentaa inhimillistä työelämää ja uusi työnantajalupauksemme sekä sen toteutuminen arjessa on meidän valttimme kilpailussa osaajista”, Rissanen sanoo.

 

Onnistumiset rekrytointirintamalla eivät auta, jos henkilöstö ei pysy talossa. Lue, miten osaajien viihtyvyys varmistetaan sujuvan paikkariippumattoman työn avulla. 

Avainsanat:

Muuttuva työ Työkulttuuri Johtaminen Liikkuva työ Etätyö

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

5G laajenee vauhdilla, ja siitä hyötyvät niin yritykset kuin kotitaloudet – ”Kun työt tehdään pilvessä, on yhteyden nopeudella todella väliä”

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Älä anna stressin ottaa ohjaksia – hyvinvointilääkärin vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

10+1 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Miten teknologiayritys uudistuu palveluorganisaatioksi?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.