Tietämättömyys verkon uhkista ei tee autuaaksi, vaan lisää riskien määrää

Eeron tietokone oli viime aikoina alkanut oikutella. Kone oli selvästi hitaampi kuin aiemmin, ja yhä suurempi osa työpäivistä kului turhautuneessa mielentilassa. Työkaveri kehotti Eeroa tarkistamaan, olisiko kovalevyn tila vähissä – ja olihan se. Eero poisti turhat tiedostot ja ajatteli ongelman ratkenneen.

Hyvin suunniteltu ja toteutettu tietoturva voi parhaimmillaan lisätä ketteryyttä ja edesauttaa yrityksen kasvua. Tietoturva on paljon laajempi kokonaisuus kuin yleensä ajatellaan: se on muutakin kuin virustentorjuntaohjelmistoja, palomuureja ja bittejä.

Kävimme kuvitteellisessa yrityksessä toimivan Eeron kohtaloa lävitse DNA:n tietoturvatarjonnasta vastaavan Business Managerin Juho Saarisen kanssa. Hänen mukaansa parhaita tietoturvaratkaisuja teknologian ohella ovat esimerkiksi selkeät tietoturvakäytänteet ja koulutettu henkilöstö.

“Tehokas ja toimiva tietoturva voidaan rakentaa ainoastaan ujuttamalla tietoturva kiinteäksi osaksi yrityskulttuuria, päivittäisiä rutiineja ja kaikkia liiketoimintoja”, hän sanoo.

Tieto lisää turvaa

Hetken Eeron kone toimi taas kuin unelma, mutta tilanne huononi vauhdikkaasti. Kovalevy tuntui yhä olevan täynnä, vaikka Eero oli poistanut kaiken tarpeettoman. Samalla kansioita ja tiedostoja tuntui katoavan, mutta Eero pisti sen puhdistusoperaation piikkiin, ei se nyt ihmekään olisi, jos siinä sählingissä tiedosto jos toinenkin hävisi.

Vaikka kaikki tietoturvan tekniset edellytykset olisivatkin kunnossa, se ei vielä takaa yrityksesi olevan suojattu. Yksi mainitsemisen arvoinen tietoturvauhka on tietämättömyys.

”Tietämättömyydellä tarkoitan sitä, ettei ole lainkaan perehtynyt tietoturva-asioihin, eikä tällöin tiedä edes, millaisia uhkia on olemassa. Erilaisilta uhkilta suojautuminen on helpompaa, kun tietää mitä odottaa ja mitä asioita kannattaa tarkkailla”, Saarinen tiivistää.

Uutta tavaraa tuntui ilmestyvän koneelle samaa tahtia, kun Eero sitä poisti. Kone vaikutti tulleen hulluksi ja selaimenkin näytti vallanneen pop-up-ikkunoiden loppumaton armeija. Epämukava kysymys alkoi hiipiä Eeron mieleen: onko minut hakkeroitu?

“Esimerkin Eero ei ole todellinen henkilö, mutta havainnollistaa hyvin sitä, mitä voi tapahtua, kun tietoturvakäytänteet ja -rutiinit eivät ole kunnossa ja kuinka tietämättömyys hidastaa uhkan tunnistamista. Fakta on se, että harvempi meistä tarkoituksella hankkii koneelleen haittaohjelman. Kyse on useimmiten käyttäjälähtöisestä erehdyksestä, oli syynä sitten tietämättömyys, ajattelemattomuus tai kiire”, Saarinen summaa.

Saarisen mukaan erityisen vakava uhka on tietoturvan laiminlyöminen kokonaan.

”On huono juttu, jos johtoporras ajattelee, etteivät nämä asiat meidän liiketoimintaamme koske. Haluan painottaa, että tietoturva-asiat koskevat jokaista ihmistä ja jokaista yritystä. Jos tietoturvaa ei ole tai johonkin on jäänyt aukko, niin on hyvin todennäköistä, että joku toimija pyrkii käyttämään sitä hyväkseen. Usein tilaisuus tekee varkaan.”

Maalaisjärki kantaa jo pitkälle

Yöllä Eero ei saanut unta. Hän mietti päänsä puhki, mistä virus tai hakkeri olisi voinut päästä koneelle. Hän ei ollut haksahtanut klikkailemaan outoja linkkejä ja päivitti ohjelmistotkin säännöllisesti. Hullunkurinen ajatus pälkähti Eeron päähän – voisiko kaikki olla lähtöisin USB-tikusta?

“Järkevän ja tietoturva-asioissakin koulutetun ihmisen arvostelukyky voi myös joskus pettää, eikä kaikkiin uhkiin ole edes mahdollista varautua etukäteen. Tässä esimerkissä Eero epäilee kaiken syyksi USB-tikkua. Vastaavia tapauksia on olemassa, missä haittaohjelmia sisältäviä tikkuja on ripoteltu hyökkäyksen kohteen lähistölle löydettäväksi ja odotettu, milloin joku iskee jonkun niistä koneeseen kiinni", Juho Saarinen kertoo.

Sitä mukaan, kun kehitetään keinoja suojautua erilaisia tietoturvauhkia vastaan, syntyy myös uudenlaisia haittaohjelmia. Rikollisten jatkuvan haittaohjelmatehtailun ohella yksi uhka on aina läsnä, ja tämä uhka istuu jokaisen näppäimistön takana.

Ihminen on erehtyväinen ja siksi koneen ääressä kannattaa aina pitää ajatus matkassa. Seuraavien vinkkien avulla otat askeleen kohti tietoturvallisempia käytäntöjä.

  1. Mieti, mitä olet tekemässä.
  2. Ota selvää erilaisista uhkista.
  3. Päivitä työvälineet ja sovellukset säännöllisesti.
  4. Noudata työnantajalta saatuja ohjeistuksia.
  5. Älä yhdistä työkoneeseen mitään laitetta, jota et tiedä turvalliseksi.


Lue lisää: Hyvin toteutettu tietoturva takaa yöunet

Avainsanat:

Tietoturva Kyberturvallisuus
 

Lue lisää uudesta työstä

6/2022 Jaana-Liisa Malin

Palveluntarjoaja vai aito kumppani? Yritysten väliset suhteet vaativat työtä, mutta palkitsevat onnistuessaan

Yritysten välinen vuorovaikutus on vahvaa suhdetoimintaa – omine ylä- ja alamäkineen.
Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa.
6/2022 DNA Business

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa

Kyberrikolliset manipuloivat vastaanottajaa mielellään pelolla.
6/2022 DNA Business

Kuinka helpottaa asiakaspalvelijan arkea, kun viestitulvaan tahtoo hukkua? DNA:n ratkaisu on Genesys

Genesys-pilvipalvelu helpottaa asiakaspalvelijoiden arkea, tehostaa työskentelyä ja helpottaa tasalaatuisen monikanavaisen asiakaspalvelun toteuttamista. Yhteydenottoihin vastaaminen onnistuu yhdessä kanavassa eikä asiakaspalvelu ole enää ohjelmien välillä poukkoilua.
6/2022 DNA Business

Kesällä voi taas keskittyä – mitä kaikkea johtajan tulisi tietää tekkimaailman menosta?

Johtajat ovat taas saaneet paahtaa täysillä koko kevään ja lähestyvä kesäloma lupailee hetken helpotusta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.