Blogit

Telenorin tutkimusyksikkö viipaloi 5G-verkkoa – yhteistyötä tehdään esimerkiksi Norjan puolustusvoimien ja sairaaloiden kanssa

Telenor Research -tutkimusyksikkö tekee yhteistyötä useiden eri toimijoiden kanssa varmistaakseen, että 5G lunastaa varmasti lupauksensa. Yhteistyötahoja ovat televiestintäalan laitevalmistajat, muut operaattorit, tutkimuslaitokset sekä Norjan puolustusvoimat ja sairaalat. Verkkojen viipalointi on laajaa huomiota saanut 5G:n ominaisuus. Miksi sen tutkiminen on niin tärkeää?

DNA on ollut osa Telenor-konsernia vuodesta 2019. Telenor on Pohjoismaiden suurimpia teleoperaattoreita ja globaalisti johtava IoT-ratkaisujen toimittaja. Telenor investoi vahvaan pohjoismaiseen yhteistyöhön ja hyödyntää mittakaavaetuja pohjoismaisten organisaatioidensa kuten DNA:n eduksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tutkimustuloksia jaetaan ja yhteistä tarjoomaa kehitetään pohjoismaisille B2B-asiakkaille. Telenor-konsernin pohjoismaisen yhteistyön kautta tutkimusyksikön työn hedelmät tulevat myös DNA:n ja sen asiakkaiden saataville.

Telenorin tutkimusyksikkö on ollut tiiviisti mukana 5G:n sekä sen seuraajan 6G:n kehityksessä. Tutkimusyksikkö on työskennellyt 5G:n parissa vuodesta 2012, ja se alkoi tutkia myös verkon viipaloinnin mahdollistavaa verkkojen virtualisointia varhaisessa vaiheessa.

”Olemme vuonna 2021 mukana yhdeksässä eurooppalaisessa 5G-tutkimusprojektissa. Moni niistä tutkii, kuinka 5G-viestintäratkaisuja voidaan toteuttaa erilaisissa teollisissa ympäristöissä. Projekteista neljä on erityisen tärkeitä, sillä niistä opimme, kuinka verkon viipalointia voidaan viedä käytäntöön ja mitä tarpeita eri toimialoilla pitää ottaa huomioon”, sanoo Telenorin tutkimusyksikön johtaja Patrick Waldemar.

Viipalointiin liittyvät projektit ovat nimeltään 5G-VINNI, 5G-SOLUTIONS, 5G-HEART ja Fudge-5G. Telenorin tutkimusyksikkö vetää 5G-VINNI:ä koordinaattorin roolissa. Kyse on EU-projektista, jossa on mukana 23 kumppania, ja sen budjetti on noin 20 miljoonaa euroa.

”5G-VINNI:in on käytetty jo yli sata henkilötyövuotta, joten kyse on suuresta projektista. Päätavoitteena on rakentaa ei-kaupallinen testiympäristö, jossa eri toimialojen yritykset voivat todentaa, että niiden asettamat 5G-liiketoimintaa koskevat tavoitteet toteutuvat.”

5G-verkon viipalointi on uutta kaikille sidosryhmille, mikä tekee tutkimus- ja kehitystyöstä korvaamattoman arvokasta. Viipaloinnin toteutus ei välttämättä ole mikään läpihuutojuttu edes teleoperaattoreille.

Mitä viipalointi on ja kuka voi sitä hyödyntää?

Viipalointi on yksi 5G:n kuumimmista ominaisuuksista. Mistä on kyse ja mikä tekee siitä niin mielenkiintoista?

”Viipalointi tarkoittaa, että asiakkaille voidaan toimittaa räätälöityjä ja yksilöityjä ratkaisuja. Viipaloinnista on hyötyä kaikissa sellaisissa tapauksissa, joissa vaaditaan luotettavia, eriytettyjä ja taattuja resursseja. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi erilaisissa hälytyspalveluiden verkoissa, IoT-anturiverkoissa sekä yksityisissä verkoissa puolustus- ja sairaalakäytössä. Esimerkiksi älykaupungissa yksi verkkoviipale voidaan kohdentaa keräämään anturidataa, jotta voidaan tehostaa joukkoliikennettä”, Waldemar selventää.

Telenorin tutkimusyksikön johtaja Patrick Waldemar. Kuva: Telenor

Tekniikan termeillä viipalointi tarkoittaa, että mobiilioperaattori voi irrottaa useita loogisia verkkoja fyysisestä verkosta. Jokainen looginen verkko eli viipale on virtuaalinen, ja se toimii muista riippumattomasti. Yhdellä viipaleella voidaan varmistaa, että asiakkaan sovellukset hyötyvät 5G:n huippunopeuksista tai erittäin pienestä viiveestä, tai että ne toimivat erittäin suuren laitemäärän kanssa.

Vaikka viipalointi on 5G:n keskeinen ominaisuus, se ei vielä ole kaupallisesti saatavilla. Waldemar arvioi, että kaupallinen käyttö alkaa vuonna 2022 sen jälkeen, kun 5G-standardoinnin uusimmat päivitykset ovat valmiina (3GPP-julkaisut 16 ja 17). Lisäksi täysin toimiva viipalointi edellyttää, että verkko käyttää 5G:n niin sanottua standalone-versiota (5G SA), kun toistaiseksi verkot nojautuvat 4G-tekniikkaan, jolloin ne edustavat non-standalone-versiota (5G NSA).

”Aito verkkojen viipalointi on mahdollista vain 5G SA -ympäristössä, jossa voimme muuttaa verkon rakennetta, provisiointia ja kokonaisarkkitehtuuria”, Waldemar sanoo.

Viipalointi kriittisissä toimintaympäristöissä

Waldemar korostaa, että huolellinen verkon viipaleiden eristämisen suunnittelu vaatii aivan erityistä huomiota, jotta luotettavuus, resurssit ja ehdoton turvallisuus voidaan taata. Tätä varten Telenorin tutkimusyksikkö on toteuttanut useita käyttötapauksia.

”Norjan puolustusvoimilla on sovelluksia dronejen ohjaukseen ja hallintaan sekä tehtäväkriittisiin palveluihin. 5G-VINNI:ssä toteutimme puolustusvoimille tietoturvaratkaisun palveluna sekä vahvan tietoturvallisuuden mallin. Norjan puolustusvoimille ylläpitämämme 5G-järjestelmä sisältää äärimmäisen tiukat turvallisuusvyöhykkeet, jotta voidaan varmistaa, että viipaleet on todella eriytetty ja hyvin suojattu. Lisäksi tilaajadatan hallinta sekä liikenteenohjauksen toiminnot ovat täysin eristettyjä”, Waldemar sanoo.

Puolustusvoimien ratkaisu on erittäin vaativa ja se viitoittaa tietä muiden alojen ratkaisuille. Hyvä esimerkki on Oslon sairaalan käyttötapaus. Siinä yhdistyvät yksityinen verkko henkilöstölle sekä työntekijöiden ja potilaiden viestinnän jaettu radioverkko, joka priorisoi työntekijöiden liikenteen. Verkko on autonominen, jolloin se toimii, vaikka yhteys internetiin katkeaisi.

”Kaikki kansainväliset 5G-projektimme ovat tuottaneet meille paljon arvokasta tietoa, ja ne osoittavat, miten hyödyllistä on tehdä tutkimusta eri teknologia- ja liiketoimintakumppaneiden kanssa hiekkalaatikkoympäristössä. Tiivis yhteistyö ja suora palaute auttavat ymmärtämään, kuinka tärkeää on huomioida erilaiset näkemykset, jotta päästään toivottuun lopputulemaan. Olen todella innoissani projektien kautta avautuneista yhteistyömahdollisuuksista”, sanoo Waldemar.

 

Lue lisää 5G:stä ja sen tuomista mahdollisuuksista, kuten kiinteästä 5G:stä.

Avainsanat:

Verkko Yhteydet Teknologia 5G

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.