Teemmekö maat ja kaupungit älykkäiksi?

MWC:n ohjelman mukaan tämän vuoden kuumat teemat ovat IoT ja 5G ja VR eli Virtual Reality, ja ne ovat kaikki tiukasti sidoksissa toisiinsa.

Yhden yhtäkään taksia tai bussia ei näy mailla halmeilla. Ihana MWC-mobiilisovellukseni piippaa: “The metro and bus workers from TMB, the main public transport operator in the metropolitan area of Barcelona, have announced plans to strike during Mobile World Congress.”

Syystä, jota en vieläkään ymmärrä, kävelen varoituksesta huolimatta metrolle. Näköjään pelote metrojen huonosta kulkemisesta toimii vain muille kansalaisuuksille. Metrohan tulee kaikesta huolimatta ja pääsen ruuhkattomasti perille. Onnittelen itseäni saamani tiedon vastaisesta ovelasta valinnasta.

Kiina näyttää närhen munat

China Mobilen hallituksen puheenjohtaja Shang Bing aloittaa puheensa tiukasti paperista lukien ja sujuvalla kiinan kielellä. Äänentoistossa on haasteita. Tulkillakin on vaikeuksia. Onko kiinan kielen käyttö kannanotto vai englannin kielen osaamattomuutta? Kallistun veikkaamaan ensimmäistä vaihtoehtoa, koska käsitykseni kiinalaisten voimannäytöstä teknologian mahtimaana vahvistuu viikon vanhetessa.

Päivän toisessa keynotessa AT&T, Ericsson ja Intel ylpeilevät uusilla entistä tehokkaammilla ja pienemmillä huipputeknologiaa sisältävillä siruillaan, peräti pääjohtajiensa voimin. Kehitys on eksponentiaalista, esitys on kaiken lisäksi huikean viihdyttävä. Tästä tulee hyvä mieli.

Hätkähdän. Mobile World Congress on muuttunut alkuvuosien varsin eleettömistä asiantuntijapuheista vauhdikkaaksi megashowksi. Viihdykehallejakin on tarjolla yhdeksän kertaa enemmän kuin Helsingin Messkukeskuksessa.

Päivät ovat täynnä toinen toistaan hurjempia julkistuksia. Joka puolella tapahtuu. En ymmärrä miten ennen sosiaalista mediaa kukaan pysyi kärryillä. Twitterin kautta pystyn seuraamaan samaan aikaan useita tapahtumia ja puheita eri paikoissa.

Samsung tuo markkinoille Galaxy 7.0:n. Huawei julistaa uuden ajan alkua liiketoiminnan mobiliteetille. Päädyn ihmettelemään täysin alumiinista ultrakevyttä kannettavaa, jota kiinalaiset esittelevät Apple-tyypillisellä show-meiningillä.

Älyn pitää kattaa kaikki maat ja kaupungit

Havahdun kaikkialta läpitunkevaan viestiin, että IoT on todellakin vahva ja täysin globaali trendi. Ajatus vahvistuu entisestään, kun Euroopan komission digitaalisesta taloudesta ja yhteiskunnasta vastaava komissaari Günther H. Oettinger julkistaa lavalla: “Me and Brazilian Minister of Communications André Figueiredo today signed a joint declaration at the Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. This agreement follows similar key cooperation initiatives with South Korea, Japan and China.”

Vaikuttaa siltä, että Euroopan on yhdistettävä voimansa sekä Aasian kanssa että sen vastapainoksi.

Miksi komissaari on tehnyt tällaisen yhteistyösopimuksen? On selvää, että tulevaisuus on kaikkalla läsnäolevan älyn. Älyliikenne on yksi teollisen internetin ilmentymä. EU:n intressi on mahdollistaa yhtenäisellä käytännöllä etenkin hyötyajoneuvojen kulkeminen maasta toiseen. Rekka ei voi liikennöidä vain yhdessä maassa, eikä edes yhdessä maanosassa.

Mikäli liikenne on tulevaisuudessa kuskitonta, kaikkialla läsnäolevan älyn varmistamisen haasteet ovat vielä suuremmat. Meilläkin on tästä jo hieman kokemusta Vantaan asuntomessuilta, jossa kuskiton Citymobil2 kuljetti tapahtuman aikana 19 000 matkustajaa.

Miljardien laitteiden nettiin liittämisen hypestä on siirrytty jo seuraavaan erittäin konkreettiseen vaiheeseen. Äly tulee kaikkialle, siksi myös tietoturva ja kerättävän tiedon yksityisyyden merkitys on ratkaistava. Kyberrikollisuus ja kyberturvallisuus puhuttavat.

Globaalissa taloudessa olemme yhdessä

Enää eivät kiinalaiset ole halvemmissa tiloissa varsinaisen tapahtuma-alueen ulkopuolella, vaan MWC:n paraatipaikalla mahtipontisella osastolla. Löydän konkretiaa tulevaisuuden kodista, operaattorin tarvitsemista ohjelmistoista, aidoista hybrideistä tallennusratkaisuista, tietoturva- ja konesaliteknologiatkaan eivät kalpene laadussa.

Tapaan kiinalaisen teknologiamahdin edustajia. Taustamme ovat tiedossa ja jokainen sana ja pään nyökkäykseni kirjaantuu pieniin muistikirjoihin tekstein, jota en ymmärrä. Tapaaminen on tarkasti käsikirjoitettu huipentumineen kaikkineen. Ihaltavaa omistautumista suhteiden kehittämiseen.

Kiinalaisilla on vahvat referenssit ja näytöt.

Oma keittiöteoriani: suuret amerikkalaiset jätit opettivat aasialaisille teknologiaa alihankinnan kautta, mutta samalla oivalluttivat siitä mitä puuttui. Tiikeriäidit kasvattavat nälkäisiä menestyjiä, koska kilpailu opiskelupaikoista ja menestyksestä on kovaa. Työtä tehdään ilman yhteiskuntasopimuksia. Teknologiapilotteja on helppo hakea väkiluvultaan maailman suurimmasta maasta, eikä valtion merkittävää apuakaan pidä vähätellä.

Opin, että kiinalaisessa yrityksessä tuotekehityshankkeita on todella paljon ja niiden prioriteetit voivat vaihdella nopeastikin. Kaikkia munia ei panna samaan koriin. Ideat, jotka lähtevät lentoon jatkavat uljaina, mutta heikompia poistetaan ja uusia tulee tilalle. Ketterää ja älykästä.

Eurooppa hakee tiivistä yhteistyötä muihin maanosiin, sillä IoT ja 5G tarkoittavat maiden rajojen vähentymistä. Olemme yhteisen kehittämisen ja yhteistyön äärellä. Jokaisella voi olla annettavaa, mutta voittaja on se, joka tuo parhaimmat yhteiset pelisäännöt pöytään ja vie uudet teknologiat käytäntöön.

Olen vakuuttunut, että tulevaisuus on yhteisiin älyratkaisuihin sitouneiden maiden ja kaupunkien. Meillä on annettavaa, mutta mitä tuomme yhteiseen pöytään?

 

Tämä blogikirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 16.3.2016.

Avainsanat:

5G Teknologia IoT

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.