Taidan olla verkkoriippuvainen - ja ylpeä siitä

Lueskelin joulun välipäivinä uusinta julkaisuamme, Teknologiatrendit 2020, jossa esitellään 17 teknologiatrendiä vuodelle 2020. Lähdin pohtimaan, miten minun elämääni esineiden, palveluiden ja asioiden verkottuminen on vaikuttanut vuosien aikana, ja kuinka riippuvainen tästä olenkaan.

Edellä mainitussa julkaisussa The Upright Projectin toimitusjohtaja Annu Nieminen toteaa, että "Teknologiaa käytetään liikaa turhaan hinkkaukseen" ja haastaa miettimään: "Mistä voi tietää minkäkin teknologian nettovaikutuksen".

Tekniikkafriikkinä pitää heti alkuun tunnustaa, että on melkoisen paljon palveluita, joita käytän ja joiden toimivuus lepää verkon varassa.

Näistä vain muutamia esimerkkejä:

  • Sähkönkulutustani mittaa etäyhteydellä varustettu energiamittari, jonka näkemyksen perusteella meitä laskutetaan.
  • Ruuhkilta minut säästää autoni, joka liikenteen tulkitsemisen lisäksi jopa varaa itse huoltoaikansa.
  • Kotini turvallisuutta valvoo langattomiin yhteyksiin perustuva hälytysjärjestelmä sekä kamerajärjestelmä.

Keskenään kommunikoivat sensorit, koneet, prosessit ja palvelut tuottavat jatkuvasti tietoa, jota jalostamalla voidaan muun muassa ennakoida ja automatisoida työvaiheita. Gartnerin mukaan vuonna 2020 jopa 25 miljardia laitetta on liitettynä verkkoon.

Toisin sanoen, jokaisella maailman ihmisellä (maapallon väliluku on noin 8 mrd) on keskimäärin hieman yli kolme verkkoon liitettyä laitetta. Näyttää siltä, että itse nostan tätä keskiarvoa reilusti!

Minulle edellä mainittujen sovellusten ja muutaman muunkin käyttäminen on pääsääntöisesti ollut erittäin hyödyllistä ­­– eikä niinkään turhaa hinkkausta. Insinöörinä sitä tietysti katselee asioita pragmaattisesti ja numeroihin painottuen. Koen arvokkaaksi sen, että voin vaikkapa reissata rauhallisemmalla mielellä perheen kanssa, kun voin tarkistaa kännykkäsovelluksella, että koti on edelleen lämmin eikä kutsumattomia vieraita ole käynyt.

Toki myös näiden kymmenien verkottuneiden palveluiden, laitteiden ja ratkaisujen tieturvallisuus mietityttää. Kuinka todennäköistä on, että tiedot voisivat joutua vääriin käsiin? Olen päätynyt siihen, että hyödyntämällä mahdollisimman laadukkaita tietoturvapalveluita, suosimalla luotettavia palveluntarjoajia sekä tekemällä harkittuja valintoja verkottuneessa maailmassa, on mahdollista nukkua yönsä kohtuullisen hyvin.

Yhteenvetona todettakoon, että viimeisten vuosien aikana kiihtyvällä tahdilla yleistyvä laitteiden liittäminen viestintäverkkoihin ja palveluiden verkottuminen on positiivinen asia.

Ja taidan uskaltaa tunnustaa, että tosiaankin olen hieman riippuvainen verkon tarjoamista palveluista, joita olen käyttänyt jo vuosikausia. Ne helpottavat päivittäistä elämääni niin paljon, että olen valmis tämän "riippuvuuden" kanssa elämään.

Menestyksekästä ja verkottunutta alkuvuotta 2020!

Lukaise myös 17 teknologiatrendiä tälle vuodelle.

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT Verkko

Lue lisää uudesta työstä

5/2023 Kati Korhonen

Älykkään rentoa lomailua – voiko piippaavan älylaitteen kanssa lomailla rauhassa?

Älykkään rentoa lomailua – voiko piippaavan älylaitteen kanssa lomailla rauhassa?
5/2023 DNA Yrityksille

Digitalisaatio teollisuuden leanin toteuttajana

DNA ja Noccela tarjoavat digitaalisia ratkaisuja, jotka vähentävät hukkaa Leanin tavoitteen mukaisesti.
5/2023 DNA Yrityksille

Sata liittymää, sata laskua? Etätyön yhteysviritykset ovat talouspäällikön murheenkryyni

Pandemiapölyn laskeutuessa yritysten yhteyksissä saattaa paljastua kyseenalaisia viritelmiä.
5/2023 DNA Yrityksille

Lean on filosofia, joka ei nuku – kehity, optimoi ja menesty

Lean-filosofia auttaa yrityksiä kehittymään ja pysymään kilpailukykyisinä.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.