Blogit

Taidan olla verkkoriippuvainen - ja ylpeä siitä

Lueskelin joulun välipäivinä uusinta julkaisuamme, Teknologiatrendit 2020, jossa esitellään 17 teknologiatrendiä vuodelle 2020. Lähdin pohtimaan, miten minun elämääni esineiden, palveluiden ja asioiden verkottuminen on vaikuttanut vuosien aikana, ja kuinka riippuvainen tästä olenkaan.

Edellä mainitussa julkaisussa The Upright Projectin toimitusjohtaja Annu Nieminen toteaa, että "Teknologiaa käytetään liikaa turhaan hinkkaukseen" ja haastaa miettimään: "Mistä voi tietää minkäkin teknologian nettovaikutuksen".

Tekniikkafriikkinä pitää heti alkuun tunnustaa, että on melkoisen paljon palveluita, joita käytän ja joiden toimivuus lepää verkon varassa.

Näistä vain muutamia esimerkkejä:

  • Sähkönkulutustani mittaa etäyhteydellä varustettu energiamittari, jonka näkemyksen perusteella meitä laskutetaan.
  • Ruuhkilta minut säästää autoni, joka liikenteen tulkitsemisen lisäksi jopa varaa itse huoltoaikansa.
  • Kotini turvallisuutta valvoo langattomiin yhteyksiin perustuva hälytysjärjestelmä sekä kamerajärjestelmä.

Keskenään kommunikoivat sensorit, koneet, prosessit ja palvelut tuottavat jatkuvasti tietoa, jota jalostamalla voidaan muun muassa ennakoida ja automatisoida työvaiheita. Gartnerin mukaan vuonna 2020 jopa 25 miljardia laitetta on liitettynä verkkoon.

Toisin sanoen, jokaisella maailman ihmisellä (maapallon väliluku on noin 8 mrd) on keskimäärin hieman yli kolme verkkoon liitettyä laitetta. Näyttää siltä, että itse nostan tätä keskiarvoa reilusti!

Minulle edellä mainittujen sovellusten ja muutaman muunkin käyttäminen on pääsääntöisesti ollut erittäin hyödyllistä ­­– eikä niinkään turhaa hinkkausta. Insinöörinä sitä tietysti katselee asioita pragmaattisesti ja numeroihin painottuen. Koen arvokkaaksi sen, että voin vaikkapa reissata rauhallisemmalla mielellä perheen kanssa, kun voin tarkistaa kännykkäsovelluksella, että koti on edelleen lämmin eikä kutsumattomia vieraita ole käynyt.

Toki myös näiden kymmenien verkottuneiden palveluiden, laitteiden ja ratkaisujen tieturvallisuus mietityttää. Kuinka todennäköistä on, että tiedot voisivat joutua vääriin käsiin? Olen päätynyt siihen, että hyödyntämällä mahdollisimman laadukkaita tietoturvapalveluita, suosimalla luotettavia palveluntarjoajia sekä tekemällä harkittuja valintoja verkottuneessa maailmassa, on mahdollista nukkua yönsä kohtuullisen hyvin.

Yhteenvetona todettakoon, että viimeisten vuosien aikana kiihtyvällä tahdilla yleistyvä laitteiden liittäminen viestintäverkkoihin ja palveluiden verkottuminen on positiivinen asia.

Ja taidan uskaltaa tunnustaa, että tosiaankin olen hieman riippuvainen verkon tarjoamista palveluista, joita olen käyttänyt jo vuosikausia. Ne helpottavat päivittäistä elämääni niin paljon, että olen valmis tämän "riippuvuuden" kanssa elämään.

Menestyksekästä ja verkottunutta alkuvuotta 2020!

Lukaise myös 17 teknologiatrendiä tälle vuodelle.

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT Verkko

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Homma rullaa, työkalut pelaavat ja tietoturva on kunnossa – Miten yrityksen IT-ostot kannattaa hoitaa?

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.