Taidan olla verkkoriippuvainen - ja ylpeä siitä

Lueskelin joulun välipäivinä uusinta julkaisuamme, Teknologiatrendit 2020, jossa esitellään 17 teknologiatrendiä vuodelle 2020. Lähdin pohtimaan, miten minun elämääni esineiden, palveluiden ja asioiden verkottuminen on vaikuttanut vuosien aikana, ja kuinka riippuvainen tästä olenkaan.

Edellä mainitussa julkaisussa The Upright Projectin toimitusjohtaja Annu Nieminen toteaa, että "Teknologiaa käytetään liikaa turhaan hinkkaukseen" ja haastaa miettimään: "Mistä voi tietää minkäkin teknologian nettovaikutuksen".

Tekniikkafriikkinä pitää heti alkuun tunnustaa, että on melkoisen paljon palveluita, joita käytän ja joiden toimivuus lepää verkon varassa.

Näistä vain muutamia esimerkkejä:

  • Sähkönkulutustani mittaa etäyhteydellä varustettu energiamittari, jonka näkemyksen perusteella meitä laskutetaan.
  • Ruuhkilta minut säästää autoni, joka liikenteen tulkitsemisen lisäksi jopa varaa itse huoltoaikansa.
  • Kotini turvallisuutta valvoo langattomiin yhteyksiin perustuva hälytysjärjestelmä sekä kamerajärjestelmä.

Keskenään kommunikoivat sensorit, koneet, prosessit ja palvelut tuottavat jatkuvasti tietoa, jota jalostamalla voidaan muun muassa ennakoida ja automatisoida työvaiheita. Gartnerin mukaan vuonna 2020 jopa 25 miljardia laitetta on liitettynä verkkoon.

Toisin sanoen, jokaisella maailman ihmisellä (maapallon väliluku on noin 8 mrd) on keskimäärin hieman yli kolme verkkoon liitettyä laitetta. Näyttää siltä, että itse nostan tätä keskiarvoa reilusti!

Minulle edellä mainittujen sovellusten ja muutaman muunkin käyttäminen on pääsääntöisesti ollut erittäin hyödyllistä ­­– eikä niinkään turhaa hinkkausta. Insinöörinä sitä tietysti katselee asioita pragmaattisesti ja numeroihin painottuen. Koen arvokkaaksi sen, että voin vaikkapa reissata rauhallisemmalla mielellä perheen kanssa, kun voin tarkistaa kännykkäsovelluksella, että koti on edelleen lämmin eikä kutsumattomia vieraita ole käynyt.

Toki myös näiden kymmenien verkottuneiden palveluiden, laitteiden ja ratkaisujen tieturvallisuus mietityttää. Kuinka todennäköistä on, että tiedot voisivat joutua vääriin käsiin? Olen päätynyt siihen, että hyödyntämällä mahdollisimman laadukkaita tietoturvapalveluita, suosimalla luotettavia palveluntarjoajia sekä tekemällä harkittuja valintoja verkottuneessa maailmassa, on mahdollista nukkua yönsä kohtuullisen hyvin.

Yhteenvetona todettakoon, että viimeisten vuosien aikana kiihtyvällä tahdilla yleistyvä laitteiden liittäminen viestintäverkkoihin ja palveluiden verkottuminen on positiivinen asia.

Ja taidan uskaltaa tunnustaa, että tosiaankin olen hieman riippuvainen verkon tarjoamista palveluista, joita olen käyttänyt jo vuosikausia. Ne helpottavat päivittäistä elämääni niin paljon, että olen valmis tämän "riippuvuuden" kanssa elämään.

Menestyksekästä ja verkottunutta alkuvuotta 2020!

Lukaise myös 17 teknologiatrendiä tälle vuodelle.

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT Verkko
 

Lue lisää uudesta työstä

9/2021 DNA Business

Keskitä mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline
9/2021 DNA Business

SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline

Neljä asiaa, jotka tekevät tabletista läppäriä näppärämmän työvälineen.
Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa, jossa hän neuvoo yrityksiä muun muassa myynnissä, markkinoinnissa ja johtamisessa.
9/2021 DNA Business

Pizzayrittäjän kasvuneuvo: "Palkkaa ainakin yksi betonibuutsi!"

Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa.
9/2021 Olli Sirkka

Pelataanko teilläkin innovaatiolottoa kahviautomaatilla? Oikeat innovaatiot syntyvät toisin

”Kyllä meillä on innovointikyky pahasti kärsinyt etäilystä”.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.