Pysy rauhallisena ja automatisoi – aivot rulettavat vielä (tavallaan)

Tekoälyn etiikka ja ihmisen rooli robottien dominoimassa tulevaisuudessa on kuuma aihe. Piilaakson isot kihot jakavat maailmanlopun ennustuksiaan, joissa tekoäly valloittaa maailman. Samalla tekoälyyn liittyvät eettiset kysymykset paaluttavat asemaansa johtoryhmien esityslistoilla.

On helppoa kyynistyä sellaisen tulevaisuuden kynnyksellä, jossa ihmiset menettävät jalansijaansa ja sydämettömät algoritmit rynnivät kuskin penkille. Joidenkin mukaan olemme tuomittuja luovuttamaan maailman hallinnan älykkäille koneille. Vai olemmeko sittenkään?

Jos juuri nyt ilkeä tiedemies olisi askartelemassa ultimaattisen älykästä konetta, yksi tapa tehdä se olisi koodata keinotekoiset ihmisaivot. Jäljentää biologinen hierarkia ja liitokset piirilevyihin, ykkösiksi ja nolliksi.

Ensimmäinen ongelma, jonka tiedemies kohtaisi on kuitenkin se, että vielä vuonna 2019, huolimatta kaikesta edistyksestä biologian ja lääketieteen aloilla, emme edelleenkään täysin ymmärrä, kuinka ihmisaivot toimivat. Sen verran tiedämme, että kyseessä on äärimmäisen kompleksinen systeemi hierarkioineen ja yhteyksineen. Ihmisaivojen 100 biljoonan synapsin kloonaus rautaan ja softaan on siis teknisesti lähes mahdotonta ja taloudellisesti hulluutta.

Tarkoittaako tämä siis sitä, että voimme huokaista helpotuksesta ja nostaa jalat pöydälle? No ei aivan. Teknologia kehittyy salamannopeasti. Läpimurto voi tapahtua koska vain, mutta ei ehkä aivan niin pian kuin jotkut povaavat. Ei kannata panikoida, vaan rauhassa automatisoida menemään. Ihminen on edelleen pomo eikä valtamme horju vielä.

Muutamaa asiaa jokaisen yrityksen kannattaa kuitenkin pohdiskella:

  • Jotkut tiettyihin rajallisiin toimiin erikoistuneet ohjelmistorobotit kykenevät jo itsenäiseen päätöksentekoon, kuten esimerkiksi itseajavat autot tai automaattiset pankkivirkailijat. Jos robottiauto ajautuu törmäykseen, väistääkö se jalankulkijaa silläkin uhalla, että ajautuu vastaantulevien kaistalle? Mitä eettisiä sääntöjä algoritmi noudattaa?
  • IoT-sovellusten lisääntyminen ja 5G:n tulo lisäävät tiedon määrää. Tiedon prosessointi on alue, jossa robotit ovat paljon ihmistä nopeampia. Prosessoitu data on valtaa. Peruslaskennan nopeudessa ja tarkkuudessa ihmisaivot ovat 10 miljoonaa kertaa hitaammat. Jos koneoppiminen on vielä tuntematon aihe, ehkäpä nyt kannattaisi tutustua siihen?
  • Tekoäly muokkaa pikkuhiljaa myös sitä mitä työntekijöiltä vaaditaan. Monotoniset ja toisteiset työtehtävät, copy-paste-hommat alkavat vähentyä. Samaan aikaan koodareista ja tietoturvaeksperteistä kilpaillaan yhä verisemmin. Laatikon ulkopuolelta tuleville ideoille on kysyntää, kun suomalaisyritykset kilvoittelevat parhaista ihmisaivoista. Onko teidän yrityksenne jo kärsinyt resursointihaasteista? Millaisin lääkkein niitä vastaan taistellaan?

Kirjallisuutta tästä aiheesta löytyy pilvin pimein, mutta tässä muutama inspiraation lähde: Jeff Hawkinsin ja Sandra Blakesleen Älykkyys ja Yuval Noah Hararin 21 oppituntia maailman tilasta. Samaan aikaan nauti ihmeessä lomastasi tietäen, että aivosi ovat uniikit kyvyssään prosessoida rinnakkaisia ja monimutkaisia tehtäviä – ja vieläpä tekevät sen melkoisen vaivattomasti.

Tutustu DNA:n tekoälyn hyödyntämisen eettisiin periaatteisiin tai kuuntele podcast: Mitä pitää tietää tekoälyn etiikasta?

Avainsanat:

Digitalisaatio Tekoäly Robotiikka Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Suomen menestys syntyy loskan keskellä
9/2022 DNA Business

Suomen menestys syntyy loskan keskellä

Slushin toimitusjohtaja Eerika Savolainen vinkkaa, mitä kasvuyrittäjyydestä kiinnostuneen kannattaisi tehdä juuri nyt. 
9/2022 DNA Business

Tietoturvahyökkäyksillä on monta muotoa ja seurausta – varaudu ainakin näihin yleisimpiin uhkiin

Lue DNA:n tietoturva-asiantuntija Juho Saarisen vinkit parempaan tietoturvaan.
Energiatehokkuuden parantaminen on pienillekin yrityksille taloudellisesti kannattavaa
9/2022 DNA Business

"Energiatehokkuuden parantaminen on pienillekin yrityksille taloudellisesti kannattavaa"

Valtion kestävän kehityksen yhtiön Motiva Oy:n johtava asiantuntija Tomi Kiuru vastaa kysymykseen: miten yrityksen energiatehokkuutta voi parantaa?
Vaihdepalvelun avulla yritys ja asiakas tavoittavat toisensa
9/2022 DNA Business

Vaihdepalvelun avulla yritys ja asiakas tavoittavat toisensa

Liiketoiminnan kannalta on keskeistä, ettei yksikään asiakas jää palvelematta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.