Pidä pää kylmänä 5G-innossa: nosta käytännön hyödyt visioinnin edelle

Aluillaan olevien 5G-verkkojen lupaama muutos on niin suuri, että ajatukset ohjautuvat isoihin lupauksiin ja kauas tulevaisuuteen. Vaarana on, että nopeat käytännön hyödyt jäävät vaikeasti hahmotettavan visioinnin taakse.

Ennen kun hype hämärtää todellisuuden, on hyvä ottaa pari askelta konkretian suuntaan.

Unohdetaan siis hetkeksi itsestään ajavat autot ja etäkirurgia. Helppo keino konkretian hakemiseen on arvioida vaikutuksia oman toiminnan ja tekemisen kannalta ja useamman eri aikahorisontin kautta.

Itse palastelisin 5G:n vaikutukset kolmelle eri aikavälille: Välittömästi huomioitaviin asioihin, nopeisiin hyötyihin verkon tullessa käyttöön, ja täysin uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin teknologian kehittyessä.

Suosittelen pohdittavaksi näitä neljää asiakokonaisuutta:
 

1. Varaudu teknisillä valinnoilla

Tulossa oleva teknologia huomioidaan usein jo nykyisten palveluiden standardoinnissa. Näin on tapahtunut myös 5G:n kohdalla. Esimerkiksi IoT-liittymissä on tärkeää huomata, että alhaisen taajuuskaistan ja vähäisen virrankulutuksen mahdollistava 5G-ajan teknologia on käytössä jo nyt.

Nämä NB-IoT- ja LTE-M-liittymät ovat saatavilla jo nykyiseen 4G-verkkoon. Näitä hyödyntämällä olet suoraan valmis 5G-aikaan: liittymät on myöhemmin helppo päivittää 5G-verkkoon. Kysymys on lähinnä käyttöönoton ajankohdan valinnasta ja käytännön toteutuksesta.
 

2. Korvaa nykyinen uuden tullessa

Uuden teknologian tarjoamat nopeat voitot kannattaa realisoida saman tien. Kun 5G-verkko on käytettävissä, selkein heti saatavilla oleva hyöty on kiinteä 5G eli last mile -valokuituyhteyden korvaaja.

Nykyisellään toimiston tai kodin saaminen erittäin nopean yhteyden piiriin saattaa edellyttää valokuidun kaivamista maahan, mikä on kallista ja hidasta monissa paikoissa. Jatkossa huippunopea yritysverkko on 5G:n avulla saatavissa yhä useampaan paikkaan helposti ja nopeasti.
 

3. Hyödynnä uudet palvelukokonaisuudet

5G-teknologian kehittyessä tarjolle tulee täysin uusia palvelukonsepteja, kuten network slicing eli verkon viipalointi. Käytännössä verkosta allokoidaan tietty osa (slice) haluttuun tarkoitukseen, mikä eriyttää liikenteen asiakaskohtaisesti ja takaa yhteyden toimivuuden myös tilanteissa, joissa verkon kuormitus on voimakasta.

Tällaisella ratkaisulla esimerkiksi urheilustadion voisi varmistaa kaistan tapahtumajärjestäjien liikenteelle, kuten videoille ja maksupäätteille, täpötäydestä yleisöstä huolimatta.
 

4. Yhdistä tuleva tekniikka omaan innovointiin

Uusien palvelukokonaisuuksien hyödyntäminen ja erilaisten mahdollisuuksien hahmottaminen lyhyellä ja pidemmällä tähtäimellä edellyttää yrityksiltä oman tekemisen syväluotausta. 

5G-standardien kehittyminen tuo mukanaan viivekriittiset korkean käytettävyyden palvelut (URLLC), jotka mahdollistavat uusia toimintamalleja vaikkapa teollisuusautomaatiossa. Mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää oman kehitystoiminnan linkittämistä useiden eri teknologioiden roadmapeihin: 5G, IoT, tekoäly ja robotiikka yhdessä mullistavat toimialoja!

 

Käytännössä 5G-verkon palvelut tulevat tarjolle vaiheittain, eli mahdollisuudet muuttuvat sen mukaan, millä aikajänteillä asioita tarkastelee. 5G-yhteyksien mahdollisuuksiin kannattaa siksi suhtautua hyvin käytännönläheisesti, realistisessa aikataulussa ja käyttötarkoitus kerrallaan.

Pidemmän tähtäimen suunnittelussa isot visiot ovat paikallaan, mutta älä anna hypen hämärtää sitä, mitä voit tehdä jo tänään.
 

Lue lisää 5G:n avaamista mahdollisuuksista suomalaisille yrityksille ja lataa maksuton 5G e-kirja, johon kokosimme liiketoiminta- ja ICT-päättäjille kaiken olennaisen uusista verkoista!

 

Avainsanat:

5G Verkko
 

Lue lisää uudesta työstä

9/2021 DNA Business

Keskitä mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline
9/2021 DNA Business

SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline

Neljä asiaa, jotka tekevät tabletista läppäriä näppärämmän työvälineen.
Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa, jossa hän neuvoo yrityksiä muun muassa myynnissä, markkinoinnissa ja johtamisessa.
9/2021 DNA Business

Pizzayrittäjän kasvuneuvo: "Palkkaa ainakin yksi betonibuutsi!"

Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa.
9/2021 Olli Sirkka

Pelataanko teilläkin innovaatiolottoa kahviautomaatilla? Oikeat innovaatiot syntyvät toisin

”Kyllä meillä on innovointikyky pahasti kärsinyt etäilystä”.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.