DNA:n yritysliiketoiminnan uusi johtaja Olli Sirkka on innostunut 5G:stä. Kuva: DNA

Olli Sirkka: Suomessa iso IoT-aalto on vasta edessä

5G vie esineiden internetin (IoT) ja yritysverkot uudelle tasolle. Suomalaiset yritykset ovat 5G-ratkaisuista hyvin kiinnostuneita, kertoo DNA:n yritysliiketoiminnan uusi vetäjä Olli Sirkka.

Ericssonilta DNA:n yritysliiketoiminnan vetäjäksi siirtynyt Olli Sirkka on työskennellyt pestissään vasta pari kuukautta.

Pöydällä on paljon historiallisia hankkeita: niin 5G-myynnin aloitus kuin DNA:n liittyminen osaksi Telenoria.

”Olen todella innoissani 5G:n tuomisesta markkinalle. Se on operaattoreille ja oikeastaan koko yrityskentälle valtavan iso asia. Tämä muuttaa sen, miten suomalaiset ja kansainväliset yritykset voivat hyödyntää esineiden internetiä”, Sirkka kertoo.

Kipinä yritysten kanssa työskentelyyn

Sirkka on työskennellyt koko uransa Ericssonilla. Verkkoyhtiön maajohtajan paikka on digitalisaation ytimessä. Ericssonilla Sirkka veti yksikköä, joka työskenteli IoT- ja digitalisaatioprojektien parissa globaalien yritysasiakkaiden kanssa.

”Oli todella antoisaa hommaa päästä työskentelemään suoraan yritysten kanssa, ja olimme mukana tekemässä muun muassa Volvon Connected cars -konseptia. Siitä jäi kipinä suoraan yritysten kanssa työskentelyyn. Kun DNA:lla avautui tällainen tulevaisuuden rakentajan paikka, tunsin heti tämän olevan minulle tarkoitettu”, Sirkka kertoo.

Nyt DNA:n taustalla on vakavarainen, globaali toimija Telenor, joka tuo koko verkostonsa edun myös DNA:n asiakkaiden käyttöön.

”Olemme täysverinen, ison mittakaavan globaali pelaaja. Nyt voimme verkostomme kautta entistä paremmin vastata myös asiakkaidemme kansainvälisiin tarpeisiin”, Sirkka sanoo.

Taattu kaista vie verkkohuolet

Sirkka uskoo, että 5G:stä hyötyy moni suomalaisyritys. Esimerkiksi 5G:n tarjoama taattu kaista vie monta hidastetta pätkivien yhteyksien kanssa tuskailevien yritysten arjesta.

Taattu kaista tarkoittaa nimensä mukaan vaikkapa yritykselle tai kotitaloudelle varattua kaistaa mobiiliverkossa. Tällöin yrityksen verkkoyhteys toimii edelleen taatulla nopeudella, vaikka saman tukiaseman alueelle ilmaantuisi 100 ihmistä striimaamaan puhelimillaan HD-videota.

”Olen käynyt paljon keskusteluja suomalaisten yritysten kanssa. 5G-ratkaisut kiinnostavat kaikilla toimialoilla, koska kaikki käyttävät nyt pilvipalveluja. Moni suomalainen työskentelee koko ajan erilaisissa pilvipalveluissa, jolloin yhteyksien pätkiminen on pois itse työstä. Myös teollisuusverkkojen mahdollisuudet kiinnostavat paljon”, Sirkka sanoo.

5G vie esineiden internetin uudelle tasolle

Valtaosassa esineiden internet -hankkeista nykyinen 4G-verkko on tarjonnut täysin riittävän nopeuden. 5G tuo esineiden internetiin kuitenkin uutta teknologiaa, joka mahdollistaa nykyisten sensoreiden akunkeston huomattavan pidentämisen, jopa kymmeneen vuoteen.

”5G-verkko ja esineiden internet tuovat tekoäly- ja automatisaatioratkaisut osaksi yhä useamman ihmisen työtä”, sanoo Sirkka.

Iso muutos on se, että 5G tuo ensimmäistä kertaa maailmassa globaalisti hyväksytyn yhteisen strandardin liitettävyyteen.

”Suomessa iso aalto on vasta edessä. Vielä tässä vaiheessa en puhuisi itseohjautuvista autoista, vaan järkevämmästä työstä suomalaisissa yrityksissä”, Sirkka sanoo.

Iso osa viime vuosien IoT-hankkeista on keskittynyt optimointiin. Esimerkiksi lämmityskulujen pienentäminen kymmenillä prosenteilla on ollut mukana monessa viime vuosien suositussa hankkeessa.

”Alun hankkeet ovat keskittyneet paljon mittaamiseen. Näilläkin energiankulutusten optimointihankkeilla on ollut iso ympäristövaikutus, kun otetaan huomioon hankkeiden suuri määrä”, Sirkka sanoo.

Olli Sirkka piti 6.11. järjestetyssä Tivi Future of 5G -päättäjätapahtumassa puheenvuoronsa otsikolla 5G – Mihin sitä tarvitaan Suomessa ja miten se muuttaa koko maailman.
 

Haluatko oppia lisää 5G:n hyödyistä yrityksille?

Lataa maksuton 5G e-kirjamme!

LATAA E-KIRJA

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.