Blogit

Oulussa on maailman kovin IoT-yhteisö

Tuleeko Oulusta maailman IoT-pääkaupunki? Näin voi hyvin käydä, sillä alueen yritykset kattavat IoT:n koko ketjun ja tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään.

Oulun seudulla toimii runsas joukko teknologiayrityksiä, jotka vauhdittavat kasvuaan esineiden internetin eli IoT:n avulla. Esimerkiksi Business Oulun, Tekesin, Oulun yliopiston, VTT:n ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteinen kasvu- ja innovaatio-ohjelma Hilla sekä yli 150 yrityksen SuperIoT-yhteenliittymä pitävät teknologialippua korkealla.

Oulun alueella koko IoT:n ketju tulee katetuksi aina modeemikehityksestä tuotantoon asti.

Mikä sitten tekee Oulun seudusta tällaisen lähes maagisen IoT-keitaan? Oleellista on yritysten välinen yhteistyö. Business Oulun verkostopäällikkö Tapio Koivukangas kertoo näkevänsä työssään ison rakennemuutoksen, jossa liiketoiminnan painopiste siirtyy digitalisaatiosta IoT:hen.

“Kukaan ei pysty tekemään tuotetta yksin”, sanoo Koivukangas. Koko ketjun kattaminen nopeuttaa myös tuotekehitystä ja parhaimmillaan tuotteen tai palvelun markkinoille saamista. “On kilpailutekijä, että yritys pystyy nopeasti reagoimaan tuotannossa”.

Nokialla aiemmin työskennelleet asiantuntijat ovat tuoneet Oulun alueen yrityksiin sekä teknistä taitotietoa että kansainvälisen tuotekehityksen osaamista.

“Heillä on isot verkostot joka puolelle” kuvaa Tapio Koivukangas. Kommunikointi on helppoa, kun eri yrityksissä työskentelevät asiantuntijat tuntevat toisensa entuudestaan Nokian ajoilta. Monet yritykset hyödyntävät myös Nokian entisiä testilaboratorioita.

IoT:n vie täyteen vauhtiin tekoälyn kehitys

“Odotettavissa on kilpailua muilta toimialoilta. Alan johtava peluri voi saada pienen ja ketterän kilpailijan”, sanoo DNA:n IoT Business Manager Tapio Haantie.

IoT:tä on hänen mukaansa tähän asti lähinnä hyödynnetty olemassa olevien tehtävien automatisoinnissa osana yritysten digitalisaatiota. IoT:tä käytetään tällä tavoin työkaluna erityisesti datan keräämiseen ja laitteiden ohjaukseen.

Haantien mukaan todellinen murros kuitenkin tapahtuu sitten, kun IoT:tä hyödynnetään nykyisten prosessien automatisoinnin lisäksi myös kokonaan uudenlaisten tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Tulevaisuudessa voi ehkä esimerkiksi pesukoneen käytön hankkia kuukausimaksullisena palveluna sen sijaan, että ostaa kalliin laitteen. Laitteen vuokraajan etu on saada laitteen käyttöaste korkeaksi. IoT:tä voi hyödyntää esimerkiksi pesukoneen kunnon ja huoltovälien seuraamiseen.

Haantien mukaan IoT:n edellytykset ovat pitkälti olemassa pilvipalveluiden, kehittyneen analytiikan ja verkkojen puolesta. DNA esimerkiksi laajentaa NB-IoT-verkon peittoaluetta lähiviikkoina Ouluun palvelemaan alueen yrityksiä.

Mutta yksi edellytys IoT:n täysimittaiselle hyödyntämiselle vielä puuttuu, ja se on tekoäly. Tekoälyn kehittymisen myötä laskentateho kasvaa ja tieto välittyy laitteiden välillä entistä nopeammin.

Lue myös artikkeli, jossa kerrotaan, kuinka voit lunastaa teollisen internetin hyödyt >

 

NB-IoT on energiatehokas

NB-IoT (Narrow Band IoT) on yksi IoT-laitteiden tarpeita varten optimoiduista LP-WAN- teknologioista (Low Power Wide Area Network). LP-WANia hyödyntävät laitteet ovat edullisia ja tehokkaita pienten datamäärien siirtoon. Teknologian ansiosta myös IoT-laitteiden akut kestävät aiempaa huomattavasti pidempään.

 

Avainsanat:

IoT

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Homma rullaa, työkalut pelaavat ja tietoturva on kunnossa – Miten yrityksen IT-ostot kannattaa hoitaa?

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.