Oulussa on maailman kovin IoT-yhteisö

Tuleeko Oulusta maailman IoT-pääkaupunki? Näin voi hyvin käydä, sillä alueen yritykset kattavat IoT:n koko ketjun ja tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään.

Oulun seudulla toimii runsas joukko teknologiayrityksiä, jotka vauhdittavat kasvuaan esineiden internetin eli IoT:n avulla. Esimerkiksi Business Oulun, Tekesin, Oulun yliopiston, VTT:n ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteinen kasvu- ja innovaatio-ohjelma Hilla sekä yli 150 yrityksen SuperIoT-yhteenliittymä pitävät teknologialippua korkealla.

Oulun alueella koko IoT:n ketju tulee katetuksi aina modeemikehityksestä tuotantoon asti.

Mikä sitten tekee Oulun seudusta tällaisen lähes maagisen IoT-keitaan? Oleellista on yritysten välinen yhteistyö. Business Oulun verkostopäällikkö Tapio Koivukangas kertoo näkevänsä työssään ison rakennemuutoksen, jossa liiketoiminnan painopiste siirtyy digitalisaatiosta IoT:hen.

“Kukaan ei pysty tekemään tuotetta yksin”, sanoo Koivukangas. Koko ketjun kattaminen nopeuttaa myös tuotekehitystä ja parhaimmillaan tuotteen tai palvelun markkinoille saamista. “On kilpailutekijä, että yritys pystyy nopeasti reagoimaan tuotannossa”.

Nokialla aiemmin työskennelleet asiantuntijat ovat tuoneet Oulun alueen yrityksiin sekä teknistä taitotietoa että kansainvälisen tuotekehityksen osaamista.

“Heillä on isot verkostot joka puolelle” kuvaa Tapio Koivukangas. Kommunikointi on helppoa, kun eri yrityksissä työskentelevät asiantuntijat tuntevat toisensa entuudestaan Nokian ajoilta. Monet yritykset hyödyntävät myös Nokian entisiä testilaboratorioita.

IoT:n vie täyteen vauhtiin tekoälyn kehitys

“Odotettavissa on kilpailua muilta toimialoilta. Alan johtava peluri voi saada pienen ja ketterän kilpailijan”, sanoo DNA:n IoT Business Manager Tapio Haantie.

IoT:tä on hänen mukaansa tähän asti lähinnä hyödynnetty olemassa olevien tehtävien automatisoinnissa osana yritysten digitalisaatiota. IoT:tä käytetään tällä tavoin työkaluna erityisesti datan keräämiseen ja laitteiden ohjaukseen.

Haantien mukaan todellinen murros kuitenkin tapahtuu sitten, kun IoT:tä hyödynnetään nykyisten prosessien automatisoinnin lisäksi myös kokonaan uudenlaisten tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Tulevaisuudessa voi ehkä esimerkiksi pesukoneen käytön hankkia kuukausimaksullisena palveluna sen sijaan, että ostaa kalliin laitteen. Laitteen vuokraajan etu on saada laitteen käyttöaste korkeaksi. IoT:tä voi hyödyntää esimerkiksi pesukoneen kunnon ja huoltovälien seuraamiseen.

Haantien mukaan IoT:n edellytykset ovat pitkälti olemassa pilvipalveluiden, kehittyneen analytiikan ja verkkojen puolesta. DNA esimerkiksi laajentaa NB-IoT-verkon peittoaluetta lähiviikkoina Ouluun palvelemaan alueen yrityksiä.

Mutta yksi edellytys IoT:n täysimittaiselle hyödyntämiselle vielä puuttuu, ja se on tekoäly. Tekoälyn kehittymisen myötä laskentateho kasvaa ja tieto välittyy laitteiden välillä entistä nopeammin.

Lue myös artikkeli, jossa kerrotaan, kuinka voit lunastaa teollisen internetin hyödyt >

 

NB-IoT on energiatehokas

NB-IoT (Narrow Band IoT) on yksi IoT-laitteiden tarpeita varten optimoiduista LP-WAN- teknologioista (Low Power Wide Area Network). LP-WANia hyödyntävät laitteet ovat edullisia ja tehokkaita pienten datamäärien siirtoon. Teknologian ansiosta myös IoT-laitteiden akut kestävät aiempaa huomattavasti pidempään.

 

Avainsanat:

IoT

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 DNA Business

Toimiva palaveri ei ole osallistujan paikasta kiinni – vinkit hybridityöskentelyyn

Koronapandemian aikana totuimme etätyöhön, ja vaikka se alussa oli monella tavalla hankalaa, toimivat käytänteet ja yhteiset säännöt löytyivät nopeasti.
8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.
7/2022 DNA Business

Vikasietoisuutta vai joustavuutta tien päälle? Tehokkailla yritysratkaisuilla yhteydet toimivat siellä missä sinäkin

Vikasietoisuutta vai joustavuutta? Kolme yritysliittymää vertailussa: räätälöi omannäköisesi sopimus.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.