Blogit

Miksi IoT ei ole vielä lyönyt kunnolla läpi – ja miksi NB-IoT muuttaa kaiken?

Esineiden internet muuttaa maailmaa tavoilla, joita ei osata vielä kuvitellakaan. Todellinen vallankumous on kuitenkin vasta alkamassa. Sen ytimessä on NB-IoT-tekniikka, joka mahdollistaa aivan uudenlaisia sovelluksia.

Esineiden internet on ollut kuuma puheenaihe jo pitkään, ja lennokkaissa visioissa on kuvailtu nettiin kytkettäviä kymmeniä miljardeja laitteita ja antureita, jotka mahdollistavat aivan uudenlaisia ratkaisuja. Vähemmälle huomiolle on jäänyt yksi merkittävä seikka – tähän asti tämä ei ole ollut suuressa mittakaavassa mahdollista.

Suurin pulma on liittynyt mobiiliverkkoihin. Ne on suunniteltu parasta suorituskykyä hakevien kuluttajien tarpeisiin eikä sähköä säästäville antureille. Niinpä langattomiin IoT-laitteisiin (Internet of Things) on pitänyt kytkeä suurikokoinen akku. Tämä tuhoaa käytännössä kokonaan esineiden internetin idean, joka perustuu valtavaan joukkoon huomaamattomia antureita.

Nyt ollaan kuitenkin vallankumouksen kynnyksellä. Lähikuukausina vauhtiin pääsee uusi tekniikka, NarrowBand IoT eli NB-IoT, joka korjaa tämän ongelman.

"Nyt on mahdollista toteuttaa asioita, jotka eivät aiemmin olleet järkevästi tehtävissä", kertoo insinööritalo Etteplanin teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavola.

Noin 3000 työntekijän Etteplanissa asiaa katsotaan aitiopaikalta, sillä yhtiö on merkittävä IoT-laitteiden kehittäjä ja alansa suurin yritys Suomessa. Ala-Paavolan mukaan tiedossa on erittäin kiinnostavia ratkaisuja.

Anturien vallankumous alkaa

NB-IoT mahdollistaa erilaisten laitteiden kytkemisen internetiin edullisesti ja erittäin energiatehokkaasti. NB-IoT:ssä laitteen radio herätetään halutuin väliajoin, ja se hoitaa tarvittavan viestinnän pienellä virtamäärällä. Lopuksi radio menee takaisin syväuneen.

Ala-Paavola toteaa, että tekniikalla voidaan rakentaa pieniä ja edullisia IoT-laitteita, joiden akku kestää 5–10 vuotta tai pitempäänkin.

"Pilottihankkeissa on kehitetty esimerkiksi etäluettavia vesi- ja kaasumittareita, joiden akut kestävät 12 vuotta eli usein laitteen eliniän", hän kertoo. Teollisuuteen on taas rakennettu antureita, jotka seuraavat laitteiden kuntoa. Näin voidaan ennakoida huoltotarvetta ja estää yllättäviä hajoamisia.

Lähivuosina NB-IoT muuttaa paljon arkisempiakin asioita.

Asuntoihin voidaan lisätä älykkäitä antureita, jotka seuraavat reaaliajassa vaikkapa lämpötilaa ja kosteutta. Parkkitalojen ruutuihin asennetaan langattomia antureita, joiden avulla autoilijat opastetaan suoraan vapaille paikoille.

Pienet anturit voivat myös kertoa reaaliajassa, missä vaikkapa postin pakettilähetys tai lentomatkustajan laukku milläkin hetkellä on. Mahdollisuudet ovat oikeastaan rajattomat.

"Uudelle tekniikalle on jo paljon kysyntää. Monet projektit odottavat NB-IoT:tä", kertoo Etteplanin ohjelmistokehityksen vetäjä Pasi Pulkkinen.

Hän muistuttaa, että modernit anturit osaavat kerätä energiaa ympäristöstään. Näin voidaan rakentaa laajoja anturiverkkoja, joiden virta ei lopu periaatteessa koskaan.

Pian alkaa tapahtua

NB-IoT-kehityksessä eletään mielenkiintoisia hetkiä, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari. Verkkotekniikka alkaa olla valmista, ja viimeiset standarditulkinnasta johtuneet yhteensopivuusongelmat eri laitevalmistajien välillä on saatu korjattua. NB-IoT-hankkeet pääsevät toden teolla alkamaan ympäri maailman.

"DNA:n verkossa on hyvä valmius aloittaa NB-IoT:n käyttö valtakunnallisesti", Laari toteaa.

Hän muistuttaa, että Suomeen on jo rakennettu tehokas ja kattava 4G-verkko, jonka päälle uudet IoT-yhteystekniikat on helppo toteuttaa. Lähitulevaisuudessa IoT-laitteita voi DNA:n verkossa viedä melkeinpä mihin tahansa Suomessa, ja ne saavat laadukkaan verkkoyhteyden.

Joissain maissa NB-IoT-tekniikan rinnalla käytetään myös samantyyppistä LTE-M ja LTE Cat-M1 -nimillä tunnettua tekniikkaa. Laari kertoo, että jos ja kun sille syntyy kysyntää Suomessa, se saadaan verkossa nopeastikin käyttöön ohjelmistopäivityksellä.

Mobiiliverkot ovat valmiina esineiden internetin todelliseen vallankumoukseen.

Lue myös Suomen ensimmäisestä kaupallisesta NB-IoT-ratkaisusta, jonka toteuttivat Keskolle DNA, Ericsson, UnSeen ja Talotohtori-palvelua tuottava Enermix >

Avainsanat:

Verkko IoT

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
9/2024 Jane Annala

2G:stä kohti 6G:tä: Teknologia avaa uusia mahdollisuuksia IoT:lle

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Mitä tarkoittaa nollaluottamus ja miten se suojaa liiketoimintasi?

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Onko yrityksessäsi fokus- vai burnout-kulttuuri? – Keskittymisvalmentajan opeilla treenaat organisaatiosi keskittymiskyvyn huippuunsa

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.