Blogit

Ottaisitko tekoälyn töihin?

Tekoälystä, AI:sta (Artificial Intelligence) tulee yhä useammalle toimialalle todella keskeinen strateginen valttikortti ja todennäköisesti yksi tärkeimmistä teknologiosta ihmiskunnan historiassa.

Lyhykäisyydessään voisi sanoa, että AI on kyky, jolla tietokone ymmärtää ja oppii kysymyksestäsi ja pystyy tarjoamaan sinulle parhaan ja täsmällisimmän vastauksen hyödyntäen usein lähes äärettömän isoja tietovarastoja.

Viimeaikainen kehitys on ollut huimaa. Ja en nyt tällä viittaa siihen mitä iPhonen Siri vastaa, kun kysyt siltä ”What does the fox say?”, vaikka Applen Siri, Google Assistant ja Amazon Echo antavatkin jo pientä esimakua siitä, mitä tekoäly mahdollistaa.

Tässä raflaavampia esimerkkejä siitä, mitä viime aikoina AI:n kehityksessä on tapahtunut:

Nämä tekoälyn kyvyt eivät tee ihmisistä tarpeettomia. Parhaat asiakaskokemukset rakennetaan jatkossa AI:n avustamana, mutta ihmisen suunnittelemina ja hiomina kokonaisuuksina. Tästä löytyy erinomainen kirjoitus esimerkiksi täältä.

Tekoälyn valjastaminen liiketoiminnan eduksi on digitransformaation korkeimmalla portaalla. Alemmilla portailla tälle tekemiselle on luotava vahva perusta. Perustalta edellytetään:

  1. Tietoliikenne- ja päätelaiteratkaisuja, jotka tukevat erittäin nopeaa, luetettavaa ja turvallista datan liikkumista
  2. Arkkitehtuuria, jossa otetaan tietovarastot haltuun. Tehdään datasta eheää. Rakennetaan erittäin skaalautuvat, nopeat ja monipuoliset rajapinnat sekä tarjotaan organisaatiolle hyvät analysointi- ja visualisointityökalut
  3. Hyvää tietoturvaa sekä selkeästi toteutettua yksityisyydensuojapolitiikkaa. Tästä lisää vaikkapa tietoturvaoppaastamme.
  4. Muutosjohtamista, jossa saadaan sekä ihmiset innostumaan datan ja tekoälyn hyödyntämisestä että uusitaan toimintatavat ja prosessit – 110%:lla johdon tuella

Tulemme keskustelemaan näistä aihioista ”Hyvä paha digitalisaatio” -videosarjassamme, joka saa ensi-iltansa 9.2. Jos haluat tutustua omaan matkaamme tekoälyn huippuorganisaatioksi, niin suosittelen myös lukemaan Jarno Kartelan erinomaisen kirjoituksen aiheesta.

Tämä blogikirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 8.2.2017.

Avainsanat:

Digitalisaatio Tekoäly

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Liningin vedenohjausjärjestelmä valvoo maailman puhtaimman veden kulkua IoT- ja APN-ratkaisujen avulla

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.