Ottaisitko tekoälyn töihin?

Tekoälystä, AI:sta (Artificial Intelligence) tulee yhä useammalle toimialalle todella keskeinen strateginen valttikortti ja todennäköisesti yksi tärkeimmistä teknologiosta ihmiskunnan historiassa.

Lyhykäisyydessään voisi sanoa, että AI on kyky, jolla tietokone ymmärtää ja oppii kysymyksestäsi ja pystyy tarjoamaan sinulle parhaan ja täsmällisimmän vastauksen hyödyntäen usein lähes äärettömän isoja tietovarastoja.

Viimeaikainen kehitys on ollut huimaa. Ja en nyt tällä viittaa siihen mitä iPhonen Siri vastaa, kun kysyt siltä ”What does the fox say?”, vaikka Applen Siri, Google Assistant ja Amazon Echo antavatkin jo pientä esimakua siitä, mitä tekoäly mahdollistaa.

Tässä raflaavampia esimerkkejä siitä, mitä viime aikoina AI:n kehityksessä on tapahtunut:

Nämä tekoälyn kyvyt eivät tee ihmisistä tarpeettomia. Parhaat asiakaskokemukset rakennetaan jatkossa AI:n avustamana, mutta ihmisen suunnittelemina ja hiomina kokonaisuuksina. Tästä löytyy erinomainen kirjoitus esimerkiksi täältä.

Tekoälyn valjastaminen liiketoiminnan eduksi on digitransformaation korkeimmalla portaalla. Alemmilla portailla tälle tekemiselle on luotava vahva perusta. Perustalta edellytetään:

  1. Tietoliikenne- ja päätelaiteratkaisuja, jotka tukevat erittäin nopeaa, luetettavaa ja turvallista datan liikkumista
  2. Arkkitehtuuria, jossa otetaan tietovarastot haltuun. Tehdään datasta eheää. Rakennetaan erittäin skaalautuvat, nopeat ja monipuoliset rajapinnat sekä tarjotaan organisaatiolle hyvät analysointi- ja visualisointityökalut
  3. Hyvää tietoturvaa sekä selkeästi toteutettua yksityisyydensuojapolitiikkaa. Tästä lisää vaikkapa tietoturvaoppaastamme.
  4. Muutosjohtamista, jossa saadaan sekä ihmiset innostumaan datan ja tekoälyn hyödyntämisestä että uusitaan toimintatavat ja prosessit – 110%:lla johdon tuella

Tulemme keskustelemaan näistä aihioista ”Hyvä paha digitalisaatio” -videosarjassamme, joka saa ensi-iltansa 9.2. Jos haluat tutustua omaan matkaamme tekoälyn huippuorganisaatioksi, niin suosittelen myös lukemaan Jarno Kartelan erinomaisen kirjoituksen aiheesta.

Tämä blogikirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 8.2.2017.

Avainsanat:

Digitalisaatio Tekoäly

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 DNA Business

Toimiva palaveri ei ole osallistujan paikasta kiinni – vinkit hybridityöskentelyyn

Koronapandemian aikana totuimme etätyöhön, ja vaikka se alussa oli monella tavalla hankalaa, toimivat käytänteet ja yhteiset säännöt löytyivät nopeasti.
8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.
7/2022 DNA Business

Vikasietoisuutta vai joustavuutta tien päälle? Tehokkailla yritysratkaisuilla yhteydet toimivat siellä missä sinäkin

Vikasietoisuutta vai joustavuutta? Kolme yritysliittymää vertailussa: räätälöi omannäköisesi sopimus.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.