Ottaisitko tekoälyn töihin?

Tekoälystä, AI:sta (Artificial Intelligence) tulee yhä useammalle toimialalle todella keskeinen strateginen valttikortti ja todennäköisesti yksi tärkeimmistä teknologiosta ihmiskunnan historiassa.

Lyhykäisyydessään voisi sanoa, että AI on kyky, jolla tietokone ymmärtää ja oppii kysymyksestäsi ja pystyy tarjoamaan sinulle parhaan ja täsmällisimmän vastauksen hyödyntäen usein lähes äärettömän isoja tietovarastoja.

Viimeaikainen kehitys on ollut huimaa. Ja en nyt tällä viittaa siihen mitä iPhonen Siri vastaa, kun kysyt siltä ”What does the fox say?”, vaikka Applen Siri, Google Assistant ja Amazon Echo antavatkin jo pientä esimakua siitä, mitä tekoäly mahdollistaa.

Tässä raflaavampia esimerkkejä siitä, mitä viime aikoina AI:n kehityksessä on tapahtunut:

Nämä tekoälyn kyvyt eivät tee ihmisistä tarpeettomia. Parhaat asiakaskokemukset rakennetaan jatkossa AI:n avustamana, mutta ihmisen suunnittelemina ja hiomina kokonaisuuksina. Tästä löytyy erinomainen kirjoitus esimerkiksi täältä.

Tekoälyn valjastaminen liiketoiminnan eduksi on digitransformaation korkeimmalla portaalla. Alemmilla portailla tälle tekemiselle on luotava vahva perusta. Perustalta edellytetään:

  1. Tietoliikenne- ja päätelaiteratkaisuja, jotka tukevat erittäin nopeaa, luetettavaa ja turvallista datan liikkumista
  2. Arkkitehtuuria, jossa otetaan tietovarastot haltuun. Tehdään datasta eheää. Rakennetaan erittäin skaalautuvat, nopeat ja monipuoliset rajapinnat sekä tarjotaan organisaatiolle hyvät analysointi- ja visualisointityökalut
  3. Hyvää tietoturvaa sekä selkeästi toteutettua yksityisyydensuojapolitiikkaa. Tästä lisää vaikkapa tietoturvaoppaastamme.
  4. Muutosjohtamista, jossa saadaan sekä ihmiset innostumaan datan ja tekoälyn hyödyntämisestä että uusitaan toimintatavat ja prosessit – 110%:lla johdon tuella

Tulemme keskustelemaan näistä aihioista ”Hyvä paha digitalisaatio” -videosarjassamme, joka saa ensi-iltansa 9.2. Jos haluat tutustua omaan matkaamme tekoälyn huippuorganisaatioksi, niin suosittelen myös lukemaan Jarno Kartelan erinomaisen kirjoituksen aiheesta.

Tämä blogikirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 8.2.2017.

Avainsanat:

Digitalisaatio Tekoäly

Lue lisää uudesta työstä

11/2022 DNA Business

Itse ja automaatiolla – yritykset haluavat vapautta valita miten ja milloin asiansa hoitavat

Yritysratkaisuilta odotetaan yhä enemmän yhtä sujuvaa käyttöä kuin kuluttajien verkkopalveluilta.
11/2022 DNA Business

ZTNA: Turvaa, tukea ja varmuutta – missä ja milloin vain

Työnantajan tavoitteena on tarjota toimivat digitaaliset työvälineet, mutta myös suojella yrityksen dataa.
11/2022 DNA Business

Vain paranoidit pärjäävät? Hybridityö vaatii tujumpaa tietoturvaa

Etätyöskentely on yleistynyt, mutta toimistollakin täytyy käydä.
11/2022 DNA Business

Suomi ei ole lintukoto kyberturvallisuuden saralla: ”On naiivia ajatella, että meidän ei tarvitsisi varautua ja harjoitella”

On usein helppoa ajatella, että tietoturvaloukkauksia tapahtuu muille ja muualla, ei meille. Tämä on kuitenkin naiivia.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.