Kokosimme tänä vuonna toista kertaa kiinnostavimpia teknologiatrendejä listaksi. Edellisestä listauksestamme moni ennakoitu asia toteutui jo viime vuonna, toiset puolestaan vahvistuvat vielä tulevinakin vuosina. Esimerkiksi GDPR puhutti tietysti koko kevään, mutta varmasti siihen palataan vielä tulevina vuosina moneen kertaan, kun yhä useampi kansalainen kiinnostuu yksityisyydestään verkossa.
Omassa työssäni merkittävin trendi juuri nyt on ehdottomasti 5G. Se on taajuuksien aukeamisen myötä todella ajankohtainen vuonna 2019, ja käytännössähän vuodenvaihde on vasta lähtölaukaus. 4G:täkin kehitetään aina vain paremmaksi, vaikka taajuudet tulivat käyttöön jo yli kymmenen vuotta sitten.
5G-uudistus toteutetaan vaiheittain: aluksi 5G nopeuttaa 4G-käyttäjien yhteyksiä, kun nykyistä verkkoa nopeutetaan. Ensimmäisiä kaupallisia 5G-tuotteita odotetaan markkinoille 2019. Mullistavampia kehitysloikkia saamme todennäköisesti odottaa 2020-luvulle. Kuluttajien himo yhä nopeampiin yhteyksiin on varmaa, ja yrityksissä 5G tulee muuttamaan toimintatapoja yritysverkkojen rakennustavoista etätyön tekemiseen.
Toinen trendi, jota seuraan erityisen tarkkaan ensi vuonna, on ehdottomasti koneoppiminen.
Tekoälyn ja koneoppimisen hypen pahin ylikuohahtaminen on toivottavasti jo nähty. Nyt on aika kääriä hihat ja katsoa, mitä näillä oikeasti saadaan tehtyä – ja mitä ei.
Missä sovelluskohteissa tekoälystä saadaan konkreettista liiketoimintahyötyä? Miten laadukasta yritysten keräämä data on ja miten se taipuu tekoälyn kouluttamiseen? Mitä tuloksia on odotettavissa lyhyellä aikavälillä ja miten tulokset saadaan skaalattua laajaan käyttöön?
Koneoppiminen ja tekoäly sekä ylipäätään kaikenlaisten palveluiden responsiivisuus edellyttävät verkoilta yhä pienempää viivettä. Kaikkialle tulevilla IoT-sensoreilla ei ole virkaa, jollei data liiku nopeasti ja luotettavasti pilvessä olevien palvelinten ja käyttökohteiden välillä.
Tällaisten tulevaisuudennäkymien keskellä oma työ tuntuu todella merkitykselliseltä: Operaattoreiden verkot ja palvelut ovat yhä tärkeämpi alusta sujuvalle elämälle ja Suomen kilpailukyvylle. Tämä alusta mahdollistaa esimerkiksi energiahallinnan ja liikenteen modernisoinnin ja tätä kautta ilmastopäästöjen merkittävän vähentämisen, sosiaali- ja terveyspalveluiden digitalisoinnin sekä mutkattomamman arjen, jossa lähes kaikki kuvittelemasi palvelut ovat yhden painalluksen tai äänikomennon takana.
Lue täältä kaikki 14 teknologiatrendiä, joita kannattaa pitää silmällä vuonna 2019.