Näillä vinkeillä saat yrityksesi mukaan 5G-junaan

Moni yritys kertoo olevansa kiinnostunut 5G:n käyttöönotosta, mutta useimmat eivät ole vielä päässeet käyntiin. Mistä siis tulisi aloittaa? Ensiksi olisi tärkeä miettiä mitä 5G tarkoittaa yrityksen näkökulmasta, tunnistaa ensimmäiset konkreettiset sovelluskohteet ja sen jälkeen rakentaa tarpeita tukeva ja vaiheistettu etenemissuunnitelma.

Nopeat yhteydet alhaisella viiveellä ovat keskeinen digitalisaation mahdollistaja. Tehokkaammat tietoliikenneverkot mahdollistavat myös aivan uudenlaista liiketoimintaa, joten liiketoiminnan päättäjienkin kannattaa perehtyä 5G:hen. 5G auttaa viemään eteenpäin niin lyhyen aikavälin tarpeita kuin tulevaisuuden visioita.

DNA:n 5G-verkko kattaa jo yli miljoona asukasta 24 paikkakunnalla ja rakennustahti sen kun kiihtyy. Nyt on oikea aika suunnitella, miten yrityksesi voi tarttua 5G:n avaamiin mahdollisuuksiin.

5G laajentaa nopeiden yhteyksien saatavuutta

5G on kuituyhteyksiä ja 4G:tä täydentävä teknologia, joka poistaa monia pullonkauloja. Lyhyellä tähtäimellä 5G:n hyödyt konkretisoituvat nopeissa yhteyksissä toimipisteisiin, kotitoimistoille ja liikkuville käyttäjille. Monet kotitoimistolla työskentelevät ovat jo huomanneet 5G:n antaman vauhdin etätyöhön 5G-mokkulalla tai -puhelimella.

Useissa toimipisteissä soveltuvampi ratkaisu on kuidunkaltainen Kiinteä 5G -yhteys (Fixed Wireless Access), joka tarjoaa kiinteällä ulkoantennilla jopa yhden gigan latausnopeuden ja taatun kaistan. Palvelu sopii erityisesti kohteisiin, joihin kuidun rakennus on kallista, varayhteydeksi kuidun rinnalle tai väliaikaisiin tarpeisiin esimerkiksi rakennustyömaille tai väistötiloihin. Useilla monitoimipisteyrityksillä, esimerkiksi kaupan alalla, on tarvetta saada kuidun tasoiset yhteydet kaikkiin toimipisteisiin.

5G:tä kannattaa testata yksittäisissä toimipisteissä 5G:n peittoalueella, ja skaalata muihinkin toimipisteisiin, joissa ei ole kuitua saatavilla tai varayhteydeksi kuidun rinnalle. 5G-puhelimia saa jo alle 400 eurolla. Laajentunut päätelaitevalikoima on kiihdyttänyt 5G-puhelinten käyttöönottoa. Erityisesti liikkuvaa työtä tekevät ja raskaita tiedostoja tai videoita käsittelevät työntekijät kannattaa varustaa jo aikaisessa vaiheessa 5G:llä. 5G-peiton loppuessakin työnteko jatkuu saumattomasti parhailla 4G-nopeuksilla. Nopeammat yhteydet mahdollistavat myös uusien käyttötapauksien kehittämistä liikkuvan työn tueksi, esimerkiksi lisätyn todellisuuden hyödyntämisen kenttähuollossa.

5G:n kiinnostavimmat mahdollisuudet löytyvät yrityksen digitalisaatiohankkeissa

5G mahdollistaa täysin uusia palveluita, jotka hyödyntävät lyhyttä viivettä, korkeaa kapasiteettia ja luotettavuutta. Erityisesti reaaliaikaiset, videokuvaa tai laitteiden välistä kommunikaatiota hyödyntävät sovellukset – teollisuudesta logistiikkaan ja terveydenhuoltoon – ovat mahdollisia 5G:n myötä. Monet kiinnostavat ja liiketoimintaa kehittävät tekniset ratkaisut vaativat 5G:n lisäksi muun muassa laajennetun todellisuuden, tekoäly-, IoT- tai robotiikkasovellusten kehitystä.

5G tuo mahdollisuuksia toteuttaa entistä kriittisempiäkin käyttötapauksia matkaviestinverkolla. 5G:n kehittyvät URLLC-ominaisuudet (Ultra-Reliable Low-Latency Communication) sekä yksityiset verkot soveltuvat vaativiinkin käyttötarpeisiin itseohjautuvista ajoneuvoista prosessiautomaatioon. Hyödyllisimpien käyttökohteiden tunnistaminen ja toteuttaminen edellyttää liiketoiminnan vahvaa osallistumista alusta lähtien.

5G-teknologia kehittyy nopeasti

5G:n testaamisessa ja käyttöönotossa kannattaa lähteä liikkeelle käyttöalueista, jotka tukevat 5G:n tämän hetken valmiuksia – ja laajentaa vaiheittain ominaisuuksien kehittyessä. Latausnopeudet ovat parhaimmillaan gigan luokkaa ja viiveet selvästi 4G:tä lyhyempiä. Tällä hetkellä 5G-verkot hyödyntävät 4G-runkoverkkoa, eikä aivan kaikkia 5G:n hyötyjä saada vielä irti. Ensi vuoden aikana 5G-teknologian kehitys tulee parantamaan erityisesti 5G:n lähetysnopeuksia ja viiveitä sekä mahdollistamaan asiakaskohtaisten virtuaaliverkkojen toteutuksen viipaloinnin avulla.

Tällä hetkellä 5G-tukiasemat käyttävät ainoastaan korkeampaa 3,5GHz taajuutta, joka tarjoaa isomman kaistan, mutta läpäisee rakenteita heikommin kuin matalammat 4G-taajuudet. 3,5GHz:n taajuuden rinnalle tullaan pian ottamaan käyttöön matalampia taajuuksia, jotka laajentavat merkittävästi 5G:n peittoaluetta sekä parantavat sisäkuuluvuutta. Silloin saadaan myös signaalille parempi läpäisykyky ja yhteensopivuus nykyisten sisäkuuluvuusratkaisuiden kanssa. Matalammat taajuudet mahdollistavat 5G-verkon rakentamisen myös haja-asutusalueille.

Päätelaitteiden osalta puhelimia alkaa olla hyvin saatavilla ja ensimmäisiä tablettejakin löytyy, mutta monet teolliset laitteet eivät vielä tue 5G:tä. IoT-teknologioissa päätelaitetuki on laajentunut 4G- ja 5G-standardeihin sisältyville, alhaisen virrankulutuksen ja suuren laitemäärän tarjoaville NB-IoT- ja LTE-M-teknologioille.

5G:n suunnittelussa ja käyttöönotossa ei ole mitään syytä jäädä odottelemaan. Ensimmäiset pilotit kannattaa käynnistää pienellä kynnyksellä ja hankkia kokemusta sekä osaamista uudesta teknologiasta ja sen hyödyistä. Ensimmäiselle juna-asemalle pääsee 5G-oppaan vauhdittamana.

Avainsanat:

Mobiili 5G

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.