Mobiili yksityisverkko tuo digitalisaation tehtaaseen

Julkinen verkko ei voi varmasti vastata kaikkein kriittisimpiin liiketoimintatarpeisiin. Yksityisverkko takaa myös yrityksen elintärkeiden palveluiden tarvitseman kapasiteetin.

Yksityisverkon pystyttäminen vaativiinkin tarpeisiin on helpompaa ja halvempaa kuin koskaan aiemmin – kiitos kehittyneen mobiiliteknologian.

Julkisen mobiiliverkon kapasiteetti ja viive vaihtelevat verkon kuormituksen mukaan. Se ei pysty toimimaan perustana kriittisille liiketoimintasovelluksille, joilla on tiukat minimivaatimukset siirtonopeuden ja latenssin suhteen.

Nämä huolet voi unohtaa, jos yrityksen käytössä on yksityisverkko.

”Palveluiden edellyttämä kapasiteetti ja saatavuus voidaan yksityisverkossa taata varmaksi”, DNA:n yksityisen verkon palveluista vastaava Ville Kantola sanoo. Yksityisverkko mahdollistaa myös datan paikallisen reitittämisen, ilman viivettä tuovia koukkauksia yleisessä verkossa.

Matka mobiiliin yksityisverkkoon kannattaa aloittaa jo tänään. Yksityisverkon perustana 4G vastaa tyypillisiin yritystarpeisiin hyvin. Ja jos vaatimukset ovat poikkeuksellisen kovat, 5G kasvattaa kapasiteettia entisestään ja nipistää verkkoviiveen minimiinsä.

Digitransformaation mahdollistaja

Ilmeisimmin yksityisverkon ominaisuuksista hyötyvät autonomiset kulkuneuvot ja laitteet. Niiden operoiminen edellyttää verkolta kapasiteettia, varmuutta ja mahdollisimman vähäistä viivettä.

”Niin miehittämättömän kaivostraktorin kuin tavaraa liikuttelevan robotinkin on pysyttävä tunnistamaan ihmiset ja esineet nopeasti jo työturvallisuuden vuoksi”, Ville Kantola sanoo.

Tähän tarvitaan korkealaatuisia kameroita. Ne tuottavat niin paljon dataa, että sen lähettäminen pilvipalveluun analysoitavaksi olisi hidasta ja kallista.

”Pahimmassa tapauksessa tieto edessä olevasta ihmisestä, jota olisi pitänyt varoa, tulisi pilvestä liian hitaasti”, Kantola sanoo.

Tulipa datatulva sitten kameroista tai yleistyvistä IoT-laitteista, fiksumpaa on reitittää se suorinta tietä paikallisen laskentakapasiteetin rouskuteltavaksi. Se voi tehdä analyysin itse tai jalostaa massasta olennaisimman pilveen lähetettäväksi.

Jos yritys haluaa digitalisoida toimintaansa, nykyaikainen yksityisverkko tarjoaa transformaatiolle toimivat puitteet – yrityksen toimialaan tai kokoon katsomatta.

”Puhe- ja datapalvelujen modernisoinnista hyötyy käytännössä jokainen yritys. Uusi mobiili yksityisverkko tuo tehokkuutta ja kustannussäästöjä – ja mahdollistaa aivan uudenlaiset toimintatavat”, Ericssonin account manager Jussi Malin sanoo.

Esimerkiksi autotehtaan kaltaiset yksiköt, jotka tekevät paljon erilaisia tuotteita, edellyttävät linjastolta joustavuutta. Sen toteuttamiseen mobiili verkkoinfra on omiaan.

Myös kaistaa vaativat VR- ja AR-toteutukset ovat elementissään suuren kapasiteetin langattomassa yksityisverkossa. Tehtaan huoltomies voi saada kaipaamaansa lisätietoa suoraan AR-päätelaitteelleen ja saada näin vaativankin korjaustoimen nopeasti tehtyä.

Verkko mahtuu laatikkoon

Pienempienkin yritysten on helppo lähteä mukaan mobiilin yksityisverkon keveimpään toteutustapaan. Siinä yksityisverkko tarjotaan osana yleisen mobiilipeiton makroverkkoa.

Jos yksityisverkossa siirrellään paikallisesti suuria datamääriä tai latenssi on myrkkyä, paikalle tuodaan osa core-verkon ominaisuuksista. Ne mahdollistavat datan reitittämisen paikallisesti.

Järeimmässä ratkaisussa paikalle tuodaan koko core-verkko hallinta- ja operointiratkaisuineen. ”Silloin yksityisverkon koko toiminnallisuus on eriytetty ulkomaailmasta, mikä parantaa tietoturvaa entisestään”, Ville Kantola sanoo.

Jussi Malin pitää ratkaisuvalikoimaa laajana. ”Keveimmät toteutuksemme ovat hyvin käyttövalmiita in-a-box-ratkaisuja. Tarjonta skaalautuu asiakastarpeen mukaan.”


Millaisia hyötyjä 5G tarjoaa tuotantolaitoksen yksityisverkolle?

Lue lisää maksuttomasta oppaastamme!

Lataa opas

 

Avainsanat:

Digitalisaatio Verkko Mobiili

Lue lisää uudesta työstä

11/2022 DNA Business

Miten metaversumiin pääsee, Marja Konttinen?

Metaversumiin pääsee helposti: siihen tarvitsee vain nettiyhteyden ja hyvän tietokoneen.
11/2022 DNA Business

Itse ja automaatiolla – yritykset haluavat vapautta valita miten ja milloin asiansa hoitavat

Yritysratkaisuilta odotetaan yhä enemmän yhtä sujuvaa käyttöä kuin kuluttajien verkkopalveluilta.
11/2022 DNA Business

ZTNA: Turvaa, tukea ja varmuutta – missä ja milloin vain

Työnantajan tavoitteena on tarjota toimivat digitaaliset työvälineet, mutta myös suojella yrityksen dataa.
11/2022 DNA Business

Vain paranoidit pärjäävät? Hybridityö vaatii tujumpaa tietoturvaa

Etätyöskentely on yleistynyt, mutta toimistollakin täytyy käydä.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.