Miten polkaisemme IoT-markkinan kasvuun Suomessa?

Kiinassa yritykset ottavat käyttöön IoT-ratkaisuja valtavalla volyymilla. Keskeinen syy yritysten nopeaan etenemisvauhtiin Kiinan markkinoilla on yksi kanava eli yhdeltä toimittajalta on mahdollista ostaa kokonaisratkaisu usein keskusjohtoisesti määritettyyn ongelmaan.

Länsimaissa toiminta on organisoitu eri tavoin ja käytännössä yrityksen IoT-ratkaisu on tyypillisesti IoT-toimijoiden muodostamasta ekosysteemistä hankittu useiden toimittajien tuottama kokonaisuus. Ideaalisti tämä tuo rajattomat mahdollisuudet asiakaskohtaisiin variaatioihin.

Käytännössä kuitenkin IoT:n käyttöönotto on hidasta, koska yritysten osaaminen ei välttämättä riitä omien IoT-ratkaisukokonaisuuksien suunnitteluun. Asiakasyrityksellä voi olla vaikkapa tehdasalue, jonne mietitään ennakoivaa huoltoa. Omat toiveet saattavat sisältää elementtejä, joiden toteuttaminen olisi erittäin kallista, ellei jopa mahdotonta. Lähtökohtaisesti mahdotonta haastetta eli oikeiden kumppaneiden etsimistä IoT-ekosysteemistä, ei kannata ratkoa omin voimin.

IoT-markkinoiden kasvun haasteena on se, kuka paketoi yrityksen haasteeseen sopivan ratkaisun.

Yksi vastaus tähän on IoT-ekosysteemi, jonka toimijoiden on kehitettävä yhteistoimintamalliaan ja mietittävä valmiiksi ainakin seuraavia kysymyksiä:

  • Mikä on arvolupaus? Toimijoiden tulee nivoutua yhteen kokonaisuudeksi, johon ei jää katvealueita IoT-kokonaisuuteen.
  • Miten varmistetaan, että yhteistyö on osapuolille win-win? Jotta yhteistyö toimii, kaikkien on koettava toiminta aidosti merkitykselliseksi. Toimivassa IoT-ekosysteemissä ei oteta selkävoittoja, joten sopimusmallit kannattaa pitää sellaisena, että jokainen saa onnistumisesta osansa.
  • Kuinka paljon aikaa työlle annetaan? On varauduttava pitkän aikajänteen työhön. Kokonaisuutta on kumppaniyritysten kanssa iteroitava käyttötapausten kautta pitkäjänteisesti ja säännöllisesti.
  • Miten tehtävät jaetaan? Onnistuminen vaatii selkeän roolituksen yritysten välillä. Kuka hoitaa myynnin, mikä on sopimus ja vastuuketjutus ekosysteemin sisällä, miten liidit käsitellään, miten yhteistyötä kehitetään. Nämä on hyvä sopia ennen kuin lähestytään asiakaskenttää.
  • Miten kuljetaan kohti valmiita ratkaisuja? Toiminnan kehittyessä asiakastarpeen myötä olisi hyvä muodostaa valmiita palveluratkaisuja, joita toki voidaan vielä asiakaskohtaisesti muokata. Asiakas voi ikään kuin luulla tarvitsevansa mittatilauspuvun, mutta oikein tarjottuna valmispuku täyttää tarpeet pikkumuutoksin.

IoT-ekosysteemissä on tärkeä muistaa, että asiakas odottaa IoT-ratkaisusta toimivaa kokonaisuutta. Suuri määrä logoja IoT-ekosysteemissä voi asiakkaan silmiin näyttää sekavalle, jollei tarjoomakirjoa saada esiteltyä hänen tarpeeseen vastaavaksi yhden toimijan myymäksi kokonaisuudeksi. Vain valmiilla ratkaisuilla tehokkuus saadaan nostettua uudelle tasolle ja suuntamerkit alkavat hahmottua kohti Kiinan viitoittamaa kasvukäyrää.

Lue lisää siitä, miten kolme suomalaisyritystä polkaisi IoT-hankkeen käyntiin.

Avainsanat:

IoT
 

Lue lisää uudesta työstä

6/2022 Jaana-Liisa Malin

Palveluntarjoaja vai aito kumppani? Yritysten väliset suhteet vaativat työtä, mutta palkitsevat onnistuessaan

Yritysten välinen vuorovaikutus on vahvaa suhdetoimintaa – omine ylä- ja alamäkineen.
Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa.
6/2022 DNA Business

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa

Kyberrikolliset manipuloivat vastaanottajaa mielellään pelolla.
6/2022 DNA Business

Kuinka helpottaa asiakaspalvelijan arkea, kun viestitulvaan tahtoo hukkua? DNA:n ratkaisu on Genesys

Genesys-pilvipalvelu helpottaa asiakaspalvelijoiden arkea, tehostaa työskentelyä ja helpottaa tasalaatuisen monikanavaisen asiakaspalvelun toteuttamista. Yhteydenottoihin vastaaminen onnistuu yhdessä kanavassa eikä asiakaspalvelu ole enää ohjelmien välillä poukkoilua.
6/2022 DNA Business

Kesällä voi taas keskittyä – mitä kaikkea johtajan tulisi tietää tekkimaailman menosta?

Johtajat ovat taas saaneet paahtaa täysillä koko kevään ja lähestyvä kesäloma lupailee hetken helpotusta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.