Blogit

Mitä hyötyä siitä IoT:stä muka on?

Olen kirjoittanut paljon IoT:sta, jonka saralla työskentelen. Yhden blogini jälkeen sain lukijalta viestin, joka kilpistyi tähän kysymykseen: Mitä hyötyä siitä IoT:sta muka on? Olen omassa työssäni nähnyt useita IoT:n mahdollistamia hyötyjä, joten otan sen nyt aiheeksi ja listaan tässä muutamia!

Laitteet yhdistyvät verkkoon: Ensimmäisessä vaiheessa ihmiset yhdistettiin verkkoon. IoT:n myötä siirrymme maailmaan, jossa myös laitteet yhdistyvät verkkoon ja niistä voidaan raportoida käyttöä.

Esimerkiksi sisäilman valvonta ja siihen liittyvä ilmanvaihdon ja lämmityksen ohjaus hoituvat ilman ihmistä välissä. Kenenkään ei tarvitse käydä käsin siirtämässä yksittäisiä laitteita halutulle tasolle, vaan laitteet ylläpitävät määritellyn tason automaattisesti keskustelemalla keskenään.

Prosessit muuttuvat tehokkaammiksi: IoT mahdollistaa nykyisten toimintojen tehostamisen oli sitten kyseessä tehdasympäristö ja sen laitteiden ylläpito tai palveluyritys ja sen omien prosessien kehitys.

IoT:n avulla toimivasta prosessista on mahdollista kerätä reaaliaikaista tietoa ja reagoida poikkeamiin ja näin ennakoinnilla estää prosessin häiriintyminen. Esimerkiksi tehdasalueen ennakoivassa huollossa pyritään laitteiden lähettämän tiedon perusteella tunnistamaan etukäteen, mikä osa on menossa seuraavaksi rikki ja huoltamaan se ennen vikatilanteen aiheuttamaa katkosta toiminnassa.

Uusia liiketoimintamahdollisuuksia avautuu: Jos ensiaskeleella IoT mahdollistaa olemassa olevan datan hyödyntämisen analytiikan kautta, niin seuraavana askeleena yritys voi alkaa miettiä, mistä voisi kerätä lisää dataa ja miten sitä voisi hyödyntää.

Esimerkiksi rakennusalalla antureista kertyvän tiedon analysointi mahdollistaa kosteustasojen ja laaduntarkkailun reaaliajassa. Näin poikkeamat voidaan havaita ja niihin pystytään reagoimaan nopeasti. Uudisasuntoa ostettaessa houkutteleva vaihtoehto voi olla toimija, jonka kanssa ei tarvitse jankata takuuehdoista, vaan reaaliaikainen data todentaa, että ostaja saa pyydetyn laadun. IoT:n myötä yrityksen ei tarvitse tyytyä jakamaan toimialansa perinteistä kakkua, vaan murroksen myötä syntyy täysin uusia mahdollisuuksia.

Datan hyödyntäminen on mahdollista kaikenkokoisille yrityksille: Perinteisesti yrityksissä on kerätty paljon tietoa ilman suurempaa tavoitteellisuutta sen hyödyntämisestä. Yksi syy tähän on ollut yrityksille räätälöityjen analytiikkapalveluiden korkea kustannus. IoT:n myötä on mahdollista siirtää yhteyden kautta kerätty data laitteesta jaettuun pilvipalveluun analysoitavaksi. Tämä on tuonut analytiikkaratkaisut kaikenkokoisten yritysten saataville. IoT siis tasaa kilpailuasetelmia eri kokoisten toimijoiden välillä.

Lue lisää IoT:n käytännön sovellutuksista!

Avainsanat:

Verkko IoT

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.