Mainettaan parempi ekosysteemi ei kuulu yrityskielen bullshit-bingoon

Viimeisen muutaman viikon aikana, olen päässyt todistamaan mitä parhaimpia esimerkkejä toimivasta kumppaniyhteistyöstä. Samaan aikaan tiedän, että ekosysteemi-sana on pitkään kuulunut yrityskalvojen ja -puheiden yliviljeltyjen ja hypetettyjen höttösanojen vakiokalustoon. Olin itsekin jo alkanut vihata koko sanaa ja välttänyt sen käyttöä viimeiseen asti.

Totuus kuitenkin on, että digitalisaatio on tuonut ja tuo mukanaan monipuolisia asioiden yhdistämisiä. Ilman ekosysteemejä ei ole tulevaisuutta ainakaan esineiden ja asioiden internetissä. Sanotaan se nyt heti kärkeen: ekosysteemit ovat totisinta totta.

Kun IoT solahti sementtiin ja bitistä tuli konkretiaa

IoTNextLevel-innovaatiokilpailuun valitut kolme eri alojen yritystä etsivät digitalisaation avulla ratkaisuja haasteisin. Sain olla mukana projektissa mentoroimassa Finnsementin yhtä tiimiä, jonka tehtävänä oli keksiä keinot laiterikkojen ennakointiin tehtaalla.

Meillä oli kaksi päivää koossa vahva osaajaporukka. Finnsementin puolelta tiimin mentorina oli klinkkerituotannon päällikkö Niklas Wetterstein ja Fideralta mukana oli IoT-analytiikkaosaajia Mikko Jalosen johdolla.

Vanha totuus muistutti itsestään taas - tekeminen yhdessä asiakkaan kanssa opettaa. Kiersimme tehdasta ja opimme, että vuosien kokemuksella kunnossapitoinsinööri tunsi ja kuuli, jos laitteistoissa oli alkavaa vikaa.

Fideran asiantuntijat löysivät ratkaisun ytimen edullisista helposti kiinnitettävistä antureista, joita kylvetään sopivin paikkoihin.

Finnsementin mentori Niklas kutsui mukaan työntekijöitä kertomaan heidän nykyisistä työtavoistaan. Minun roolini oli sekä sparrata tiimiä että tuoda tietoliikenneosaamista. Lähin DNA:n NB-IoT kyvykäs mastokin löytyi ihan tehtaan kulmalta.

Antureista on suuri apu kunnossapitoinsinöörin työhön, hän saa jatkossa reaaliaikaista lisätietoa asioista, joita nykyinen erittäin kattava operointijärjestelmä ei tuota. Samoilla antureilla voidaan myös parantaa työturvallisuutta. Ne voivat välittää tietoa ohikulkevien liikkeistä tai ilmaista, ettei paikalle ole ilmaantunut ketään. Antureista tulee turvaa yksittäisille työntekijöille yön yksinäisinä tunteina.

Kun suomalainen, ruotsalainen, japanilainen, kanadalainen, australialainen, espanjalainen ja hollantilainen yhdessä IoT:hen menivät

Saimme juuri kunnian isännöidä IoT World Alliancen ohjausryhmää neljä päivää DNA:lla. Meitä kaikkia yhdistää se, että käytämme samaa Cisco Jasper IoT Connectivity Platformia. Päivät sisälsivät parhaiden käytäntöjen jakamista ja yhteisten haasteiden ratkomista.

Jopa pohjoismainen organisaatio on pieni globaalissa IoT-maailmassa. Anturit, jotka voivat automaattisesti kytkeytyä maailman toisella puolen toiseen verkkoon, jatkavat tuloaan. Kun teknisistä toteutuksista sovitaan yhdessä hyvissä ajoin etukäteen, on paljon helpompaa nähdä avautuvia mahdollisuuksia. Se on ekosysteemin kumppanitoimintaa parhaimmillaan.

Eri alojen osaajien yhdistäminen yhteisen tavoitteen äärellä on aina ollut voittava konsepti.

Välillä yhteistyö on siivittänyt IT-myyntiä ja ylläpitoketjua, tänään se on itselleni IoT:n antureiden, verkon ja sovellusten saumatonta toimivuutta. Aiempi kumppanikokemus hyödyksi ja kohti digitalisaatiota, sanon minä. Ekosysteemit rulettavat!

Lue IoT Next Level-kilpailun yrityksistä ja haasteista, joita ne ovat lähteneet IoT:n avulla ratkomaan

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

Tietotyöläiset työskentelevät tulevaisuudessakin hybridisti – Millaiset yhteydet paikkariippumaton työnteko vaatii?

Hybridityöskentelyssä työpiste vaihtelee.
3/2023 DNA Yrityksille

Matter yhdistää eri valmistajien älylaitteet turvallisesti

Matter-standardi edistää sitä, että erimerkkiset älylaitteet toimisivat yhteen luotettavasti.
3/2023 DNA Yrityksille

Työmatka odottaa – muista ainakin nämä asiat puhelimen käytöstä

EU:n ulkopuolella mobiilidatan käytön hinta voi päästä yllättämään.
3/2023 DNA Yrityksille

DNA ja Noccela rakentavat suomalaisyrityksille seuraavan sukupolven IoT:ta

Näin pienten liikkeiden seurannan mahdollistaa Ultra Wideband eli UWB-teknologia.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.