Blogit

Mainettaan parempi ekosysteemi ei kuulu yrityskielen bullshit-bingoon

Viimeisen muutaman viikon aikana, olen päässyt todistamaan mitä parhaimpia esimerkkejä toimivasta kumppaniyhteistyöstä. Samaan aikaan tiedän, että ekosysteemi-sana on pitkään kuulunut yrityskalvojen ja -puheiden yliviljeltyjen ja hypetettyjen höttösanojen vakiokalustoon. Olin itsekin jo alkanut vihata koko sanaa ja välttänyt sen käyttöä viimeiseen asti.

Totuus kuitenkin on, että digitalisaatio on tuonut ja tuo mukanaan monipuolisia asioiden yhdistämisiä. Ilman ekosysteemejä ei ole tulevaisuutta ainakaan esineiden ja asioiden internetissä. Sanotaan se nyt heti kärkeen: ekosysteemit ovat totisinta totta.

Kun IoT solahti sementtiin ja bitistä tuli konkretiaa

IoTNextLevel-innovaatiokilpailuun valitut kolme eri alojen yritystä etsivät digitalisaation avulla ratkaisuja haasteisin. Sain olla mukana projektissa mentoroimassa Finnsementin yhtä tiimiä, jonka tehtävänä oli keksiä keinot laiterikkojen ennakointiin tehtaalla.

Meillä oli kaksi päivää koossa vahva osaajaporukka. Finnsementin puolelta tiimin mentorina oli klinkkerituotannon päällikkö Niklas Wetterstein ja Fideralta mukana oli IoT-analytiikkaosaajia Mikko Jalosen johdolla.

Vanha totuus muistutti itsestään taas - tekeminen yhdessä asiakkaan kanssa opettaa. Kiersimme tehdasta ja opimme, että vuosien kokemuksella kunnossapitoinsinööri tunsi ja kuuli, jos laitteistoissa oli alkavaa vikaa.

Fideran asiantuntijat löysivät ratkaisun ytimen edullisista helposti kiinnitettävistä antureista, joita kylvetään sopivin paikkoihin.

Finnsementin mentori Niklas kutsui mukaan työntekijöitä kertomaan heidän nykyisistä työtavoistaan. Minun roolini oli sekä sparrata tiimiä että tuoda tietoliikenneosaamista. Lähin DNA:n NB-IoT kyvykäs mastokin löytyi ihan tehtaan kulmalta.

Antureista on suuri apu kunnossapitoinsinöörin työhön, hän saa jatkossa reaaliaikaista lisätietoa asioista, joita nykyinen erittäin kattava operointijärjestelmä ei tuota. Samoilla antureilla voidaan myös parantaa työturvallisuutta. Ne voivat välittää tietoa ohikulkevien liikkeistä tai ilmaista, ettei paikalle ole ilmaantunut ketään. Antureista tulee turvaa yksittäisille työntekijöille yön yksinäisinä tunteina.

Kun suomalainen, ruotsalainen, japanilainen, kanadalainen, australialainen, espanjalainen ja hollantilainen yhdessä IoT:hen menivät

Saimme juuri kunnian isännöidä IoT World Alliancen ohjausryhmää neljä päivää DNA:lla. Meitä kaikkia yhdistää se, että käytämme samaa Cisco Jasper IoT Connectivity Platformia. Päivät sisälsivät parhaiden käytäntöjen jakamista ja yhteisten haasteiden ratkomista.

Jopa pohjoismainen organisaatio on pieni globaalissa IoT-maailmassa. Anturit, jotka voivat automaattisesti kytkeytyä maailman toisella puolen toiseen verkkoon, jatkavat tuloaan. Kun teknisistä toteutuksista sovitaan yhdessä hyvissä ajoin etukäteen, on paljon helpompaa nähdä avautuvia mahdollisuuksia. Se on ekosysteemin kumppanitoimintaa parhaimmillaan.

Eri alojen osaajien yhdistäminen yhteisen tavoitteen äärellä on aina ollut voittava konsepti.

Välillä yhteistyö on siivittänyt IT-myyntiä ja ylläpitoketjua, tänään se on itselleni IoT:n antureiden, verkon ja sovellusten saumatonta toimivuutta. Aiempi kumppanikokemus hyödyksi ja kohti digitalisaatiota, sanon minä. Ekosysteemit rulettavat!

Lue IoT Next Level-kilpailun yrityksistä ja haasteista, joita ne ovat lähteneet IoT:n avulla ratkomaan

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Vain oppiva organisaatio voi selvitä tekoälyn aikakaudesta voittajana

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

”Maalaisjärki on iso osa tietoturvaa” – kyberturvallisuuden lehtori Pia Satopää tietää, missä voisimme kehittyä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Kokeilemalla kohti tekoälyvallankumousta – nyt on yritysjohdon aika toimia

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly innostaa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäjiä: ”Jos tätä ei Suomessa saada tehtyä, niin missä sitten?”

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.