LTE-M ja NB-IoT – taistelkaa!

On melkein heinäkuu ja Suomi on kauneimmillaan. Päivät ovat pitkiä, terassit ovat olleet jo jonkun aikaa auki ja saatat jopa istua yhdellä niistä, kun luet tätä blogia. Kesälomasi on alkanut tai alkamaisillaan, mutta yksi asia nakertaa takaraivossa…

Et päässyt kesäkuun alussa Telenor Connexionin webinaariin, jossa vertailtiin keskenään NB-IoT:ta ja ja LTE-M:ää.

Älä huoli, vaikka olisitkin missannut tämän oppimiskokemuksen. Tulen nimittäin tässä blogissa tarjoamaan sinulle ytimekkään kertauksen siitä, mitä nämä teknologiat ovat ja mihin niitä käytetään – ihan vaan siltä varalta, että tämän tiedon puute estää sinua nauttimasta terassioluttasi.

Aloitetaan perusteista.

LTE-M on lyhenne LTE-Machine Type Communicationista (tunnetaan myös lyhenteillä LTE-MTC ja LTE Cat M), ja NB-IoT tulee sanoista Narrowband-IoT. Molemmat ovat hyödyntävät LPWAN-radioverkkoteknologiaa eli vähävirtaista laajaverkkoa, joka tavoittelee parempaa akunkestoa ja vaikeasti saavutettavien laitteiden yhdistämistä olivat ne sitten etähallinnassa tai sisätiloissa. Tämä onnistuu vähentämällä laitteen ja verkon välistä vuorovaikutusta eli yhteyksiä otetaan harvakseltaan.

Asialla on kuitenkin varjopuoli. Et voi saada kaikkea. Pitkän akkukeston saavuttamiseksi laitteet pitäisi sijoittaa paikkaan, jossa on hyvä kenttä tai niiden tulee osata vaihdella aktiivisen ja epäaktiivisen tilan välillä. Laitteet voivat tukea joko LTE-M:ää, NB-IoT:ta tai molempia samanaikaisesti.

Kaupallisesti katsottuna LTE-M:n ja NB-IoT:n hinnoittelu poikkeaa perinteisistä mobiililiittymistä, sillä kyseessä on volyymibisnes: potentiaalisia laitteita on merkittävästi enemmän, mutta niiden generoima dataliikenteen määrä on pienempi.

Nämä teknologiat eivät ole mitään tieteisfiktiota, vaan jo saatavilla 4G-verkossa. Lisäksi ne ovat valmiiksi yhteensopivia tulevaisuuden tarpeisiin, eli esimerkiksi sim-kortteja ei tarvitse vaihtaa, kun 5G-verkot tulevat laajemmin käyttöön.

Mikä teknologia voittaa, jos suuret anturimäärät ja hankaliin paikkoihin sijoitetut pitkää akunkestoa tarvitsevat laitteet ovat toimialallasi tyypillisiä?

Sopivin teknologia riippuu käyttötilanteesta. Jos haluat pitkälle tulevaisuuteen palvelevan ratkaisun, valitse LTE-M, koska leveämpi kaista ja 1–4 mb/s tiedonsiirtonopeus tukevat todennäköisemmin uusia, vielä tuntemattomia käyttötarkoituksia. LTE-M on myös vaihtoehdoista globaalimpi, sillä siihen sisältyy roaming, ja sopii paremmin liikuteltaville laitteille. Tietoturva ja ohjelmistopäivitykset ovat LTE-M:ssä paremmalla tolalla, kiitos leveämmän kaistan.

Toisaalta, jos laitteen elinkaareen ei liity mitään toiminnallisia muutoksia, NB-IoT saattaa olla parempi vaihtoehto. NB-IoT:n tiedonsiirtonopeus on 26–127 kb/s, ja se voi sopia paremmin laajoihin käyttöönottoihin, joissa vaatimukset eivät muutu ajan kuluessa, anturit ovat staattisia ja kuuluvuus sisätiloissa olennaisinta.

NB-IoT:hen ja LTE-M:ään siirtyminen ei välttämättä ole mitenkään vapaaehtoista. Kun vanhoja radioteknologioita, kuten 2G:tä ja 3G:tä, ajetaan pikkuhiljaa alas, yritysten pitää luonnollisesti löytää joku korvaava ratkaisu. On varmaan hyvä mainita, että näillä näkymin 2G on saatavilla EU:ssa 2025 saakka, sillä sitä käytetään tietyissä hätäpalveluissa, joiden vuoksi laki velvoittaa pitämään sen vielä käytössä.

Kun nyt kuitenkin siirryt itse kesämoodiin, voi olla hyvä pitää tulevaisuuden mahdollisuudet takaraivossa.

 

Lue lisää mobiiliverkon uusista IoT-teknologioista.

Avainsanat:

IoT
 

Lue lisää uudesta työstä

6/2022 Jaana-Liisa Malin

Palveluntarjoaja vai aito kumppani? Yritysten väliset suhteet vaativat työtä, mutta palkitsevat onnistuessaan

Yritysten välinen vuorovaikutus on vahvaa suhdetoimintaa – omine ylä- ja alamäkineen.
Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa.
6/2022 DNA Business

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa

Kyberrikolliset manipuloivat vastaanottajaa mielellään pelolla.
6/2022 DNA Business

Kuinka helpottaa asiakaspalvelijan arkea, kun viestitulvaan tahtoo hukkua? DNA:n ratkaisu on Genesys

Genesys-pilvipalvelu helpottaa asiakaspalvelijoiden arkea, tehostaa työskentelyä ja helpottaa tasalaatuisen monikanavaisen asiakaspalvelun toteuttamista. Yhteydenottoihin vastaaminen onnistuu yhdessä kanavassa eikä asiakaspalvelu ole enää ohjelmien välillä poukkoilua.
6/2022 DNA Business

Kesällä voi taas keskittyä – mitä kaikkea johtajan tulisi tietää tekkimaailman menosta?

Johtajat ovat taas saaneet paahtaa täysillä koko kevään ja lähestyvä kesäloma lupailee hetken helpotusta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.