Lohkoketju on isompi juttu kuin internet aikoinaan

Tämä artikkeli on tiivistelmä DNA:n Mitä pitää tietää lohkoketjuista -podcastista.

Lohkoketjut ovat paljon muutakin kuin hämäriä kryptovaluuttakuvioita. Lohkoketjun varaan rakentuu tulevaisuudessa monenlaista liiketoimintaa. Myös luottamusta voidaan sen avulla rakentaa aivan uusilla tavoilla, koneellisesti.

Mitä lohkoketjuista tällä hetkellä pitää tietää? Haastattelimme Juha Viitalaa, yhtä tuoreen Lohkoketjukirjan kirjoittajista.

Blockchain eli lohkoketju on hajautettu tietokantaratkaisu, jonka avulla tietoa voidaan tallentaa kaikkien verkossa olevien koneiden kesken siten, ettei sitä voida jälkikäteen enää yksipuolisesti muuttaa. Koska sama tieto löytyy jokaiselta laitteelta samanmuotoisena, se ei myöskään katoa yhden laitteen kaatuessa. Tämän takia lohkoketjua pidetään hyvin turvallisena ja luotettavana tapana säilyttää tietoa.

”Lohkoketju on pian paljon enemmän kuin internet aikoinaan oli ja tulee muuttamaan asioita pitkällä aikavälillä paljon syvällisemmin kuin internet tähän mennessä”, povaa Juha Viitala, joka on vastikään perustanut lohkoketjualan yrityksen Bering & Companyn.

Lohkoketjut yhdistetään herkästi kryptovaluuttoihin, eikä suotta, sillä finanssiala on yksi potentiaalinen teknologian hyödyntäjä. Jo nyt esimerkiksi Bitcoin käyttää blockchainia arvon siirtämiseen, säilyttämiseen ja vaihdattamiseen luotettavalla tavalla. Suomessa teknologian hyödyntämistä tutkivat esimerkiksi OP ja Nordea.

Toinen potentiaalinen käyttökohde löytyy kiinteistövälityksen maailmasta.

”Asuntokaupassahan on paljon osapuolia, joilta tarvitaan allekirjoituksia, kokoontumisia ja muita vaiheita ennen kuin kauppa saadaan syntymään. Lohkoketjun avulla voitaisiin digitalisoida koko prosessi, jolloin se olisi kaikille helpompaa sekä kustannustehokkaampaa”, Viitala kuvaa.

Suomessa lohkoketjuihin on tartuttu varsin maltillisesti, mutta selvää on, että teknologia tulee mullistamaan useita eri toimialoja. Juuri nyt kehitystyötä jarruttavat lainsäädäntö ja regulaatio, sekä toimijoiden haasteet kokonaisuuden käsittämisessä. Viime aikoina aiheesta on kuitenkin virinnyt hyvää keskustelua, ja erilaisia hankkeita sekä pilotointeja tehdään entistä enemmän lohkoketjujen ympärillä.

Juha Viitalan kolme asiaa, jotka jokaisen tulisi tietää lohkoketjuista juuri nyt:

  1. Lohkoketju on enemmän kuin vain yksi teknologia – kyseessä on iso systeeminen muutos.
  2. Lohkoketju on paljon muuta kuin virtuaalivaluutta – se on vain yksi sovellus, joka hyödyntää teknologiaa arvon siirtoon ja varastointiin.
  3. Lohkoketju tulee muuttamaan asioita pitkällä aikavälillä paljon syvällisemmin internet tähän mennessä.

Mitä pitää tietää on 7-osainen podcast-sarja, jossa juontaja Sallamaari Muhonen ottaa kuulijoiden puolesta selkoa siitä, mitä pitää tietää lohkoketjuista, 5G:stä, eksoskeletoneista, tietoturvauhkista ja muista teknologiatrendeistä. Sarja on osa DNA:n Uuden työn ääniä -podcastia, jonka löydät Suplasta, Soundcloudista, Apple podcasteista, Spotifystä, YouTubesta tai suosikkisovelluksestasi!

Avainsanat:

Digitalisaatio Verkko Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

Ollos huoleti! Selausturvalla suojaat työntekijöiden surffailun mobiiliverkossa

Huijausyrityksiä on yhä vaikeampi tunnistaa – teknologia tulee apuun, kun työ valuu kiinteiden verkkojen ulkopuolelle.
3/2023 DNA Yrityksille

Tietotyöläiset työskentelevät tulevaisuudessakin hybridisti – Millaiset yhteydet paikkariippumaton työnteko vaatii?

Hybridityöskentelyssä työpiste vaihtelee.
3/2023 DNA Yrityksille

Matter yhdistää eri valmistajien älylaitteet turvallisesti

Matter-standardi edistää sitä, että erimerkkiset älylaitteet toimisivat yhteen luotettavasti.
3/2023 DNA Yrityksille

Työmatka odottaa – muista ainakin nämä asiat puhelimen käytöstä

EU:n ulkopuolella mobiilidatan käytön hinta voi päästä yllättämään.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.